Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Alltid nåt jävelskap på gång

13 oktober, 2016

Skrivet av Matts Jutterström

Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.
Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.

Krönika När SCA ska styckas upp av riskkapitalbolag på Jerseyöarna är det inte för pappersarbetarnas bästa. Det är därför vi måste förstå vår gemensamma styrka.

Genom att hösten gör sitt intåg, så gör förbundet det också. Vi var samlade till avtalskonferens inom förbundet i september för att förbereda oss för avtalsrörelsen 2017. Det var och är mycket som är positivt inom vårt förbund. Men just under konferensen nås vi av media som rapporterar att SCA ska styckas upp och att någon har lagt ett bud på bolaget.

Alltid är det något jävelskap på gång var det en kamrat som sa på konferensen, aldrig får det vara lugn och ro utan kapitalisterna hittar på saker hela tiden fortsatte han, och så är det och känns det som. Nu var det visst något riskkapitalbolag ihop med ett försäkringsbolag som ska ha lagt bud på SCA på närmare 50 miljarder. Hiskeliga summor rör det sig om.

Vi kan ju alltid fundera på vad som är meningen med detta, men en sak har vi alltid förstått: det är varken bra för våra medlemmar eller för landet, att bolaget ska styckas upp av ett riskkapitalbolag med säte på Jerseyöarna. Allt för att öka aktievärdet i en spekulationsspiral som bara blåser en bubbla utan att någon egentligen blir rikare. Och jobb går antagligen förlorade.

Som anställd i denna bransch så har jag varit med om ett antal olika ”storaffärer” och ingen av dem har väl gynnat de anställda på lite längre sikt. Snarare har de lett till nedläggningar och kapitalförstörelse, och mera makt till ett fåtal.

Att det skulle vara meningslöst med motstånd till denna företagens hybris att flytta bort produktionen bygger på antagandet att kapitalet är globalt, och arbetarrörelsen inte är det. I en kapitalistisk struktur är alla utbytbara som arbetskraft. Det är en väldigt negativ och lite deppig inställning som vi har, dåligt för alla som inte tjänar pengar likt riskkapitalisterna på Jerseyöarna.

Men det är faktiskt så att våra pappers- och massaindustrier är trögrörliga. Det går inte att flytta fabrikerna hur som helst. Idén med fackföreningar är att industriägarna är beroende av din och min arbetskraft och det finns en särskild makt i detta: att vara en av dem som skapar värde. Det gör det möjligt att faktiskt kräva saker, flytta fram positioner. Inte som enskild människa, men som ett kollektiv, om vi går samman. Men en sådan idé kan urholkas om man i stället tror på kapitalets makt och inte vår gemensamma styrka.

Det var just detta som vår avtalskonferens i förbundet kom att handla om, vår gemensamma styrka att tillsammans med andra förändra våra villkor, att få ta del av det värde som vi skapar i våra fabriker. Därför kommer Pappers att gå in i 2017 års avtalsförhandlingar med krav som utvecklar våra arbetsplatser, för att vi ska få vår beskärda del av de rikedomar som skapas.

För övrigt så anser jag att SD är ett antifackligt och fascistiskt parti.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Nu måste vi kämpa för Las!

Nu måste vi kämpa för Las!

I nästa nummer av Dagens Arbete har Matts Jutterström skrivit sin sista krönika. Med anledning av hans bortgång publicerar vi den nu. I krönikan slår han fast att det är dags att stå upp för Las.

”En viktig röst för kollektivavtalen”

Det är dags att rösta igen, och vad man än tycker om EU är det ett mycket viktigt val. Vill vi ha en union för eller mot trygga anställningar?

Svenskt Näringsliv vädrar morgonluft

”Nu utbasuneras det ena galna förslaget efter det andra, som inte på något sätt gynnar dig”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Nytt år – och en ny tvär högergir

”Vi får hoppas att det nya året rymmer många bra dagar, trots blå-brun budget och en arbetsrätt på förhandlingsbordet”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Friskare arbetsliv – var god dröj

”Jakten på de sjuka fortsätter oavsett regering. Det är helt galet”, skriver Matts Jutterström, förbundsordförande för Pappers.

Vi måste spänna bågen hårdare

”Är det någon grupp i detta samhälle som lever på knivs­eggen av stenhård konkurrens är det pappersarbetaren”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Vi fortsätter kampen framåt

En ny tid, med en ny riksdag ställer nya krav på förbundet.

Nu har du chansen att välja rättvist

”Det är dags att välja vilket samhälle vi ska ha. Ett som dras isär eller håller ihop”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

”Det gäller att vi väljer rätt väg”

”Det är alltid ­pengarna som styr, det har jag lärt mig under alla år, men när ska kapitalägarna bli nöjda?”, skriver Matts Jutterström, förbundsordförande för Pappers.

”Valrörelsen har skötts som om vi vore kunder på en marknad”

”Med solen kommer en debatt om ökade bensinpriser” skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Avtal 2023

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

LO har presenterat ett ”första steg” till samordning, som bland annat innehåller en satsning på lägstalönerna. De ska öka mer än andra löner.

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.