Industriarbetarnas tidning

Orättvist behandlad – så här gick det

17 januari, 2018

Skrivet av

DiskrimineringDu får inte missgynnas eller diskrimineras i arbetslivet. Det säger lagen. Så vad hände med kvinnan som inte fick jobb på grund av huvudduk och de tre chaufförerna som ansågs för gamla?

Är du drabbad?

Om du känner dig diskriminerad på grund av någon av de olika diskrimineringsgrunderna kan du vända dig till facket eller Diskrimineringsom-budsmannen, DO.

2000

… anmälningar/klagmål ungefär kommer in till Diskriminerings-ombudsmannen, DO, varje år. Var tionde leder till någon form av åtgärd. En del av dessa går i sin tur vidare till domstol.

330 000 kronor

… fick en kvinnlig truckförare i ersättning av ett företag i Trollhättan, som tidigare sagt upp kvinnan på grund av arbetsbrist samt att hon var för kort för jobbet (150 cm) då hon inte nådde ned till truckens fotpedaler.

Tingsrätten höll med LO-TCO Rättsskydd om att uppsägningen var ett brott mot Las, däremot inte -diskriminering eftersom företaget gjort tillräckligt för att anpassa arbetsplatsen efter kvinnans behov.

1. Huvudduk satte stopp

En kvinna sökte jobb som lokalvårdare på ett hotell, men chefen var tydlig med att hon inte skulle få jobbet om hon bar huvudduk.

Så gick det: Hotellet medgav till slut att man diskriminerat kvinnan. Efter en uppgörelse fick hon 50 000 kronor i ersättning.

Diskrimineringsgrund: Religion eller annan trosuppfattning.

2. Servitör fick frågor om smink

En servitör i Malmö fick dagligen höra nedsättande kommentarer om att han såg ut som en kvinna. Han fick också frågor om varför han använde smink.

Så gick det: Servitören slutade i förtid, vände sig till DO som stämde restaurangen och krävde 125 000 kronor i ersättning till mannen. Ärendet är ännu inte avgjort.

Diskrimineringsgrund: Könsöverskridande identitet eller uttryck

3. Plantsättare blev sexuellt trakasserade

Två kvinnor blev sexuellt trakasserade av sin arbetsledare en sommar då de jobbade som plantsättare på ett skogsbolag.

Så gick det: Kvinnorna anmälde saken till Diskrimineringsombudsmannen, DO, och fick till slut 60 000 kronor var i ersättning.

Diskrimineringsgrund: Kön

Foto: TT Nyhetsbyrån
Foto: TT Nyhetsbyrån

4. Född i Irak – fick nej

En 16-årig gymnasieelev fick strax efter -terminsstart beskedet att han inte var välkommen att göra yrkespraktik på det företag som skolan samarbetade med. Orsaken var att eleven var född i Irak, förklarade man.

Så gick det: Företaget, som tillverkar komponenter till flygplansmotorer, menade till en början att det var amerikanska regelverk som hindrade pojken från att göra praktik. När fallet hamnade på Arbetsdomstolens bord erkände företaget att man diskriminerat eleven. Eleven fick 80 000 kronor i ersättning.

Diskrimineringsgrund: Etnisk tillhörighet

5. Sjuk nekades jobb

En kvinna sökte jobb på ett rederi, men den rekryteringsansvarige förklarade att kvinnan inte var aktuell för det eftersom hon var MS-sjuk.

Så gick det: Rederiet medgav diskriminering. Kvinnan fick 75 000 kronor i ersättning.

Diskrimineringsgrund: Funktionsnedsättning

6. Trakasserad av chefen

En nyanställd man trakasserades av sin chef – med nedsättande kommentarer som antydde att mannen var homosexuell.

Så gick det: Mannen DO-anmälde företaget och fick till slut
20 000 kronor i ersättning.

Diskrimineringsgrund: Sexuell läggning

 7. Ansågs för gamla

Tre chaufförer nekades anställning av ett bussbolag med motiveringen att de ansågs för gamla (70 år).

