Här vilar Ture – som fick höra att arbetslivet var tryggt
Läsarberättelse: Om en man på ett sågverk som hoppades på livet och litade på Försäkringskassan och våra trygghetssystem.
Industriarbetarnas tidning
Bättre pensionsvillkor, högre lön och en begränsning av arbetspassets längd. Det är Pappers viktigaste krav inför nästa års avtalsrörelse.
Ombud från landets alla avdelningar har i två dagar samlats i uppländska Bålsta för att diskutera olika frågor som är de viktigaste inför avtalsrörelsen. Att löne- och pensionsfrågorna hamnade i topp även i år, förvånar inte Pontus Georgsson, avtalsansvarig på Pappers (bilden t.v).
– Nej, inte minst när det gäller avtalspensionen, säger han och syftar på de anställda som i dag är under 25 år, respektive över 65 år, och som inte får någon pensionsinsättning alls.
I dagsläget är det drygt 650 medlemmar som inte omfattas av pension. Pappers linje är pensionsinsättning från första lönekronan.
– För arbetsgivaren skulle det inte innebära någon större kostnad, däremot skulle det innebära mycket för ungdomarna i vår bransch. Många kommer ju inte ens upp till 50 procent när de går i pension, säger Pontus Georgsson.
Lönekraven är en annan prioriterad fråga, konstaterar Pontus Georgsson.
– Och över inflationsmålet (2 procent) måste det vara. Men sedan hur mycket mer, det har vi inte bestämt än.
En tredje viktig fråga som diskuterades är arbetspassets längd.
– Det finns folk som jobbar 100 timmar i veckan. Eller 24 timmar på ett dygn. Det är inte bra, säger Pontus Georgsson.
Pappers förtroendevalda har nyligen haft en så kallad medlemsdialog ute på bruken. Bemanningsfrågan tycker upp ofta som en oro, det gör också upplevelsen av ett alltmer tajt och slimmat arbete.
– Det leder till att säkerheten kan försämras men kan också leda till psykosociala problem säger Pontus Georgsson.
Andra heta frågor kan komma upp genom motioner inför förbundsmötet i november, där de slutliga avtalskraven ska spikas.. Strax före jul lämnar Pappers sina krav till arbetsgivarna.
–Jag levde i många år i okunskap att inbetalningen till pension inte gällde alla på en arbetsplats. För mig är det en rättvisefråga.
I dag är arbetare under 25 år och över 65 år undantagna i den avtalspension som LO och dåvarande Svenska Arbetsgivareföreningen (SAF) en gång tecknade.
Avtalspensionen, populärt förkortad ASL (Avtalspension SAF-LO), har på senare tid dykt upp allt oftare i avtalskraven. Så är det också i år.
– Det ska vara pension från första till sista kronan.
Märit N. Andersson vill också värna en vettig arbetstid, hon har exempel på folk som kan jobba 24 timmar i sträck, något som inte bra varken för den enskilde eller arbetskamraterna.
– När du lämnar ett sånt arbetspass vill jag jämföra det med att vara drogpåverkad, säger hon.
En tredje fråga hon gärna lyfter är att det ska finnas någon form av löneskydd vid omplacering av hälsoskäl.
– Jag ser gärna någon form av avtrappning om du av hälsoskäl tvingas byta exempelvis från skift till att jobba dagtid.
– Vi måste få stopp för arbetspassen som drar iväg mot tjugo timmar och vi måste slå vakt om trevalet (tid/pengar/pension) i ATK:n. Det är viktigare än utökningen.
Hans kanske viktigaste fråga är annars hur Pappers ska hantera bemanningsföretagen framöver.
– Jag är inte emot bemanningsföretag i sig, men det ska vara i kontrollerade former och inte som permanent bemanning.
Kenneth Johansson menar att den här frågan också knyter an till outsourcing och i båda fallen anser han det ska finnas en samsyn mellan fack och företag och regleras i avtal.
– Jag vill att kompetensutveckling ska betalas av företaget, inte av löntagarna. Alla de steg vi tar i lönestegen räknas av från nästa lokala pott. Genom detta handlar vi i stupstocksförhandlingar varje gång.
Han tycker också att det borde vara självklart att Pappers ska få vara med och medverka i de beslut som rör arbetsplatsens utformning.
– Så är det inte alla gånger och för mig är det tydligt att det är en fråga som behöver regleras i avtal.
Roger Boström är lätt kritisk till att många ”mjuka” frågor i avtalskraven hamnar i skymundan, när Pappers listar sina krav. Om de ändå finns med är det stor risk att de försvinner i förhandlingarna.
– Det är sånt man ”kohandlar” om mellan fack och arbetsgivare.
Roger Boström intar slutligen en kluven inställning till ATK:n.
– Vi har i dag problemet- med dagens slimmade arbetsplatser – att du får jobba in din egen ATK-ledighet.
Vad Roger Boström menar är att en persons uttag av ledighet på ATK-kontot får täckas upp av en arbetskamrat.
– Men hur ett avtalskrav ska formuleras vet jag faktiskt inte.