Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

SD är inte din vän, löntagare!

10 november, 2016

Skrivet av

Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.
Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.

Krönika När SD röstar med Alliansen är det inte bara rasismen som avslöjar dem, utan också föraktet för löntagarnas arbete med att bygga en gemensam välfärd.

Ja äntligen, så kan man ropa ut när vi nu tillsammans med 13 andra LO-förbund har kommit överens om att vi ska föra samordnade förbundsförhandlingar inför avtal 2017. Det är en framgång för den svenska avtalsmodellen där vi gemensamt ska se till att det blir en låglönesatsning som ska ge mest till dem som har minst.

Vi prövade detta i samband med avtalsförhandlingarna 2007, och det gav faktiskt resultat. De som tjänade minst fick de största löneökningarna i procent räknat.

Men nu är ju inte lön allt, säger vän av ordning. Nej det handlar faktiskt också om inflytande: över hur löner sätts, arbetstider förläggs, arbetstidsförkortningar läggs ut, anställningstrygghet, mängden entreprenörer och inhyrda på jobbet. Så givetvis så ska detta också in i sitt sammanhang. Pappers kommer att föreslå en avtalslista till förbundsmötet i slutet av november, där kraven på ett nytt avtal ska mejslas fram.

I förra krönikan skrev jag om att det är rötmånad i politiken, under hela året numera, och det håller i sig. Den 30 november ska riksdagen rösta om det ska finnas krav på lön och arbetstid motsvarande kollektivavtalsnivån för upphandlingar som betalas med skattepengar. Det kan tyckas vara en självklarhet, men icke. Nu kommer Alliansen ihop med SD att rösta emot detta, för de anser inte att det behövs. Det ska fortfarande vara fritt att dumpa villkoren.

Högeralliansen anser att det hindrar den fria rörligheten om det ska krävas lön och arbetstid efter kollektivavtalet. De tycker att det är rimligt att en chaufför som kör färdtjänst tjänar 27 kronor i timmen.

Ja, rötmånaden håller i sig. Alliansen har slagit sina påsar ihop med SD som nu gör gemensam sak emot Sveriges löntagare.

Vilka är de här människorna? De stödäter på restauranger som saknar kollektivavtal och vill avskaffa första maj som helgdag. De menar att arbetare har för många rättigheter, som att ”gå på lunch, ha lönen insatt på konto, dricka kaffe och allt möjligt”. Om detta kan vi läsa i Mats Wingborgs utmärkta bok, Den blåbruna röran, som beskriver SD:s ekonomiska politik. SD har helt enkelt fallit för fjäskandet, och de fjäskar vidare med kapitalisterna i välfärdsföretagen genom att bjudas på luncher och champagne, och som tack genomför de deras politik.

Många svenska löntagare lyssnar på kritiken mot SD:s rasism och tänker: Ja, ja, men skit samma. Om de är emot de andra partierna är de i alla fall för mig. Men det stämmer inte. SD försöker riva ner allt det som arbetarrörelsen byggt upp. De trampar på dig som genom otaliga skift i pappsalar, sodahus och mekaniska verkstäder bidragit till att bygga vårt välstånd. Hade de älskat Sverige, borde de väl älska det som är speciellt med landet: vår välfärd, solidaritet och våra kollektivavtal.

För övrigt anser jag att, ja ni vet.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Nu måste vi kämpa för Las!

Nu måste vi kämpa för Las!

I nästa nummer av Dagens Arbete har Matts Jutterström skrivit sin sista krönika. Med anledning av hans bortgång publicerar vi den nu. I krönikan slår han fast att det är dags att stå upp för Las.

”En viktig röst för kollektivavtalen”

Det är dags att rösta igen, och vad man än tycker om EU är det ett mycket viktigt val. Vill vi ha en union för eller mot trygga anställningar?

Svenskt Näringsliv vädrar morgonluft

”Nu utbasuneras det ena galna förslaget efter det andra, som inte på något sätt gynnar dig”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Nytt år – och en ny tvär högergir

”Vi får hoppas att det nya året rymmer många bra dagar, trots blå-brun budget och en arbetsrätt på förhandlingsbordet”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Friskare arbetsliv – var god dröj

”Jakten på de sjuka fortsätter oavsett regering. Det är helt galet”, skriver Matts Jutterström, förbundsordförande för Pappers.

Vi måste spänna bågen hårdare

”Är det någon grupp i detta samhälle som lever på knivs­eggen av stenhård konkurrens är det pappersarbetaren”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Vi fortsätter kampen framåt

En ny tid, med en ny riksdag ställer nya krav på förbundet.

Nu har du chansen att välja rättvist

”Det är dags att välja vilket samhälle vi ska ha. Ett som dras isär eller håller ihop”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

”Det gäller att vi väljer rätt väg”

”Det är alltid ­pengarna som styr, det har jag lärt mig under alla år, men när ska kapitalägarna bli nöjda?”, skriver Matts Jutterström, förbundsordförande för Pappers.

”Valrörelsen har skötts som om vi vore kunder på en marknad”

”Med solen kommer en debatt om ökade bensinpriser” skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

DA granskar skuggsamhället

Sverige har ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. De arbetar för löner långt under de som svenska arbetare skulle acceptera och är mycket utsatta.

Stats­ministerns städerska: Den som pratar förlorar jobbet

Städerskans arbetsliv innan hon kom till statsministerns villa kantas av skällsord, hot och oärliga chefer. Här är hennes version. Om hur det är att jobba som papperslös i Sverige.

Bortstädad: Mannen som försvann

Han kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

”Jag var inte ens en hund i chefens ögon”

Sverige har fått ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. Wilder sov i sin arbetsgivares garage i fyra och ett halvt år.

Här är delegationen som ska stoppa brott i arbetslivet

Ola Pettersson, chefsekonom på LO, blir ordförande för regeringens satsning mot arbetslivskriminalitet. I dag presenterade arbetsmarknadsministern delegationen.  

”Hon jobbade 60 timmar i veckan – utan lön”

Kvinnorna i skuggsamhället är utsatta. DA:s Elinor Torp berättar om utpressning, uteblivna betalningar, skador och löner som inte går att leva på.

Arbetsgivaren som ville vara laglig

Anto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

”Kriminella arbetsgivare måste bort”

Arbetslivskriminaliteten har fått politisk uppmärksamhet. På kort tid har många med makt vaknat, skriver Dagens Arbetes Elinor Torp.