Industriarbetarnas tidning

Bud lämnat i Samhall-förhandlingarna

10 oktober, 2017

Skrivet av

(UPPDATERAD) Medlarna i förhandlingarna om Samhall-avtalet har lämnat ett bud till parterna. De ska svara klockan 17 i dag.

Så ser varslet ut

De sju LO-förbunden har varslat Almega om konflikt som kan bryta ut på torsdag den 12 oktober.

I ett första steg handlar det om blockad mot övertid, mertid, inhyrning och nyanställning för samtliga Samhallanställda.

I ett andra steg handlar det om strejk på vissa arbetsplatser. Det varslet kan utlösas den 17 oktober. Arbetsplatserna är:

IF Metall:

Samhall/Permobil, Timrå

Samhall/Svenstavik

Samhall/Söderhamnsverkstaden, Söderhamn

Samhall/Ludvika

Samhall/Alfapac, Kumla

Samhall/Densply, Mölndal

GS:

Samhall, Nybro

Fastighets:

Ikea Haparanda Tornio

Ikea Stockholm

Ikea Helsingborg

Handels

Ink Club, Uppsala

 

Samhall-förhandlingarna är inne i ett intensivt skede. För DA berättar en av medlarna, Malte Eriksson, att medlarna lämnat ett bud.

– Vi har inget besked om nånting nu, vi sitter bara och väntar.

Senast klockan 17 i dag ska parterna svara. Vid 16.15 hade de ännu inte lämnat svar. Om de inte kommer överens före torsdag morgon utbryter konflikt.

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä bekräftar att förhandlingarna är inne i ett intensivt skede.

– Jag har inget att säga just nu.

Diskussionerna rör fortfarande den låglönesatsning som finns i LO-samordningen. Arbetsgivaren Almega säger att man gått med på låglönesatsning, men LO-förbunden tycker inte att det stämmer. Snittlönen för Samhallanställda är 21 800 kronor i månaden, enligt IF Metall. I LO:s krav ingår att alla som ligger under en lön på 24 000 kronor ska räknas som 24 000 kronor när potten räknas ihop.

De drygt 20 000 Samhallanställda organiseras av sju stycken LO-förbund: IF Metall, Fastighets, Kommunal, Seko, GS, Hotell- och restaurang samt Handels.

 

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Klart med avtal för Samhall

Sju LO-förbund och Almega har enats om ett avtal för drygt 20 000 anställda på Samhall. Avtalet ger 1 594 kronor mer i månaden efter tre år.

LO-förbunden varslar om konflikt på Samhall

Sju LO-förbund varslar om konflikt om avtalet för de Samhallanställda, som gick ut i lördags. Orsaken är att LO och motparten Almega har olika syn på låglönesatsningen.

Facken förbereder strid om låga Samhallslöner

Flera LO-fack förbereder nu stridsåtgärder för att få igenom låglönesatsningen även för Samhall. Arbetsgivaren Almega tycker att det blir för dyrt.

”Vi måste ta till oss av kritiken och göra mer”

”Vi måste ta till oss av kritiken och göra mer”

Vi har utbildningar för förtroendevalda och skyddsombud. Vi har både lokala och centrala förhandlingar. Men det räcker inte, skriver IF Metalls Susanne Östh.

GS: Eget Samhallfack får mindre tyngd

GS: Eget Samhallfack får mindre tyngd

LO-förbunden behöver varandras kompetens för att på bästa sätt stötta Samhalls anställda, skriver Tony Berggren, GS.

”LO kan inte göra så jädra mycket”

”LO kan inte göra så jädra mycket”

Nu kommer krav på ett fack för Samhalls anställda, men LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson anser att det snarare är politikerna som måste ta ett större ansvar.

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Vi måste ta till oss av kritiken, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson om den besvikelse på facket som anställda på Samhall gett uttryck för.

”Var är ni i debatten om Samhall?”

”Var är ni i debatten om Samhall?”

Facken som Samhall har avtal med lyser med sin frånvaro när det kommer till att stötta skyddsombuden lokalt. Var är ni i den här frågan? skriver regionala skyddsombudet Richard Fredriksson på Fastighetsanställdas förbund.

Skapa ett Samhallfack

Skapa ett Samhallfack

Alltför många Samhallarbetare far illa. Det är en politisk skandal men också en facklig, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.

Dagens Arbete historia Nya avsnitt ute nu!

Vägen till internationalen 

Vägen till internationalen 

Därför blev den internationella metallfederationen IMF ett verktyg för den amerikanska säkerhetstjänsten.

”Något gagnande för arbetarna som klass utvinnes icke ur dessa tvister”

”Något gagnande för arbetarna som klass utvinnes icke ur dessa tvister”

Orden är den gamla Metallordföranden och socialdemokraten Fritjof Ekman som trodde på att alla på en arbetsplats skulle tillhöra samma fack. Men varför, och hur ser det egentligen ut i dag?

Ernst Wigforss – ett liv i folkhemmets tjänst

Ernst Wigforss – ett liv i folkhemmets tjänst

I det här avsnittet får du lära känna Ernst Wigfors, riksdagsmannen och ideologen som var en huvudperson i den socialdemokratiska framgångssagan på 1900-talet.

Kampen om makten på jobbet

Kampen om makten på jobbet

Vad hände egentligen med kampen om verkligt inflytande på arbetet? Jan Scherman, som en gång skrev en rasande debattbok i ämnet, gästar Dagens Arbete Historia.

Helene Ugland – braständaren som försvann

Helene Ugland – braständaren som försvann

I det här avsnittet berättas historien om en kvinna som haft stor påverkan på historien, men som också valde fel strider och därför fick sitt arbete sopat under mattan för att glömmas bort.

Därför hamnade kvinnorna i skymundan i arbetarrörelsen

Därför hamnade kvinnorna i skymundan i arbetarrörelsen

I slutet av 1800-talet strejkade arbetare för att hindra anställning av kvinnor. 2022 blir IF Metall ett feministiskt fackförbund. Vad hände däremellan? 

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

När den svenska arbetarrörelsen växte fram var Ungdomsmarschen hiten nr 1. En sång som då slog både Internationalen och Arbetets söner, och som sjöngs på alla möten.