Industriarbetarnas tidning

Tyska IG Metall varslar om storstrejk

11 januari, 2018

Tyska IG Metall hotar med omfattande stridsåtgärder om avtalsförhandlingarna med arbetsgivarsidan bryter samman. 700 000 medlemmar kan tas ut i strejk.

IG Metalls krav inför förhandlingarna är en löneökning på sex procent till sina nästan fyra miljoner medlemmar. Ett annat krav är en mer flexibel arbetstid och möjligheten till att kunna ta en 28 timmars arbetsvecka för att kunna ta hand om barn och gamla vid behov. Nu är de tyska industriarbetarnas arbetsvecka 35 timmar. Det skriver Reuters.

Motparten, arbetsgivarorganisationen Gesamtmetall, menar att ett avtal som tillåter kortare arbetsvecka skulle göra den tyska industrin mindre konkurrenskraftig. De har sagt nej till förslaget, om inte IG Metall går med på att det även skulle vara möjligt att öka antalet timmar i arbetsveckan. Gesamtmetall kan sträcka sig till en löneökning på två procent och har erbjudit en engångsutbetalning till arbetarna på 200 euro under första kvartalet.

IG Metalls argument för sitt lönekrav är att det varit ett bra år för den tyska industrin. Kravet kring arbetstid menar de handlar om socialt ansvar och att ge bättre förutsättningar för dem som befinner sig i den nedre delen av lönetrappan.

700 000 industriarbetare kan tas ut i strejk på måndag om parterna inte kommer överens.

3 kommentarer till “Tyska IG Metall varslar om storstrejk

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Nytt avtal i tyska verkstads­industrin

Nytt avtal i tyska verkstads­industrin

Tyska IG Metall har tecknat ett tvåårigt avtal för verkstadsindustrin. De anställda får löneökningar på 4,25 procent i snitt per år, samt engångsbelopp på sammanlagt 3 000 euro.

Nu höjs insatserna i tysk avtalsrörelse

Nu höjs insatserna i tysk avtalsrörelse

Efter veckor av varningsstrejker går nu löneförhandlingarna för 3,9 miljoner anställda i tysk verkstadsindustri in i en avgörande fas. Något som följs noga av parterna i Sverige.

Tyska IG Metall hotar med hårdare strejk

Tyska IG Metall hotar med hårdare strejk

IG Metall fortsätter förhandla med arbetsgivaren under hot med att trappa upp sina stridsåtgärder. Oenigheten gäller lönerna, men även möjligheten att gå ner i tid för att ta hand om barn och familj.

Historisk bilstrejk växer kraftigt i USA – ”Vår generations kamp”

Historisk bilstrejk växer kraftigt i USA – ”Vår generations kamp”

Facket kräver uppemot 40-procentiga löneökningar och fyradagarsvecka.

Avtal 2020: ”Inte så kul att ligga sist”

Avtal 2020: ”Inte så kul att ligga sist”

Avtalen går snart ut och mycket handlar förstås om lönen. Vi har besökt några industriarbetsplatser där siffran i lönekuvertet är central.

IG Metall har träffat nytt avtal

Tyska IG Metall har träffat en ny uppgörelse efter en hård konflikt med arbetsgivarna. Facket fick släppa delar av lönekravet för att få igenom kravet att kunna gå ner i arbetstid vid behov.

Arbetarna som vägrade vänta

Arbetarna som vägrade vänta

I dagarna är det 40 år sedan skogsarbetarna strejkade för att få fast lön.

Strejken i USA väcker frågan: Kan den gröna omställningen vara rättvis?

Strejken i USA väcker frågan: Kan den gröna omställningen vara rättvis?

Bilarbetarstrejken i USA påminner om värdet av rikstäckande kollektivavtal med minimilöner, skriver DA:s Harald Gatu.

Kan jag få min lön i sedlar?

En läsare undrar om får arbetsgivare betala ut nettolön i sedlar i stället för från konto till konto?

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

Om arbetarna ska betala för samhällets kriser medan facken tittar på är rörelsen förlorad. Då måste vi bygga något nytt, skriver industrarbetaren Andreas Köhler.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Frågorna om sprängdåden som regeringen inte vill svara på

När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.