Industriarbetarnas tidning

Nytt hopp för Northlands stängda gruva

21 oktober, 2016

Skrivet av

Hoppet har tänts i Pajala efter gruvbolaget Northlands konkurs. Luleå tekniska universitet och Pajala kommun vill dra igång en test- och forskningsanläggning i den stängda gruvan.

Pajalas kommunalråd Harry Rantakyrö och kommunchef Åsa Allan har rest till Stockholm för att uppvakta näringsminister Mikael Damberg. Norrbottningarna är på plats i huvudstaden för att mer ingående presentera projektet för ministern.

– När det gick bra då kom höjdarna till oss. Men inte längre. Nu får vi åka till dem, säger Harry Rantakyrö som har ett förflutet både som IF Metall ordförande för Gruvtolvan i Kiruna och senare som tjänsteman i Northland.

Harry Rantakyrö syftar på glansdagarna när Tapuligruvan i Kaunisvaara byggdes. Då upplevde utflyttningsorten Pajala ett ekonomiskt uppsving med stigande bostadspriser och ett blomstrande lokalt näringsliv. Allt raserades i och med Northlands konkurs i december 2014. Ortsbor har vittnat om att de nu upplever Pajala som dystrare än någonsin.

Det är den utvecklingen som kommunen och Luleå tekniska universitet, LTU, gemensamt vill försöka vända. Tanken är att dra igång en testverksamhet för gruvindustrin i arktiskt klimat. Åsa Allan jämför med biltestverksamheten i Arvidsjaur.

– Möjligheten är många. Entreprenadmaskiner, oljor och sprängmedel behöver också testas i den här miljön. Alla som vi kontaktat har varit positiva, säger hon.

Nu väntar man på tillstånd från Länsstyrelsen. 2,2 miljoner kronor till en förstudie är redan plats. Tanken är att den ska sättas igång i oktober och avslutas i mars nästa år.

Med dagens uppvaktning av Mikael Damberg vill norrbottningarna påminna regeringen om att omvandlingen av gruvan är en möjlighet att stärka Sverige som industrination, något som statsminister Stefan Löfven flera gånger återkommit till.

– Vi vill att regeringen går in med statliga medel. Det är dessutom en regional satsning. Det här är en möjlighet att bygga upp test- och forskningsverksamhet i världsklass, säger Harry Rantakyrö.

Hur många arbetstillfällen kan det innebära på sikt?

– Det är svårt att säga. Men vi vet att varje gruvjobb brukar ge ytterligare 3-4 jobb på orten, säger han.

Parallellt med kommunens och LTU:s planer pågår konkursförvaltarens nedstängning av gruvan. Anrikningsverket och några andra delar av gruvan har köpts av ett näringslivskonsortium, som enligt Dagens Industri är positivt till planerna.

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Första malmtåget från Pajalagruvan

Första malmtåget från Pajalagruvan

Northlands gamla gruva i Pajala är i gång sedan i somras – och nu rullar första malmtåget till Narvik sedan 2014. Gruvan drivs nu av Kaunis Iron och har gett cirka 200 personer jobb, den siffran kan stiga till 300 när produktionen är i full gång.

Nystart av Pajalagruva rycker närmare

Nystart av Pajalagruva rycker närmare

Planerna för Northlands gamla gruva utanför Pajala blir allt konkretare efter ett möte mellan fack och arbetsgivare. Gruvavtalet ska gälla, men vid starten i sommar kommer nya ägaren Kaunis Iron att lägga ut brytningen på underentreprenörer.

Northlands gamla gruva öppnar igen

Kaunis Iron, med svenska investerare, planerar att återuppta brytningen i Northlands gamla gruva i Kaunisvaara redan nästa sommar. Det kan ge 300 nya jobb. ”En tidig julklapp”, säger Jari Törmänen ombudsman på IF Metalls avdelning 1.

”Tidsfråga innan Northlandgruvan öppnar igen”

”Tidsfråga innan Northlandgruvan öppnar igen”

Det är inte frågan om utan när Northlandgruvan i Pajala kommer att öppnas igen, enligt gruvexperten Magnus Ericsson.

Omstart i gruvan: Vad kan Norrlands nya industri lära av Pajala?

Omstart i gruvan: Vad kan Norrlands nya industri lära av Pajala?

Sveriges största konkurs är en unik erfarenhet när industrin i norr byggs ut i rekordfart.

Ursäkta – men vilket jävla jobb vi gör

Ursäkta – men vilket jävla jobb vi gör

Jag har inte känt mig så patriotisk sen senaste gången vi sjöng nationalsången inför någon match i fotbolls-VM, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Sprickan i Malmfälten

Sprickan i Malmfälten

Gruvkvinnorna visste att de skulle stöta på hinder. De ville förändra arbetsvillkoren inifrån. Men motståndet kom från oväntat håll.

”Vi förberedde en uppstart”

IF Metalls klubbordförande i gruvan: ”Vi förberedde en uppstart”

Den nya järnåldern

Den nya järnåldern

Internationellt går det knappast att tala om en gruvkris – däremot en inbromsning. Här är järnåldern i år och bilder.

Sprickan i Malmfälten

Gruvkvinnorna visste att de skulle stöta på hinder. De ville förändra arbetsvillkoren inifrån. Men motståndet kom från oväntat håll.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.