Industriarbetarnas tidning

Föraren friad för dödsolycka på sågverk

12 december, 2016

Skrivet av Lennart Lund

Halmstad tingsrätt friar föraren för dödsolyckan på Deromesågen i Kinnared för två år sedan. Då omkom en 67-årig elektriker sedan han blivit påkörd av en hjullastare.

Olyckan inträffade den 29 januari 2015 vid 16-tiden. Två elektriker, far och son, hade anlitats som entreprenörer för att laga en kompressor på sågverket. När arbetet var avslutat lastade de in verktygen i sin skåpbil, som stod parkerad på den transportled som fanns utanför byggnaden där de arbetat.

Samtidigt var en hjullastare på väg på väg till flistuggen. Skopan var fylld med spillvirke, hastigheten cirka tio kilometer i timman enligt föraren. På grund av att skopan var höjd och fylld med virke hade han dessutom en död vinkel på minst fem meter. Ljuden från en kompressor i närheten gjorde att de två elektrikerna inte hörde hjullastaren närma sig.

67-åringen träffades av skopan, föll omkull och blev överkörd av hjullastaren. Han avled omedelbart.

Åklagaren hävdade i sitt åtal att föraren vållat dödsfallet av oaktsamhet genom att fylla skopan med så mycket virke att sikten begränsades ytterligare och genom att inte ha tillräcklig uppmärksamhet framåt. Men tingsrätten håller inte med:

Föraren hade ingen anledning att anta att elektrikern skulle befinna sig på transportleden. Tingsrätten kan ”inte finna någon rimlig åtgärd” som föraren kunnat vidta för att undvika den tragiska olyckan. Föraren har därför inte av straffbar oaktsamhet orsakat dödsolyckan.

Domen kan överklagas till och med den 23 december.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Straffa företag som försummar säkerheten, och ge skyddsombuden rätt förutsättningar. Så vill arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) förhindra att människor dör på jobbet.

Utdragen väntan för de anhöriga

Utdragen väntan för de anhöriga

Efter en dödsolycka tar det i snitt 1000 dagar innan åtal väcks, visar Dagens Arbetes genomgång. Sedan kan det dröja över ett år innan domen kommer.

Han ser varför döds­olyckorna sker

Han ser varför döds­olyckorna sker

Michael Nilsson ser mönstret. Varför döds­olyckor sker. Han är inspektör på Arbetsmiljöverket och har i mer än tjugo år utrett vad som leder fram till tragedin i just industrin.

Riskerna som skapar dödsolyckor

Riskerna som skapar dödsolyckor

När de högsta riskerna för alla åtta faktorer sammanfaller ökar sannolikheten att skadas och dö på jobbet 25 gånger.

Dödsolycka i Södra Sandby

En man i 20-årsåldern omkom igår efter en arbetsplatsolycka på en betongfabrik i Södra Sandby utanför Lund.

Dödsolycka i Lycksele

En man i 55-årsåldern har omkommit efter en arbetsplatsolycka i en serviceverkstad i Lycksele.

Så ska dödsolyckor stoppas

Så ska dödsolyckor stoppas

Mer resurser till polisen för att utreda arbetsmiljöbrott, öka skyddsombudens befogenheter, fortsatt arbete mot osund konkurrens. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson tog med sig flera förslag från gårdagens möte med branschfolk och fack.

Dödsolycka på Mönsterås bruk

En man i 30-åldern omkom i går efter att ha fått ett betongföremål över sig vid Södra Cells bruk i Mönsterås.

Dödlig utgång

Dödlig utgång

Dagens Arbetes fotograf David Lundmark har under två år besökt industrier där det har skett en en dödsolycka. Han skriver själv om bilderna: ”Olyckan blir liggande som ett svart moln över fabriksområdet, en påminnelse om hur nära döden man är som industriarbetare.”

”Han har ett gott hjärta i grunden”

”Han har ett gott hjärta i grunden”

(UPPDATERAD) Hovrätten i Umeå har nu inlett rättegången mot företaget Nordkalk. Dagens Arbete rapporterar om efterspelet till en drygt sex år gammal olycka som dödade en person och skadade flera andra.

Industrin och klimatet

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Algodlingen på bakgården vid Bäckhammars pappersbruk blev framgångsrik. Nu har algerna renat metaller på Boliden – och forskarna vill satsa i stor skala.