Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Det goda samhället är för alla

22 februari, 2018

Skrivet av

Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.
Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.

Krönika Att vi lever i ett solidariskt samhälle beror inte på tur, utan på politisk vilja. Därför är det extra sorgligt när toppolitiker sprider sitt klassförakt.

Lön och villkor har alltid varit viktiga på jobbet, för det är ju ingredienserna som gör att vi kan leva ett skapligt liv, och ger oss del av arbetets mervärde. Men det är inte allt. Det måste till mer för att livet ska kunna levas gott och att vi ska kunna känna trygghet.

Det är inte speciellt länge sedan då vi inte hade någonting, vi i arbetarklassen. För hundra år sedan infördes rösträtt för alla, och det var många som förfasades. Kunde kvinnor och män från arbetarklassen avgöra sådana viktiga frågor som hur ett samhälle skulle se ut?

Genom den politiska demokratin började ett gediget reformarbete att genom skatter omfördela samhällets frukter mer jämlikt och bygga ett välfärdssystem som var generellt lika för alla.

”Det goda hemmet känner icke till några privilegierade eller tillbakasatta, inga kelgrisar och inga styvbarn”, sade Per Albin Hansson 1928 och fortsatte: ”Skall det svenska samhället bli det goda medborgarhemmet måste klasskillnaden avlägsnas, den sociala omsorgen utvecklas, en ekonomisk utjämning ske, de arbetande beredas andel även i det ekonomiska förvaltandet, demokratin genomföras och tillämpas även socialt och ekonomiskt.”

Detta bygge har vi i arbetarrörelsen bidraget i, och det ska vi fortsätta att göra. Därför blir jag väldigt fundersam när vissa säger att vi har tur som bor här i Sverige.

Som många vet så drabbades jag av cancer för ett och halvt år sedan. Den behandling jag har fått är möjlig genom att vi alla bidragit med skatter. Behandling och operation, sjukpenning och stöd för säkert flera miljoner. Om inte samhället varit organiserat på detta sätt hade jag endera fått avstå från mina behandlingar eller fått låna pengar i någon snäll bank.

Så jag tror inte det är tur. Det är en politisk vilja att forma ett samhälle som är solidariskt. Och utan insatser av arbetarrörelsen skulle vi inte ha varit där vi är i dag. Därför blir jag heligt förbannad när jag läser vad KD-politikern Sara Skyttedal säger. Ni vet hon som firade i champagne när Decemberöverenskommelsen skrotades och landet kastades in i ett politiskt kaos. Utan historisk kompass kallar hon människor som bojkottar flyget för ”dumpuckon”. Enligt Skyttedal är det deras fel att bolagen inte investerar mer i grön teknik.

Skyttedal fick svar på tal, bland annat från en kvinna som undrade om det är hennes fel eftersom hon inte har råd att flyga. Det fick KD-politikern att håna henne offentligt.

Skyttedals förslag är att fattiga svenskar ska åka till Rumänien – för då kan de spara in pengar på prisskillnaderna. Det var svaret hon gav den 55-åriga kvinnan från Örebro, en av många lågavlönade arbetare i Sverige. För tillfället har hon tre jobb.

Så raljant och med ett sånt klassförakt utrycker sig alltså en toppolitiker i KD.

För övrigt så anser jag att det finns alldeles för många arbetarfientliga och fascistiska partier.

Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Nu måste vi kämpa för Las!

Nu måste vi kämpa för Las!

I nästa nummer av Dagens Arbete har Matts Jutterström skrivit sin sista krönika. Med anledning av hans bortgång publicerar vi den nu. I krönikan slår han fast att det är dags att stå upp för Las.

”En viktig röst för kollektivavtalen”

Det är dags att rösta igen, och vad man än tycker om EU är det ett mycket viktigt val. Vill vi ha en union för eller mot trygga anställningar?

Svenskt Näringsliv vädrar morgonluft

”Nu utbasuneras det ena galna förslaget efter det andra, som inte på något sätt gynnar dig”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Nytt år – och en ny tvär högergir

”Vi får hoppas att det nya året rymmer många bra dagar, trots blå-brun budget och en arbetsrätt på förhandlingsbordet”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Friskare arbetsliv – var god dröj

”Jakten på de sjuka fortsätter oavsett regering. Det är helt galet”, skriver Matts Jutterström, förbundsordförande för Pappers.

Vi måste spänna bågen hårdare

”Är det någon grupp i detta samhälle som lever på knivs­eggen av stenhård konkurrens är det pappersarbetaren”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Vi fortsätter kampen framåt

En ny tid, med en ny riksdag ställer nya krav på förbundet.

Nu har du chansen att välja rättvist

”Det är dags att välja vilket samhälle vi ska ha. Ett som dras isär eller håller ihop”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

”Det gäller att vi väljer rätt väg”

”Det är alltid ­pengarna som styr, det har jag lärt mig under alla år, men när ska kapitalägarna bli nöjda?”, skriver Matts Jutterström, förbundsordförande för Pappers.

”Valrörelsen har skötts som om vi vore kunder på en marknad”

”Med solen kommer en debatt om ökade bensinpriser” skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Richard ville hjälpa till – blev misstänkt för brott

Bergsprängaren Richard Bredin hjälpte en vän att frakta bort dynamit.
Han tyckte att han gjorde samhället säkrare. Men Polisen trodde han var kriminell.