Industriarbetarnas tidning

Ferbe utreder krisjobb åt regeringen

5 februari, 2018

Skrivet av

IF Metalls förre förbundsordförande Anders Ferbe får regeringens uppdrag att ta fram ett nytt system för korttidsarbete  i kristider.

I höstas annonserade statsminister Stefan Löfven att regeringen vill utreda en ny typ av korttidsarbete som kan användas vid djupa ekonomiska kriser. I dag, på  Industridagen i Linköping att det blir hans efterträdare som IF Metallordförande, Anders Ferbe, som leder utredningen.

Anders Ferbe får rivstarta. Till sommaren ska ett delbetänkande vara klart och till årsskiftet ska han vara klar.

– Jag ser fram mot uppdraget och det ska mycket mycket stimulerande att ta tag i frågan.

Erfarenheterna från finanskrisen 2008-2009 visar att det behövs ett statligt system för korttidsarbete under svåra kriser, menar han.

– Inte minst märktes det när krisen klingat ut och det vände uppåt. Då skulle alla svenska företag som sagt upp tiotusentals anställa börja rekrytera igen. Samtidigt som tyska konkurrenter kunde gå för fullt redan från början eftersom de hade kunnat behålla sin personal.

Det gjorde att svensk industri kom igång sent och i onödan förlorade marknadsandelar, enligt Anders Ferbe.

– Därför tror jag att det finns ett stort intresse bland företagen att hitta ett system så att de kan behålla personalen och på så vis säkerställa konkurrenskraften vid en exceptionell nedgång.

Korttidssystemet ska alltså inte användas vid normala konjunkturnedgångar. Det ska heller inte bromsa en ”naturlig” strukturomvandling.

En följd av finanskrisen var att regeringen Reinfeldt, bland annat efter påstötningar från arbetsmarknadens parter, inrättade ett system för korttidsarbete. Men det systemet förutsätter en depression i hela samhällsekonomin för att kunna användas.

Dagens system hade inte kunnat användas i samband med finanskrisen, nu gäller det att hitta något mer användbart, säger Anders Ferbe.

Till sin hjälp kommer han att få en expertgrupp. Men parterna, fack och arbetsgivare, väntas få en viktig roll att spela i den referensgrupp som kopplas till utredningen.

Ferbe tycker det är viktigt att påpeka att systemet inte får innebära ett statligt passivt utbetalande av pengar i samband med en kris.

– Jag ser hellre att pengarna används aktivt till kompetensutveckling. Det är viktigt både för individen och företaget.

Därmed sammanfaller frågan om korttidsarbete med det uppdrag som Anders Ferbe fick i förra veckan, som ny ordförande för den statliga valideringskommissionen.

– Säg att du kompetensutvecklas i samband med en djup kris, då är det mycket viktigt både för den enskilde och för arbetsgivarna att verkligen kunna intyga vilken utbildning du har fått. På så vis hänger frågorna ihop.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

Staten bör kunna subventionera kompetenshöjande insatser i samband med korttidsarbete, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Korttidsarbete – så kan det bli

Gå ned 60 procent i arbetstid och behåll 80 procent av lönen när företaget krisar. Så kan det bli om det nya förslaget om korttidsarbete blir verklighet.

Korttids­stödet räddade 40 000 jobb

Korttids­stödet räddade 40 000 jobb

Så lätt att glömma, att ta något för givet. Så lätt att tro att det som gäller idag alltid har funnits där. Som korttidsstödet. Testet kom under pandemin, 40 000 jobb räddades enligt en utvärdering.

Anders Ferbe: Stora delar av industrin har kommit igång

Anders Ferbe: Stora delar av industrin har kommit igång

Många branscher har fortfarande gigantiska problem, enligt regeringens coronasamordnare Anders Ferbe. Däremot kan stora delar av industrin vara på väg att återhämta sig. I mars, två veckor efter att du hade utsetts till coronasamordnare, sa du att ”det känns som att jag har hållit på med det här i ett halvår”. Nu har du gjort […]

”Dags att planera för en omstart efter krisen”

”Dags att planera för en omstart efter krisen”

Akutstöden har varit nödvändiga, men vi måste vrida om så att insatserna framöver stöttar snabb återgång i arbete, skriver Klas Eklund, ordförande för omstartskommissionen.

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

Trots att korttidsarbete används i stor omfattning sker nästan inga kompetensutvecklande insatser. Vi parter är överens om att det är viktigt – nu måste vi också se till att det blir verklighet, skriver avtalssekreterarna för Pappers, GS och IF Metall tillsammans med Industriarbetsgivarna.

Ferbe om uppdraget som corona­samordnare: Många är fortfarande i chock

Ferbe om uppdraget som corona­samordnare: Många är fortfarande i chock

Regeringens coronasamordnare Anders Ferbe tog fram förslaget på korttidsarbete redan före krisen. Aldrig anade han att en pandemi skulle skynda på införandet.

Nu behövs solidarisk innovation

Nu behövs solidarisk innovation

Det är hoppfullt när industriföretag ställer om sin produktion efter samhällets behov, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Kompetens är en överlevnadsfråga”

”Kompetens är en överlevnadsfråga”

I veckan korsades två samhällsdebatter, den om arbetsrätten och korttidsarbete. Men egentligen handlar de om samma sak, skriver DA:s Harald Gatu: förmågan till ställa om i en föränderlig värld.

Löfven vill ha bättre korttidsarbete för nästa kris

Under finanskrisen försvann 80 000 industrijobb i Sverige. Nu säger statsminister Stefan Löfven till Dagens Arbete att han vill införa ett nytt system inför nästa stora kris: Företag ska kunna gå ner i tid och samtidigt utbilda personalen för att vara redo när ekonomin vänder.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.