Föraren friad för dödsolycka på sågverk
Tingsrätten anser inte att föraren kunde ha gjort något för att undvika dödsolyckan vid ett sågverk i Halland för två år sedan.
Industriarbetarnas tidning
En 67-årig elektriker dog när han blev överkörd på en såg i Halland. Nu knappt två år senare ställs föraren inför rätta för vållande av annans död – efter en ovanligt snabb utredning.
Det finns en återkommande kritik mot de långa handläggningstiderna av dödsolyckor i arbetslivet. Att rättegången i Halmstad tingsrätt hålls mindre än två år efter själva olyckan är alltså snabbt: Fyra – fem års väntan är inte ovanligt.
– Ja, det har gått ovanligt fort. Men får bara polisen jobba ifred, och vi dessutom får snabba besked från Arbetsmiljöverket, då blir det så, konstaterar Maria Johansson.
Hon fortsätter:
– Det är viktigt för att få en så rättssäker process som möjligt, där vittnena inte får svårt att minnas. Och så handlar det förstås om hänsyn till de efterlevande, att de kan få ett så snabbt avslut som möjligt.
Dödsolyckan inträffade på eftermiddagen den 29 januari 2015. En elektriker och hans son hade anlitats som entreprenörer av Deromesågen för att laga en kompressor. När de var klara med arbetet gick de ut till sin skåpbil som stod parkerad på transportvägen utanför byggnaden och började lasta in verktygen.
Då kom en hjullastare på väg till flistuggen med skopan fylld av spillbrädor. Eftersom en annan kompressor utanför byggnaden var i drift hördes inte hjullastaren. Dess skopa hölls upplyft så att underkanten på öppningen var i huvudhöjd. Elektrikern träffades av skopan, föll omkull och blev överkörd av hjullastaren. Döden var ögonblicklig.
I förhören har föraren berättat att han inte såg någon stå vid bilen. Av polisens undersökning framgår att med skopan lyft som vid olyckan skyms sikten så att det fanns en död vinkel på fem meter framför hjullastaren, där föraren inget kunde se för skopan.
I sin utredning av olyckan kritiserar Arbetsmiljöverket Deromesågen för att de båda elektrikerna inte var reflexvästar, man kritiserar också avsaknaden av rutiner för samverkan och information, och anser att bristerna orsakat olyckan.
Men arbetsmiljöåklagare Maria Johansson anser inte att bristerna i det förebyggande arbetet har ett direkt samband med olyckan. Så inför rättegången den 2 december yrkar hon alltså inte på någon företagsbot utan har istället åtalat föraren för vållande till annans död:
– Han har lastat för mycket spillvirke i skopan och haft för dålig uppsikt. Därför har han av oaktsamhet orsakat dödsfallet.
Energikrisen slår hårt mot den svenska pappersindustrin. Flera bruk har börjat elda olja för att klara produktionen. Andra ändrar arbetstiderna för att få ner elräkningen. Samtidigt tjänar massaindustrin stora pengar på att sälja el.
Med insyn i verksamheten på det berörda företaget häpnats man över raljerandet gällande säkerheten. Det helt obegripligt att man inte ställs till svars för olyckan. I mina ögon är det glasklart vilka som är orsaken till att olyckan skedde.
Beklagligt när människor ska behöva dö på arbetet. Tycker åklagaren verkar lättvindigt friat arbetsgivaren och lägger hela skulden på traktorföraren. Vad fanns det för rutiner runt körning av traktor?