Industriarbetarnas tidning

Karls kasse klarar kylan

2 september, 2016

Skrivet av

Foto: Sara Kroon
Foto: Sara Kroon

En iskall idé som ska erövra världen. Möt Karl Fallgren, mannen bakom Ifoodbag, en bärkasse som håller kylan i upp till 24 timmar.

Karl Fallgren

Ålder: 39 år
Familj: fru och två barn
Bor: Täby
Utbildning: tekniskt gymnasium, civilingenjör/civilekonom
Arbetar: Entreprenör och vd för Ifoodbag

Det är en jäktad snart fyrtioåring som möter upp på kontorshotellet vid Stureplan i Stockholm. Ständigt på resande fot. Träffar kunder, investerare, möter pressen.
Överallt får han visa och bevisa att den kylkasse som han tog fram under studierna på Kungliga Tekniska högskolan (KTH) i Stockholm är vad den utlovar.

– Vi växer så vi knakar, säger han med en blick på mobilen.

Jag har fått en halvtimmes intervju.

– Åtta minuter kvar! säger Karl Fallgren. Sedan måste jag rusa.

Uppemot 100 miljoner kassar kan snart produceras i Polen. Där svensk massa utgör basen, bearbetad på Mondi i Örebro.

– Att vi producerar i Polen beror på lägre kostnader, säger han utan omsvep.
– Men det är svenska träd i grunden, så vi bidrar till svenska arbetstillfällen den vägen.

Samarbetspartnern är Mondi, det syd­afrikanska bolaget med anläggningar i Örebro och Väja och med huvudkontor i Österrike.

– Mondi har en passion för det man gör, säger Karl Fallgren. Alla bolag har inte det.

Han pratar om en ”perfect match” med Mondi, där Ifoodbag och Mondi befinner sig i en riktig ”win-win”-situation.

Ja han pratar så, många engelska termer i ett intensivt flöde av ord. Karl Fallgren fullkomligen brinner för sin idé. Och det har gått snabbt på senare tid. Ifoodbag blev bolag i juni 2013.

Den första maskintillverkade kassen togs fram i november förra året. Massproduktionen startade i december samma år. Som kuriosa kan nämnas att Volvo och en näthandlare i matfacket just nu rullar ut med ett nytt koncept i Göteborg. Volvo-ägare kan beställa mat på nätet och få den levererad till sin bil.

Budet från matleverantören får en digital nyckel till bilens baklucka och ställer bara in varorna som levereras i – just det – Ifoodbags.

”Det är ett kompositmaterial bestående av fiberteknologi och svensk trämassa.”

För det var just funderingarna runt nätbolagen som sålde mat som väckte Karl Fallgrens intresse från början.

– Jag insåg att deras logistik var ett stort problem. Det fanns för få kylbilar som dessutom är svindyra och inte särskilt miljövänliga.

– Att bolagen går med förlust beror på logistiken. Hur få ut kylvarorna till kunderna innan de förstörs?

Karl Fallgren hittade en lösning som i mångas ögon och med hans egna ord var ”To Good To Be True”. Men nu har som sagt hjulen börjat snurra allt fortare på den väg, som inte varit särskilt rak sedan han slutade gymnasiet.

– Jag gick en omväg och var livsmedelshandlare i tio år.

Först som ägare till en Seven-Eleven-butik i centrala Stockholm.

– På den tiden var jag landets yngste franchaise-tagare, säger han. Men en av få som gick runt.

En butik blev två. Men trots framgångarna ville han göra något eget. Sålde av och satsade pengarna i en Vivo-butik söder om stan.

– Jag lyckades öka omsättningen, men inte vinsten.

Sålde butiken. Tog ett sabbatsår 2008. Började därefter på KTH. Blev civilingenjör där och dessutom civilekonom vid Stockholms universitet. Studierna vid KTH blev inkörsporten till att hitta en lösning som ingen trodde fanns. En matkasse som håller kylan längre än vad någon ansåg möjligt. I dag är det en patenterad hemlighet vad den består av.

– Jag vill inte gå in på själva materialet till bagen, men det är ett kompositmaterial bestående av fiberteknologi och svensk trämassa.

Karl Fallgren tillbringade mycket tid i KTH:s laboratorier och fick hjälp av duktiga forskare.

– Jag är jättetacksam. Kan man bidra med något tillbaka är jag nog personen att göra det.

– Utan KTH hade den här idén aldrig blivit verklighet.

Eller investerare som trodde på kassen och Innventia som testat och bevisat att tekniken funkar.

Ett kvitto på att det går åt rätt håll är att han nyligen kunde kvittera ut 18 miljoner kronor för att utveckla nästa generations kassar. Bakom pengarna står en utvecklingsfond inom EU.

Din kasse håller kylan. Men gäller det omvända? Behåller den värme lika länge?

– Nej. Men i många timmar. Om du köper en pizza ”take away” är den oftast kall när du kommer hem.

– Använder du bagen, bränner du dig på pizzan hemmavid …!

Karl Fallgren menar att det är ännu ett behov han kan fylla med bolagets bag eller kasse.

– Men vi har fokuserat i första hand på de företag som säljer livsmedel online. Sedan finns det självklart ett antal andra affärssegment både i Sverige och globalt.

Just det lilla ordet globalt blixtrar till. Karl Fallgren menar att Ifoodbag har en enorm potential. Lyckas företaget bevisa detta, ja då ligger världen öppen.

