Industriarbetarnas tidning

Föraren åtalad för dödsolycka på sågverk

15 november, 2016

Skrivet av Lennart Lund

En 67-årig elektriker dog när han blev överkörd på en såg i Halland.  Nu knappt två år senare ställs föraren inför rätta för vållande av annans död – efter en ovanligt snabb utredning.

Det finns en återkommande kritik mot de långa handläggningstiderna av dödsolyckor i arbetslivet. Att rättegången i Halmstad tingsrätt hålls mindre än två år efter själva olyckan är  alltså snabbt: Fyra – fem års väntan är inte ovanligt.

­– Ja, det har gått ovanligt fort. Men får bara polisen jobba ifred, och vi dessutom får snabba besked från Arbetsmiljöverket, då blir det så, konstaterar Maria Johansson.

Hon fortsätter:

– Det är viktigt för att få en så rättssäker process som möjligt, där vittnena inte får svårt att minnas. Och så handlar det förstås om hänsyn till de efterlevande, att de kan få ett så snabbt avslut som möjligt.

Dödsolyckan inträffade på eftermiddagen den 29 januari 2015. En elektriker och hans son hade anlitats som entreprenörer av Deromesågen för att laga en kompressor. När de var klara med arbetet gick de ut till sin skåpbil som stod parkerad på transportvägen utanför byggnaden och började lasta in verktygen.

Då kom en hjullastare på väg till flistuggen med skopan fylld av spillbrädor. Eftersom en annan kompressor utanför byggnaden var i drift hördes inte hjullastaren.  Dess skopa hölls upplyft så att underkanten på öppningen var i huvudhöjd. Elektrikern träffades av skopan, föll omkull och blev överkörd av hjullastaren. Döden var ögonblicklig.

I förhören har föraren berättat att han inte såg någon stå vid bilen. Av polisens undersökning framgår att med skopan lyft som vid olyckan skyms sikten så att det fanns en död vinkel på fem meter framför hjullastaren, där föraren inget kunde se för skopan.

I sin utredning av olyckan kritiserar Arbetsmiljöverket Deromesågen för att de båda elektrikerna inte var reflexvästar, man kritiserar också avsaknaden av rutiner för samverkan och information, och anser att bristerna orsakat olyckan.

Men arbetsmiljöåklagare Maria Johansson anser inte att bristerna i det förebyggande arbetet har ett direkt samband med olyckan. Så inför rättegången den 2 december yrkar hon alltså inte på någon företagsbot utan har istället åtalat föraren för vållande till annans död:

– Han har lastat för mycket spillvirke i skopan och haft för dålig uppsikt. Därför har han av oaktsamhet orsakat dödsfallet.

 

 

 

 

 

 

2 kommentarer till “Föraren åtalad för dödsolycka på sågverk

  • Med insyn i verksamheten på det berörda företaget häpnats man över raljerandet gällande säkerheten. Det helt obegripligt att man inte ställs till svars för olyckan. I mina ögon är det glasklart vilka som är orsaken till att olyckan skedde.

  • Beklagligt när människor ska behöva dö på arbetet. Tycker åklagaren verkar lättvindigt friat arbetsgivaren och lägger hela skulden på traktorföraren. Vad fanns det för rutiner runt körning av traktor?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Föraren friad för dödsolycka på sågverk

Tingsrätten anser inte att föraren kunde ha gjort något för att undvika dödsolyckan vid ett sågverk i Halland för två år sedan.

”Arbets­platserna ser inte ut som när lagarna skrevs”

”Arbets­platserna ser inte ut som när lagarna skrevs”

Lagstiftaren och domstolarna behöver lära sig om den förändring som skett på arbetsmarknaden, skriver åklagaren Christer B Jarlås.

Osäkert anställda vågar    sällan larma

Osäkert anställda vågar sällan larma

Ryckigheten i det nya arbetslivet är en stor för­klaring till varför dödsolyckorna sker. Hur arbetet är organiserat, skriver Elinor Torp.

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Straffa företag som försummar säkerheten, och ge skyddsombuden rätt förutsättningar. Så vill arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) förhindra att människor dör på jobbet.

Kammaråklagaren: De här ärendena måste prioriteras upp

Kammaråklagaren: De här ärendena måste prioriteras upp

Varken polis eller politiker prioriterar dödsolyckor i arbetslivet. ”De långa utredningstiderna är oacceptabla”, säger Kammaråklagare Christer Forssman.

Hon startar en minnesfond för anhöriga

Hon startar en minnesfond för anhöriga

Christina Anderssons son Robin fastnade i en maskin och dog på jobbet. Nu startar hon en minnesfond för att hedra sonen och hjälpa andra anhöriga ekonomiskt.

De kom inte hem från   arbetet

De kom inte hem från arbetet

Förra året omkom 46 personer i olyckor på jobbet. Här berättar anhöriga om människorna bakom statistiken.

Utdragen väntan för de anhöriga

Utdragen väntan för de anhöriga

Efter en dödsolycka tar det i snitt 1000 dagar innan åtal väcks, visar Dagens Arbetes genomgång. Sedan kan det dröja över ett år innan domen kommer.

Föräldrarna: Man vittrar sönder

Föräldrarna: Man vittrar sönder

Olle Andersson Larsson och Christina Andersson fick vänta ett och halvt år innan åtalet lades ner. Ingen ställs till svars för deras son Robins död.

Han ser varför döds­olyckorna sker

Han ser varför döds­olyckorna sker

Michael Nilsson ser mönstret. Varför döds­olyckor sker. Han är inspektör på Arbetsmiljöverket och har i mer än tjugo år utrett vad som leder fram till tragedin i just industrin.

Industrin och klimatet

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Algodlingen på bakgården vid Bäckhammars pappersbruk blev framgångsrik. Nu har algerna renat metaller på Boliden – och forskarna vill satsa i stor skala.