Industriarbetarnas tidning

Fråga om jobbet

Här besvarar Dagens Arbetes experter frågor om ditt arbetsliv.   Läs fler frågor om:

Hur fungerar omplaceringen?

13 oktober, 2016

Fråga om jobbet. Jag har frågor angående omplaceringsutredning på grund av arbetsbrist. Ska den alltid dokumenteras? Har man som arbetstagare rätt att få ta del av den? Är man som arbetstagare delaktig i en omplaceringsutredning? Har facket en kopia?

Det finns inga bestämmelser hur en omplaceringsutredning ska göras. Inte heller om att den ska dokumenteras eller vilka som ska få del av densamma. Syftet med en omplaceringsutredning är att ta reda på om det finns annat arbete åt de anställda som riskerar att bli uppsagda.

Eftersom det är arbetsgivaren som ska kunna visa att det fanns grund för att säga upp ligger det i och för sig i arbetsgivarens intresse att utreda omplaceringsmöjligheterna noggrant och att även dokumentera utredningen på lämpligt sätt. Såväl arbetstagaren som den fackliga organisationen kan vara delaktiga i utredningen men det krävs inte.

Henric Ask
Jurist

Ställ din fråga här
Välkommen med en fråga till våra experter! Tyvärr kan vi inte svara via mejl. Eftersom vi är industriarbetarnas tidning svarar vi inte heller på frågor som specifikt rör andra avtal.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

Räknas min hemgång med lön som arbete?

När ska man gå till arbetsförmedlingen när man har blivit uppsagd? Och hur påverkas a-kassan om man får ett års lön efter uppsägningen? Vår expert reder ut.

Varför får man inte vara kvar i a-kassan efter 65?

Om man inte har råd att gå i pension vid 65 års ålder utan tvingas arbeta vidare till 67, vad händer då om man blir uppsagd? Varför får man inte vara kvar i a-kassan, frågar en läsare. Vår expert Henrik Ask svarar.

Får jag vara med i två förbund?

Kan man vara medlem i två fackförbund med samma arbetsgivare? DA:s expert ger svar.

Vad gör jag åt min rädsla att kissa?

Vad gör jag åt min rädsla att kissa?

Så här kan du göra om du lider av så kallad blyg blåsa inför ett drogtest.

Kan jag bli utlånad till någon annan?

Kan jag bli utlånad till någon annan?

Kan min chef låna ut mig till ett annat företag? Det står ingenting om detta i mitt anställningsavtal, men chefen säger att det inte finns något jobb för mig. Det finns visstids­anställda som har kommit till arbetsplatsen efter mig.

Hur länge får jag stanna?

Hur länge kan man vara på samma arbetsplats som bemanningsanställd? Finns det någon lag som anger någon maxtid? När kommer det lokala facket på företag man är uthyrd till att kunna hjälpa i stället för att hänvisa mig till avdelningen jag tillhör (som inte ens vet vad jag gör på mitt jobb)? Som bemanningsanställd har man ingen direkt trygghet utan man kan blir kastad hit och dit mellan olika företag. Varför ska man vara medlem i facket när man har den otryggheten?

Vad gäller när företaget flyttar utomlands?

Räknas lönen som bonus om jag följer med företaget och jobbar en avgränsad period innan jag blir uppsagd?

Kan jag krävas på sjukintyg före åttonde dagen?

Har arbetsgivaren rätt att, utan överenskommelse med facket, kräva sjukintyg före den åttonde sjukdagen?

Jag hade sex på jobbet, kan jag få sparken?

Jag hade sex på jobbet, kan jag få sparken?

Om man är nykär i en arbetskamrat och har sex på jobbet – under rasten – kan man få sparken då? Vi frågar en jurist.

Ingår lunchrast i övertiden?

Hur räknas tiden man äter när man jobbat övertid? Jurist Henric Ask svarar på läsarnas frågor.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Frågorna om sprängdåden som regeringen inte vill svara på

När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.