Industriarbetarnas tidning

Nytt hopp för Northlands stängda gruva

21 oktober, 2016

Skrivet av

Hoppet har tänts i Pajala efter gruvbolaget Northlands konkurs. Luleå tekniska universitet och Pajala kommun vill dra igång en test- och forskningsanläggning i den stängda gruvan.

Pajalas kommunalråd Harry Rantakyrö och kommunchef Åsa Allan har rest till Stockholm för att uppvakta näringsminister Mikael Damberg. Norrbottningarna är på plats i huvudstaden för att mer ingående presentera projektet för ministern.

– När det gick bra då kom höjdarna till oss. Men inte längre. Nu får vi åka till dem, säger Harry Rantakyrö som har ett förflutet både som IF Metall ordförande för Gruvtolvan i Kiruna och senare som tjänsteman i Northland.

Harry Rantakyrö syftar på glansdagarna när Tapuligruvan i Kaunisvaara byggdes. Då upplevde utflyttningsorten Pajala ett ekonomiskt uppsving med stigande bostadspriser och ett blomstrande lokalt näringsliv. Allt raserades i och med Northlands konkurs i december 2014. Ortsbor har vittnat om att de nu upplever Pajala som dystrare än någonsin.

Det är den utvecklingen som kommunen och Luleå tekniska universitet, LTU, gemensamt vill försöka vända. Tanken är att dra igång en testverksamhet för gruvindustrin i arktiskt klimat. Åsa Allan jämför med biltestverksamheten i Arvidsjaur.

– Möjligheten är många. Entreprenadmaskiner, oljor och sprängmedel behöver också testas i den här miljön. Alla som vi kontaktat har varit positiva, säger hon.

Nu väntar man på tillstånd från Länsstyrelsen. 2,2 miljoner kronor till en förstudie är redan plats. Tanken är att den ska sättas igång i oktober och avslutas i mars nästa år.

Med dagens uppvaktning av Mikael Damberg vill norrbottningarna påminna regeringen om att omvandlingen av gruvan är en möjlighet att stärka Sverige som industrination, något som statsminister Stefan Löfven flera gånger återkommit till.

– Vi vill att regeringen går in med statliga medel. Det är dessutom en regional satsning. Det här är en möjlighet att bygga upp test- och forskningsverksamhet i världsklass, säger Harry Rantakyrö.

Hur många arbetstillfällen kan det innebära på sikt?

– Det är svårt att säga. Men vi vet att varje gruvjobb brukar ge ytterligare 3-4 jobb på orten, säger han.

Parallellt med kommunens och LTU:s planer pågår konkursförvaltarens nedstängning av gruvan. Anrikningsverket och några andra delar av gruvan har köpts av ett näringslivskonsortium, som enligt Dagens Industri är positivt till planerna.

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Första malmtåget från Pajalagruvan

Första malmtåget från Pajalagruvan

Northlands gamla gruva i Pajala är i gång sedan i somras – och nu rullar första malmtåget till Narvik sedan 2014. Gruvan drivs nu av Kaunis Iron och har gett cirka 200 personer jobb, den siffran kan stiga till 300 när produktionen är i full gång.

Nystart av Pajalagruva rycker närmare

Nystart av Pajalagruva rycker närmare

Planerna för Northlands gamla gruva utanför Pajala blir allt konkretare efter ett möte mellan fack och arbetsgivare. Gruvavtalet ska gälla, men vid starten i sommar kommer nya ägaren Kaunis Iron att lägga ut brytningen på underentreprenörer.

Northlands gamla gruva öppnar igen

Kaunis Iron, med svenska investerare, planerar att återuppta brytningen i Northlands gamla gruva i Kaunisvaara redan nästa sommar. Det kan ge 300 nya jobb. ”En tidig julklapp”, säger Jari Törmänen ombudsman på IF Metalls avdelning 1.

”Tidsfråga innan Northlandgruvan öppnar igen”

”Tidsfråga innan Northlandgruvan öppnar igen”

Det är inte frågan om utan när Northlandgruvan i Pajala kommer att öppnas igen, enligt gruvexperten Magnus Ericsson.

”Vi förberedde en uppstart”

IF Metalls klubbordförande i gruvan: ”Vi förberedde en uppstart”

Den nya järnåldern

Den nya järnåldern

Internationellt går det knappast att tala om en gruvkris – däremot en inbromsning. Här är järnåldern i år och bilder.

Arbetsmiljöverket backar – gravida får jobba under jord

Arbetsmiljöverket backar – gravida får jobba under jord

Arbetsmiljöverket backar från sitt tidigare förslag att totalförbjuda gruvarbete under jord för gravida och ammande.

EU-regler stoppar gruvjobb för gravida

EU-regler stoppar gruvjobb för gravida

Mullret stiger i LKAB:s Kirunagruva. År 2023 totalförbjuds gruvarbete under jord för gravida och ammande på grund av ett EU-direktiv. Det upprör många kvinnliga gruvarbetare.

USA:s gruv­arbetare kräver ”en rättvis omställning”

USA:s gruv­arbetare kräver ”en rättvis omställning”

Förnekandet av klimatkrisen gav Donald Trump en stor del av de amerikanska gruvarbetarnas röster i presidentvalet. Men nu välkomnas president Joe Bidens klimatpolitik av gruvarbetarförbundet som kräver ”en rättvis omställning”.

”Det är slut med kolbrytning”

”Det är slut med kolbrytning”

För två år sedan reste DA till Asturien i Spanien, där kolbrytningen höll på att fasas ut. Vi stämmer av med kolbrytaren Rafael, som fick jobb på ett värmeverk i en omvandlad kolgruva, om hur det går.

Lön & makt Podden om industriarbetarnas historia

Genombrottet 1905 – det första landsomfattande avtalet

Genombrottet 1905 – det första landsomfattande avtalet

Harald Gatu och Anna Julius om industriarbetarnas historia. Avsnitt 1: Allt började på Hvilans gjuteri och mekaniska verkstad i Kristianstad.

Den längsta striden 1945 – om strejken som inte ville ta slut

Den längsta striden 1945 – om strejken som inte ville ta slut

Lön & makt, avsnitt 2: Harald Gatu och Anna Julius om den längsta striden, metallstrejken 1945.

Den stora oredan 1983 – när den svenska modellen (nästan) föll

Den stora oredan 1983 – när den svenska modellen (nästan) föll

Harald Gatu och Anna Julius om det glada 80-talet, som var allt annat än glatt för fackföreningsrörelsen.

Vändningen 1995 – konflikten om kollektivavtalets kärna

Vändningen 1995 – konflikten om kollektivavtalets kärna

Harald Gatu och Anna Julius om övertidsblockaden som gav facket fördel efter 90-talskrisen.

Den svåra prövningen 2009 – finanskris och förtroendekris

Den svåra prövningen 2009 – finanskris och förtroendekris

Harald Gatu och Anna Julius om striden om kollektivavtalet under finanskrisen.

Dagens Arbete startar historiepodd

Dagens Arbete startar historiepodd

Dagens Arbete startar en ny podd om industriarbetarnas historia. I Lön & makt lyfter Harald Gatu och Anna Julius fram fem viktiga årtal som format din lön och dina villkor i dag.