Kan chefen tvinga mig att betala?
Vad gäller om du slarvar på jobbet och råkar tappa något så att det förstörs? Dan Holke, chefsjurist på LO-TCO Rättsskydd, reder ut vad som gäller.
Industriarbetarnas tidning
17 januari, 2018
Skrivet av Pontus Ohlin
DiskrimineringDu får inte missgynnas eller diskrimineras i arbetslivet. Det säger lagen. Så vad hände med kvinnan som inte fick jobb på grund av huvudduk och de tre chaufförerna som ansågs för gamla?
Om du känner dig diskriminerad på grund av någon av de olika diskrimineringsgrunderna kan du vända dig till facket eller Diskrimineringsom-budsmannen, DO.
… anmälningar/klagmål ungefär kommer in till Diskriminerings-ombudsmannen, DO, varje år. Var tionde leder till någon form av åtgärd. En del av dessa går i sin tur vidare till domstol.
… fick en kvinnlig truckförare i ersättning av ett företag i Trollhättan, som tidigare sagt upp kvinnan på grund av arbetsbrist samt att hon var för kort för jobbet (150 cm) då hon inte nådde ned till truckens fotpedaler.
Tingsrätten höll med LO-TCO Rättsskydd om att uppsägningen var ett brott mot Las, däremot inte -diskriminering eftersom företaget gjort tillräckligt för att anpassa arbetsplatsen efter kvinnans behov.
En kvinna sökte jobb som lokalvårdare på ett hotell, men chefen var tydlig med att hon inte skulle få jobbet om hon bar huvudduk.
Så gick det: Hotellet medgav till slut att man diskriminerat kvinnan. Efter en uppgörelse fick hon 50 000 kronor i ersättning.
Diskrimineringsgrund: Religion eller annan trosuppfattning.
En servitör i Malmö fick dagligen höra nedsättande kommentarer om att han såg ut som en kvinna. Han fick också frågor om varför han använde smink.
Så gick det: Servitören slutade i förtid, vände sig till DO som stämde restaurangen och krävde 125 000 kronor i ersättning till mannen. Ärendet är ännu inte avgjort.
Diskrimineringsgrund: Könsöverskridande identitet eller uttryck
Två kvinnor blev sexuellt trakasserade av sin arbetsledare en sommar då de jobbade som plantsättare på ett skogsbolag.
Så gick det: Kvinnorna anmälde saken till Diskrimineringsombudsmannen, DO, och fick till slut 60 000 kronor var i ersättning.
Diskrimineringsgrund: Kön
En 16-årig gymnasieelev fick strax efter -terminsstart beskedet att han inte var välkommen att göra yrkespraktik på det företag som skolan samarbetade med. Orsaken var att eleven var född i Irak, förklarade man.
Så gick det: Företaget, som tillverkar komponenter till flygplansmotorer, menade till en början att det var amerikanska regelverk som hindrade pojken från att göra praktik. När fallet hamnade på Arbetsdomstolens bord erkände företaget att man diskriminerat eleven. Eleven fick 80 000 kronor i ersättning.
Diskrimineringsgrund: Etnisk tillhörighet
En kvinna sökte jobb på ett rederi, men den rekryteringsansvarige förklarade att kvinnan inte var aktuell för det eftersom hon var MS-sjuk.
Så gick det: Rederiet medgav diskriminering. Kvinnan fick 75 000 kronor i ersättning.
Diskrimineringsgrund: Funktionsnedsättning
En nyanställd man trakasserades av sin chef – med nedsättande kommentarer som antydde att mannen var homosexuell.
Så gick det: Mannen DO-anmälde företaget och fick till slut
20 000 kronor i ersättning.
Diskrimineringsgrund: Sexuell läggning
Tre chaufförer nekades anställning av ett bussbolag med motiveringen att de ansågs för gamla (70 år).
Så gick det: Enligt Arbetsdomstolen kunde arbetsgivaren inte visa att bolagets övre
åldersgräns var nödvändig för att inte äventyra trafiksäkerheten. Chaufförerna fick
40 000 kronor var i ersättning.
Diskrimineringsgrund: Ålder
En man ansökte om föräldraledighet, varefter chefen först skällde ut honom och sedan, fyra dygn senare, sa upp mannen med hänvisning till arbetsbrist.
Så gick det: Ärendet drevs till AD, som menade att företaget missgynnat mannen i samband med hans föräldra-ledighet. Företaget dömdes att betala 55 000 kronor
i skadestånd till mannen.
Diskrimineringsgrund: Föräldraledighet
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.