Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Armageddon i badrummet

6 juli, 2017

Skrivet av

Foto: David Lundmark.

KrönikaOm att vara beredd på det oförutsedda och risken med att missa transportskruven.

De flesta av tingen vi människor hittat på har en början och ett slut. Precis som livet, även om det är oklart när det slutar. Arbetslivet har ett slut och så finns ett fysiskt slut som innebär döden, även om vissa hävdar att livet fortsätter ändå.

En renovering följer samma mönster. En början, en process och ett oklart avslut. Jag har renoverat en kåk som varit i släkten i sex generationer. Timmer, robust och tufft. Dock saknades vatten och avlopp och kåken var i allmänt risigt skick. Jag hade fyra månader på mig och var total amatör.

Jag gav mig in i något helt obekant. Då jag har erfarenhet av att leva, så visste jag att något oförutsett var tvunget att hända.

Därför var jag på min vakt. Var säker på att något skulle jäklas. I mitt fall var det tvättmaskinen och transportsäkringen. När snickeri, rördragning och el var klart utan missöden blev det dags att släpa in nya vitvaror.

Bekanta, familj och själva försäljaren tjatade på mig att det var mycket noga att ta bort transportsäkringen. Javisst sa jag och pillade bort några frigolitkilar från trumman. Nöjd och glad att inget gått helt åt skogen flyttade jag in, drog i gång en tvätt och satte mig framför kaminen med en bok.

Några minuter senare insåg jag att något var mycket fel. Tvättmaskinen förde ett oljud jag aldrig någonsin hört. Med två snabba språng var jag inne i badrummet och såg Armageddon.

Tvättmaskinen hade kastat av sig den stackars tumlaren så att den sprack i ovandelen där den skulle haft sitt huvud om den haft något. Den var helt klart besegrad. Nu var det upp till endast mig. En skitarg tvättmaskin hoppade jämfota och visade att den var redo för nästa fight. Vattenslangen var utdragen ur väggen och skum stänkte över tumlarliket.

Det tar ungefär fyra sekunder för en människa att i en oväntad situation observera, behandla information, ta fram en plan och till slut agera. Jag gick in i närstrid med Cylindan. Kom an, tänkte jag och kopplade ett järngrepp från min tid som brottare. Vi stod en stund och bröt på varandra innan jag kom på att dra ur kontakten.

Paniken … jag städade slagfältet och gjorde noggrann skadeundersökning. Tumlaren hade missat både fönstret och det superfina handfatet och i en heroisk handling offrat sin lucka för att dämpa fallet mot min nylagda våtrumsmatta. Båda maskinerna gick att laga med lite skruv och vilja. Det som hade kunnat bli en rostig kniv i självförtroendet, blev i stället en lärdom och en historia att dela med sig av.

Precis som i livet måste grundjobbet i renoveringen vara bra innan man börjar med finliret. Har du skapat dig en ordentlig grund, så gör det inte så mycket att ytan blir lite sliten, för du vet att det håller.

Ps. På en tvättmaskin är transportsäkringen fyra svinstarka ganska anonyma skruvar på baksidan. Glöm dom helst inte.

Till Volvoraggarnas försvar

Vanligt folk bär upp hela skiten

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Krokodilen som blev för stor

Krokodilen som blev för stor

Alla behöver motstånd för att komma vidare, skriver Stefan Eriksson.

Vi kan inte bara äta hamburgare

Vi kan inte bara äta hamburgare

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson läser på om dinosaurierna, igen och frågar sig hur det kunde bli så fel.

När radion slutar funka

Dom som dräper oss har en sedelbunt där hjärtat borde sitta, skriver sågverksarbetaren Stefan Eriksson.

Bekväma tider föder veka människor

Jag är ingen spågubbe tack och lov, men det känns som att året 2020 kommer att handla om klimat och konflikt mer än på länge, skriver Stefan Eriksson.

Vi bossar på planeten och gör vad vi vill

Men tänk om det vore vi som blev upplockade och fick leva resten av livet i en bur, skriver Stefan Eriksson.

Lägerelden är ändå viktigast

Vad skulle vi bygga för samhälle om vi tvingades börja om? Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om att lägereldar förenar mer än tekniska framsteg.

Att släppa taget och gå vidare

”Många människor vill ju begripa allt, men ibland kan det faktiskt vara rent skadligt”, skriver krönikören och sågverksarbetaren Stefan Eriksson.

”Lyssna på idolerna – men tänk själv”

”Lyssna på idolerna – men tänk själv”

Krönikören Stefan Eriksson hyllar världens alla inspiratörer, men påpekar att resultatet av deras inspiration kan bli lite vad som helst.

Bara nio måltider från rena anarkin

Det gäller att ha en plan B om allt går åt helsike, skriver DA-krönikören och sågverksarbetaren Stefan Eriksson.

Ett huvudlöst tekniksprång?

”Ny teknik ger alltid minst lika mycket skitdåliga saker som bra.” Ändå är den helt nödvändig. DA:s krönikör Stefan Eriksson om huvudtransplantationen som kanske någon gång blir av.

Avtal 2023

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Facken inom industrin har kommit överens med arbetsgivarsidan om ett tvåårigt avtal. Därmed är märket satt.

Risk för strid om låglöne­satsningen

Risk för strid om låglöne­satsningen

Parterna hade inte ens hunnit lämna presskonferensen innan det blev tydligt att en del i industrins avtal verkar tolkas olika. Ska satsningen ingå i det överenskomna löneutrymmet, eller läggas ovanpå?

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

På lördag ska det finnas ett nytt avtal. Fack och arbetsgivare sitter nu i slutförhandlingar för att hinna i tid. Här är fem frågor som återstår att lösa.

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.