Alla gånger jag inte dött på jobbet
Alla gånger jag kunnat säga ”Oj, det där hade kunnat sluta illa” utan att det gjort det. Nu önskar jag ett år med bättre säkerhetstänk på arbetsplatsen, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.
Industriarbetarnas tidning
1 september, 2017
Skrivet av Harald Gatu
Verksamheten måste koncentreras till större anläggningar om vi ska kunna möta den snabba tillväxten, säger Henric Andersson, vd för Husqvarna Construction Division.
Alternativet vore att bygga ut verksamhet i Smedjebacken. Men det skulle ta för lång tid och kosta för mycket pengar.
– Därför väljer vi att integrera verksamheten i andra, större enheter som kommer att förbättra vår leveransförmåga och realisera synergier.
Var det syftet med förvärvet i vintras, att lägga ner i Smedjebacken?
– Nej absolut inte. Vi trodde att vi skulle vara kvar och att det inte skulle vara några problem att fortsätta verksamheten där. Nu ser vi att efterfrågan på att slipa och polera betonggolv växer snabbare och kommer att vara robust framöver vilket gör att Smedjebacken tyvärr inte räcker till.
Först trodde ni alltså att ni skulle behålla Smedjebacken – men sedan kort därefter beslutar att lägga ner anläggningen. Det låter som om ni har gjort en dålig analys inför uppköpet?
– Naturligtvis gjorde vi en grundlig förstudie, samtidigt som man lär sig saker och ting under resans gång. Vi har jobbat tajt med Smedjebacken under den här korta tiden och vi vet mer idag.
I januari talade ni om att ”nyttja styrkan hos båda varumärkena” och ”tillämpa en varumärkesstrategi där både Husqvarna och Pullman Ermator används”. Gäller inte det längre?
– Jo, det gäller. Vi kommer fortsättningsvis producera och sälja produkter under olika varumärken, bland annat Pullman Ermator.
Men ni lägger ju ner Pullman Ermator?
– Nej det gör vi inte. Vi behåller varumärket och säljstyrkan. Sedan ändrar vi tillverkningsstrukturen.
Ni gör er av med all den kompetens som finns i Smedjebacken och som byggt upp Pullman Ermator. Är inte den kompetensen värd något?
– Det är klart att vi värdesätter den kompetensen, självklart. Den är värd mycket och vi kommer att ta vara på den.
Hur då?
– Bland annat ska vi se om vi kan erbjuda några att följa med till Husqvarna. Vi är inte riktigt klara med alla förhandlingar än.
Pullman Ermator har cirka 25 anställda. Får alla erbjudande att följa med?
– Nej. När det gäller produktionen i Smedjebacken så överförs den till våra leverantörer och det finns därför inte möjlighet för oss att erbjuda nya jobb. Arbetsmarknadsläget i Smedjebacken med omnejd ser bra ut och vi ser att det finns goda möjligheter för våra medarbetare att hitta andra jobb efter att verksamheten avslutats.
Husqvarna Construction har gått bra de senaste åren. Omsättningen har ökat och vinsten i form av rörelsemarginal steg i fjol från 10 till 13,9 procent.
Innebär det att företaget har råd att vara generöst i ekonomisk kompensation till de som drabbas av nedläggningen?
– Vi har försökt hitta lösningar med de fackliga företrädarna på orten och det finns en uppgörelse. Vi försöker vara så generösa vi kan samtidigt som vi förstår att de människor som drabbas hamnar i en olycklig situation.
Nedläggningen och flytten uppges kosta 65 miljoner kronor. Varför inte satsa de pengarna i Pullman Ermators befintliga anläggningar?
– Flytten av Pullman Ermator kostar mindre än så eftersom de 65 miljonerna också inkluderar HTC, en annan verksamhet vi förvärvat. Men produktionsmässigt var aldrig en utbyggnad av Smedjebacken något alternativ. Då hade vi inte fått de synergieffekter som möjliggör att vi får loss medel att återinvestera i verksamheten, exempelvis inom marknadsföring, produktutveckling och försäljning.
Kan du förstå upprördheten bland människor i bygden som ser en stor jätte komma och käka upp ett litet välskött och lönsamt framtidsföretag på det här viset?
– Absolut. Jag förstår fullständigt den besvikelse som kan finnas efter ett sådant här beslut.
Husqvarna är ju ett konsumentföretag. Hur tror du det här agerandet påverkar varumärkets anseende?
– Naturligtvis kan det påverka, men det beror ju på hur man ser på det. Somliga tror jag ser det som positivt, att vi försöker hitta sätt att utveckla verksamheten och möta en snabbt ökande efterfrågan. Andra kan se det på ett annat, mer negativt sätt och undrar varför vi gör på det här viset.
Tror du verkligen att de kunder som står och väljer mellan olika motorsågar eller gräsklippare bortser från en sådan här historia?
– Jag tror nog att man i första hand väljer den motorsåg eller gräsklippare som bäst passar ens behov.
Vilket ansvar har ni för att se till att de anställda ges en ny chans nu när ni väljer att stänga verksamheten i Smedjebacken?
– Vi jobbar lokalt bland annat med kommunen och näringslivet. Vi har en öppen dialog med andra företag i regionen och vi hoppas att det ska ge positiva resultat.
Energikrisen slår hårt mot den svenska pappersindustrin. Flera bruk har börjat elda olja för att klara produktionen. Andra ändrar arbetstiderna för att få ner elräkningen. Samtidigt tjänar massaindustrin stora pengar på att sälja el.