”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetensutveckling”
Staten bör kunna subventionera kompetenshöjande insatser i samband med korttidsarbete, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.
Industriarbetarnas tidning
5 februari, 2018
Skrivet av Harald Gatu
IF Metalls förre förbundsordförande Anders Ferbe får regeringens uppdrag att ta fram ett nytt system för korttidsarbete i kristider.
I höstas annonserade statsminister Stefan Löfven att regeringen vill utreda en ny typ av korttidsarbete som kan användas vid djupa ekonomiska kriser. I dag, på Industridagen i Linköping att det blir hans efterträdare som IF Metallordförande, Anders Ferbe, som leder utredningen.
Anders Ferbe får rivstarta. Till sommaren ska ett delbetänkande vara klart och till årsskiftet ska han vara klar.
– Jag ser fram mot uppdraget och det ska mycket mycket stimulerande att ta tag i frågan.
Erfarenheterna från finanskrisen 2008-2009 visar att det behövs ett statligt system för korttidsarbete under svåra kriser, menar han.
– Inte minst märktes det när krisen klingat ut och det vände uppåt. Då skulle alla svenska företag som sagt upp tiotusentals anställa börja rekrytera igen. Samtidigt som tyska konkurrenter kunde gå för fullt redan från början eftersom de hade kunnat behålla sin personal.
Det gjorde att svensk industri kom igång sent och i onödan förlorade marknadsandelar, enligt Anders Ferbe.
– Därför tror jag att det finns ett stort intresse bland företagen att hitta ett system så att de kan behålla personalen och på så vis säkerställa konkurrenskraften vid en exceptionell nedgång.
Korttidssystemet ska alltså inte användas vid normala konjunkturnedgångar. Det ska heller inte bromsa en ”naturlig” strukturomvandling.
En följd av finanskrisen var att regeringen Reinfeldt, bland annat efter påstötningar från arbetsmarknadens parter, inrättade ett system för korttidsarbete. Men det systemet förutsätter en depression i hela samhällsekonomin för att kunna användas.
Dagens system hade inte kunnat användas i samband med finanskrisen, nu gäller det att hitta något mer användbart, säger Anders Ferbe.
Till sin hjälp kommer han att få en expertgrupp. Men parterna, fack och arbetsgivare, väntas få en viktig roll att spela i den referensgrupp som kopplas till utredningen.
Ferbe tycker det är viktigt att påpeka att systemet inte får innebära ett statligt passivt utbetalande av pengar i samband med en kris.
– Jag ser hellre att pengarna används aktivt till kompetensutveckling. Det är viktigt både för individen och företaget.
Därmed sammanfaller frågan om korttidsarbete med det uppdrag som Anders Ferbe fick i förra veckan, som ny ordförande för den statliga valideringskommissionen.
– Säg att du kompetensutvecklas i samband med en djup kris, då är det mycket viktigt både för den enskilde och för arbetsgivarna att verkligen kunna intyga vilken utbildning du har fått. På så vis hänger frågorna ihop.