Varje samtal kan vara det sista
Det är ingen slump att det heter death metal, skriver Carl Linnaeus.
Industriarbetarnas tidning
Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.
Debatt Nu samlas de socialdemokratiska ombuden till kongress. Det sker i en tid när känslan av oro är utbredd. Socialdemokratins huvudmotståndare i valet 2018 är människors uppgivenhet inför framtiden. Enda sättet att vinna en riksdagsmajoritet för en S-ledd regering är att formulera en trovärdig politik för framtidshopp.
Det går bra för Sverige. Arbetslösheten sjunker och i många branscher råder brist på arbetskraft. Alla som kan jobba ska jobba. Men hur tänker den lågavlönade arbetaren som står till arbetsgivarens förfogande från tidig morgon till sen kväll utan någon garanterad arbetstid? Hon som har ett jobb men inte tillräckligt många timmar för att vara säker på att kunna betala sina räkningar? Han som jobbar på ett bemanningsföretag men måste leva upp till högre prestationskrav än den ordinarie personalen för att inte riskera att åka ut? De som både är i arbete och samtidigt arbetslösa?
Arbetsgivare på svensk arbetsmarknad har satt i system att grundbemanna otillräcklig för att klara de ordinarie arbetsuppgifterna. Detta för att vara säker på att aldrig behöva betala för fler timmar än absolut nödvändigt. För att få verksamheten att gå runt är man beroende av visstidare, mertidstimmar från deltidare och inhyrd personal. Arbetsgivare vill ha flexibilitet men är inte beredda att betala för det. Det blir arbetarna som får betala priset.
Det senaste påfundet på dagens otrygga arbetsmarknad kallas hyvling. Istället för att säga upp tjänster låter arbetsgivare flera eller alla anställda gå ner i tid. Ibland samtidigt som de nyanställer på deltid.
En dom i Arbetsdomstolen (AD) slår fast att arbetsgivare kan göra detta utan att vare sig ta hänsyn till hur länge man varit anställd eller ge de drabbade någon tid att ställa om. Den paragraf som var tänkt att skydda arbetstagarna, som tvingar arbetsgivaren att undersöka möjligheten till omplacering innan man säger upp, vänds nu mot arbetstagarna som ett sätt att komma runt de regler som gäller vid uppsägning. LAS reglerar uppsägningar men ger inte längre skydd när delar av en anställning sägs upp. Anställningsskyddet är urholkat.
Arbetsmarknadens parter ska lösa frågor så långt det går. Och det gör vi. Det är vårt uppdrag. Men parterna stiftar inte lagar. Om lagen får revor och går sönder, måste politikerna laga lagen.
När arbetslivet för många blivit något som bryter ner snarare än bygger upp måste Socialdemokraterna blåsa till strid. Man måste visa att man samtidigt jobbar för att fler ska få komma in på arbetsmarknaden och att anständiga villkor ska råda för dem som kommit in. Och – inte minst – man måste ta ett rejält grepp om otryggheten i dagens arbetsliv.
Med ett tydligt ställningstagande om tillsvidareanställningar på heltid som norm och ett stopp för hyvling lägger Socialdemokraterna bottenplattan till ett paket som kan vända uppgivenhet till framtidshopp. Ett rejält paket för ett anständigt arbetsliv.
Susanna Gideonsson, förbundsordförande Handelsanställdas förbundMalin Ackholt, förbundsordförande Hotell- och restaurangfacket (HRF)
Per-Olof Sjöö, förbundsordförande GS-facket – facket för skogs-, trä- och grafisk bransch
Det är hårt tryck i jämlikhetsfrågan. Något måste göras åt AD som alltid dömer åt Arbetsgivarsidan i sådana här frågor!
Men AD ser enögdt på problemet, är för högerorienterade i sina domar. Utslaget drabbar främst kvinnor. Det harmonierar inte med jämlikhetsträvandet!