Industriarbetarnas tidning

Avtal för tidningsgrafiker klart

17 maj, 2017

Skrivet av

Avtalet för grafikerna på tidningar och tidningstryckerier är klart. För första gången görs avsättningar till deltidspensionen, och arbetstiderna kan inte längre sänkas från en dag till en annan.

Drygt två veckor efter att avtalet gick ut har GS och Almega Medieföretagen slutit ett nytt treårigt avtal för drygt 1400 grafiker. Det följer normen med lönehöjningar på två procent per år och avsättning till deltidspensionen på 0,5 procent – ett värde på totalt 6,5 procent. LO:s låglönesatsning – där löner under 24 000 kronor ger mer än två procent till lönepotten – gör dock att det verkliga värdet är 6,6 procent.

Det är första gången som en del av löneutrymmet i Tidningsavtalet kommer att användas till avsättning till deltidspensionen, eller ”varaktig nedgång i arbetstid” som det kallas.

Första året sätts 0,2 procent av till pensionspremier. Tredje året utökas det med ytterligare 0,3 procent. Målet är att de extra premierna ska göra att anställda har råd att gå ner i arbetstid genom att ta ut en del i pension från 60 års ålder.

Förhandlingarna har präglats av frågor som rör inflytandet över arbetstiden. Arbetsgivarna har haft krav på att kunna variera arbetstiderna mer över året. Det slutade med en uppgörelse där arbetstidsmåttet räknas över sex veckor i stället för som tidigare under en kalendermånad.

GS drev i sin tur frågan om ett stopp för hyvling av arbetstider. I vintras förlorade Handels i Arbetsdomstolen, som slog fast att arbetsgivare under vissa förhållanden har rätt att sänka de anställdas arbetstider och därmed lön från en dag till en annan. Precis som Handels har GS nu fått in en regel i Tidningsavtalet, som innebär att arbetstiden kan sänkas först efter en omställningstid som motsvarar uppsägningstiden i lagen om anställningsskydd (LAS).

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Avtal klart för tvätterier

Avtal klart för tvätterier

Förra året varslades om strejk – i år blev parterna klara två veckor före deadline. Tvätteriavtalet ger 6,9 procent på tre år inklusive delpension och en låglönesatsning som gynnar 70 procent av medlemmarna. IF Metall har fått betala med flexiblare arbetstider.

”Delpensionen är en framgång”

5,9 procent i löneökning på tre år och avsättning till delpension. Det blev Pappers lott i årets avtalsrörelse.

Båda parter nöjda med Teknikavtalet

Båda parter nöjda med Teknikavtalet

IF Metalls ordförande Anders Ferbe kallar sitt sista avtal ”banbrytande”. Hans motpart, Teknikföretagens Anders Weihe, talar om en ”för hög, men ändå rimlig nivå”.

”Känns bra med delpensionen”

”Känns bra med delpensionen”

GS:s ordförande Per-Olof Sjöö är nöjd med det treåriga avtalet och betonar delpensionen och låglönesatsningen. Arbetsgivarna fick igenom ett antal ändringar när det gäller arbetstider och skiftscheman.

Industrin säger ja till treårigt avtal

Industrin säger ja till treårigt avtal

Industrins parter säger ja till ett treårigt avtal, som har ett värde på totalt 6,5 procent. I avtalet finns både en låglönesatsning och påfyllning till delpension.

”Det blir en mycket tuff resa”

”Det blir en mycket tuff resa”

IF Metall motiverar sitt nej med att 5,9 procent är alldeles för litet eftersom flera viktiga fack-krav inte finns med i budet.

Industrifacken säger nej till bud

Facken inom industrin avvisar gårdagens bud från de opartiska ordförandena (Opo). Budet är på 5,9 procent på tre år men utan låglönesatsning och förslag om delpensioner. Teknikarbetsgivarna säger ja, med krav på bland annat mer övertidsutrymme.

Förhandlingar igång om tryckeriavtal

Nu har förhandlingarna börjat om villkoren för anställda på tidningstryckerier. GS-facket kämpar återigen för deltidspension och mot hyvlade tider. Arbetsgivaren Medieföretagen vill sänka OB-ersättningar och är emot en låglönesatsning.

Industrifacken kräver 2,8 procent

Industrifacken kräver 2,8 procent

Facken inom industrin (FI) kräver 2,8 procent i löneökning i nästa års avtalsrörelse och vill ha ett 1-årigt avtal. Facken kräver dessutom en fortsatt satsning på deltids- och flexpension.

Klart med nytt tidningsavtal

Strejken på tidningsavtalet är avblåst. Både fack och arbetsgivare sade ja till medlarnas bud.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.