– Men vi är inte där än. Då kanske inte den svenska skogen räcker till …

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Industri med framtid – och utmaningar

Industri med framtid – och utmaningar

Klimatfrågan är ibland obekväm att diskutera men läget är akut. Nu måste vi alla hjälpas åt, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Alla slåss om skogen

Alla slåss om skogen

Skogen är vårt gröna guld. Den ska ge oss jobb, klimatsmarta produkter och öka våra exportintäkter. Men den ska också vara natur, ett skydd för hotade arter och känsliga ekosystem. I en gransumpskog utanför Bräcke blir konflikten tydlig. Läs eller lyssna på DA:s reportage.

Gula bojar ska ge  grön energi – och nya jobb

Gula bojar ska ge grön energi – och nya jobb

Seabased jobbar i en klimatsmart framtidsbransch. Men att fånga kraften i havet är ett vågspel.

Skogen är en nyckel – men räcker den till?

Skogen är en nyckel – men räcker den till?

Klimathotet har gjort skogen superhet och svensk industri satsar för att ligga i täten. Men det är många som slåss om samma råvara.

Här är framtiden fossilfri

Här är framtiden fossilfri

Klimatfrågan och vårt sätt att producera energi blir en ödesfråga för politiken, företagen – och därmed jobben. Det har man insett för länge sedan i Skutskär.

”Korta vägen mellan forskning och produktion”

Det krävs att vi redan i forskningen tar sikte på industriproduktion, skriver Birgitta Sundblad på RISE Bioekonomi.

Så kan vi få ut mer skog – på samma brukade yta

Att skapa en ny skog är en av näringslivets mest långsiktiga investeringar, och mycket kan gå fel på vägen. Men med bra plantor och effektivt föryngringsarbete kan uttaget öka utan att naturvård och rekreationsområden måste offras, skriver två forskare på det svenska skogsbrukets forskningsinstitut, Skogforsk.

”Efterfrågan styr även produkter från skogen”

Politikerna har en viktig roll för att främja skogsbruket, exempelvis genom fungerande infrastruktur och slopad kilometerskatt. Men att besluta vad råvaran ska använda till är fel väg att gå, skriver Skogsindustriernas vd Carina Håkansson.

”Vi måste få skogen att räcka till”

Förädlingsvärdet på trä kan nära tiodubblas om vi först använder råvaran till möbler och byggmaterial än om den bränns direkt i ett kraftvärmeverk, skriver Yngve Daoson och Julius Petzäll Mendonca, utredare på GS-facket.

Framtidens pussel går inte ihop

Sverige är ett land täckt av skog. Eller? Skogen kan bli allt från toapapper, hus och drivmedel till kalsonger och bioplast. Dessutom ska den skyddas. Det kommer att bli en dragkamp om det gröna guldet. DA:s unika granskning visar att alla inte kan få allt de vill.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Samhalls vd: Kritiken mot oss är allvarlig

Sara Revell Ford svarar på kritiken mot Samhall och ger sin syn på det som kommit fram i Dagens Arbetes granskning.

Så gick det till när Samhall satte vinsten före människorna

Under våren granskade Dagens Arbete bristerna i arbetsmiljön på Samhall. Men hur blev det som det blev? För tio år sedan skedde något avgörande. För Kenneth Harnesk, då första linjens chef, gick det inte längre att vara kvar.

”Det fanns de som inte ville leva”

Två år efter Richard Fredrikssons första begäran om ingripande agerar Arbetsmiljöverket. Samhall får bakläxa.

Riksdagen vill ha en oberoende utredning av Samhall

Samhall måste utredas, av någon utifrån. Det anser en samlad opposition som via riksdagen uppmanar regeringen att tillsätta en extern utredning.

Ministrarna: Våra bolag ska vara föredömen

De ansvariga ministrarna är djupt bekymrade över att unga med funktionsnedsättningar inte platsar på Samhall. Regeringen har nu gett ett tydligt besked om vilka grupper som ska slussas till företaget.

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

Anställda på Samhall vittnar om att fackförbunden gör för lite för att hjälpa dem. Som en röd tråd i berättelserna från Samhallgolvet kommer facket in, fackets svek, skriver DA:s Elinor Torp.

Opinion

Bekämpa antisemitismen i den digitala världen

I förra veckan hölls Förintelsekonferensen i Malmö. Internationella politiska ledare lovade att aktivt bekämpa antisemitismen och rasismen som tyvärr växer runtom i Europa. Sveriges regering satsar nästan 100 miljoner i nästa års budget på denna angelägna kamp för människovärde och demokrati. Till den svenska regeringens satsningar hör bland annat fortsatt arbete med att bekämpa hatbrott […]

”Så kan fusk och slarv med asbest stoppas”

”Så kan fusk och slarv med asbest stoppas”

Vi måste städa upp EU:s arbetsmarknad från skitföretagare som riskerar arbetarnas hälsa, skriver Europaparlamentarikern Johan Danielsson, S.

”Helheten i överenskommelsen är bra”

”Helheten i överenskommelsen är bra”

Vi ska ha en levande debatt, men det är den valda förbundsstyrelsen som svarar för verksamheten mellan kongresserna. Vårt uppdrag därifrån är att komma till rätta med otrygga anställningar, skriver IF Metalls Marie Nilsson och Veli-Pekka Säikkälä.

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

IF Metalls medlemmar bör, precis som journalistförbundets, få rösta om vi ska ansluta oss till las-överenskommelsen, skriver fem industriarbetare.

Högt spel om människors trygghet

Pontus Georgsson: När till och med Arbetsdomstolen har farhågor om lagförslaget kring ett nytt anställningsskydd borde det vara självklart att ta till sig av kritiken innan besluten hastas fram.

Nu kan vi få allt på ett bräde

Nu kan vi få allt på ett bräde

Per-Olof Sjöö: När vardagen startar efter pandemin har vi chansen att bygga ett mer rättvist och klimatsmart samhälle.