Så gick det: Enligt Arbetsdomstolen kunde arbetsgivaren inte visa att bolagets övre
åldersgräns var nödvändig för att inte äventyra trafiksäkerheten. Chaufförerna fick
40 000 kronor var i ersättning.

Diskrimineringsgrund: Ålder

Foto: TT Nyhetsbyrån
Foto: TT Nyhetsbyrån

8. Sökte föräldraledigt – då blev han uppsagd

En man ansökte om föräldraledighet, varefter chefen först skällde ut honom och sedan, fyra dygn senare, sa upp mannen med hänvisning till arbetsbrist.

Så gick det: Ärendet drevs till AD, som menade att företaget missgynnat mannen i samband med hans föräldra-ledighet. Företaget dömdes att betala 55 000 kronor
i skadestånd till mannen.

Diskrimineringsgrund: Föräldraledighet

Ställ frågor till DA:s experter!
Det kan handla om arbetsrätt, privatekonomi, försäkringar, hälsa eller psykologi.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

Kan chefen tvinga mig att betala?

Kan chefen tvinga mig att betala?

Vad gäller om du slarvar på jobbet och råkar tappa något så att det förstörs? Dan Holke, chefsjurist på LO-TCO Rättsskydd, reder ut vad som gäller.

Får de ställa sådana frågor?

Anställningsintervju Jag har läst en annons där de kräver de arbetssökande på informationen om deras etnicitet, religionstillhörighet och politiska åsikter. Det lät väldigt konstigt i mina öron. Får man enligt lagen ställa sådana frågor till de intervjuade? Uppgifter om etnicitet, religionstillhörighet och politiska åsikter är enligt dataskyddsförordningen så kallade känsliga personuppgifter. Utgångspunkten är därför att […]

Många känner sig lurade av Arbetsrätts­experten

Många känner sig lurade av Arbetsrätts­experten

Juristbyrån Arbetsrättsexperten lockar med gratis bedömning för personer som blivit av med jobbet. Men löften om snabb hjälp och skadeståndsersättning leder fort till fakturor på höga belopp.

Mångfaldens motsats är enfald

Mångfaldens motsats är enfald

Övertygad om detta ska jag fortsätta arbetet för hela kollektivets styrka, skriver Pontus Georgsson

”Vi har inte råd med unkna fördomar”

”Vi har inte råd med unkna fördomar”

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark efterlyste ”starkare muskler som staten kan sätta in” på IF Metalls jämställdhetsseminarium inför den internationella kvinnodagen.

Utredare: Förtydliga ”normalt förekommande arbete”

Utredare: Förtydliga ”normalt förekommande arbete”

Begreppet normalt förekommande arbete har kritiserats för att vara vagt. Ändå kan det avgöra vem som får sjukpenning eller inte. Nu föreslås en lagändring som ska förtydliga begreppet.

Lång kamp för ett erkännande

Lång kamp för ett erkännande

Företaget sa att det inte var deras fel att hon blev sjuk. Jaana Isaksson kämpade i tre år för att motbevisa dem.

Lång kamp för ett erkännande

Lång kamp för ett erkännande

Hon fick svåra utslag, andningsbevsär och huvudvärk på jobbet. Hon misstänkte skärvätskorna, företaget nekade ansvar – men Jaana Isaksson gav sig inte. Läs eller lyssna på hennes berättelse.

”Reglerna finns – men vi måste se till att de efterlevs”

”Reglerna finns – men vi måste se till att de efterlevs”

Det finns redan tillräckliga regler, fokuset behöver ligga på förebyggande arbetet mot sexuella trakasserier. Här behövs fortsatt intensivt samarbete mellan parterna så att riktlinjerna också efterlevs, skriver Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten.

Uppmaning att lämna landet är ej diskriminering

Den som inte är nöjd med Försäkringskassans beslut kan flytta från Sverige. Så sade handläggaren till en man från forna Jugoslavien. Olämpligt, men inte diskriminering, slår tingsrätten fast i en dom.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.