Molnen tröstar och skrämmer
Sommarens skogsbrand togs över av regntunga moln – och barnens sträckkollande på Transformers, skriver författaren Sven Olov Karlsson.
Industriarbetarnas tidning
Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.
Debatt ”Att hamnkonflikten kan få en lösning ändrar inte att S nu utreder konflikträtten, vilket kan få stora konsekvenser. Inför valet i höst, ta reda på om det parti som du tänker stödja vill att arbetarna ska ha rätten att strejka utan att bli straffade”. Det skriver Thomas Nilsson, avdelningsordförande för Pappers i Grycksbo och Patrik Liljeglöd, distriktsordförande för Vänsterpartiet i Dalarna.
Thomas Nilsson är ordförande för Pappers Avd 111 i Grycksbo
Patrik Liljeglöd är distriktsordförande för Vänsterpartiet Dalarna
Att Hamnarbetarförbundets ledning ställer sig bakom att underteckna en avsiktsförklaring om att gå samman med Transport kan vara en början på en lösning för Hamnkonflikten. Men huvudproblemet har inte ändrat sig i sak.
Det allvarliga i den här konflikten är att en socialdemokratisk regering lånar sig till ”union busting” som initierats av ett multinationellt företag med ett i fackligt hänseende tvivelaktigt rykte. Detta är en strid som Svenskt Näringsliv ser som en investering i framtiden, för att försvaga svensk fackföreningsrörelse.
Att man valt att driva in kilen just i hamnarna är för att det sedan gammalt funnits olika syn på hur det fackliga arbetet skall organiseras. När våra motståndare ser möjligheten att härska genom att så split blir det förödande när de man trodde stod på fackens sida så uppenbart ställer sig på den andra sidan.
Om staten genom lagstiftning nu vill skapa möjlighet att straffa de arbetssäljare som inte vill leverera utan avtal, så är det snubblande nära att återinföra statarsystemet på svensk arbetsmarknad. Inför valet i höst, se till att ta reda på om det parti som du tänker stödja vill att arbetarna ska ha rätt att strejka utan att bli straffade.
I maj skall en av regeringen beställd utredning svara på hur man skall inskränka strejkrätten i Sverige. Orsaken verkar vara att man ställt sig bakom APM Terminals fackföreningsfientliga syn på världen.
APM Terminals är ett multinationellt bolag som driver hamnar runt om i världen, och den genomgående politiken från bolagets sida är att opposition mot företaget skall bekämpas med alla tillåtna och otillåtna medel. I Göteborg så har man använt de tyngsta vapen ett företag kan använda i en konflikt utan att bli direkt kriminella, det vill säga lockout av de anställda.
I Colombia är det förenat med livsfara att protestera mot hamnjättarnas, bland annat APM Terminals, exploatering av den Colombianska västkusten. Flera aktivister har under senare tid blivit mördade efter det att de protesterat.*
Det är dessa företag som den svenska ”arbetar” regeringen tagit ställning för när man vill inskränka strejkrätten i Sverige.
Varför är då strejkrätten så viktig?
Många tror att arbetsmarknaden är demokratisk och att beslut fattas utifrån något slags hänsyn till alla parter. Men så är inte fallet, den Svenska modellen innebär att arbetsköparna själva ”leder och fördelar arbetet”, och priset för denna totala makt var att de var tvungna att acceptera att de som säljer sitt arbete hade rätt att organisera sig.
I praktiken innebär detta att arbetsköparna själva avgör hur mycket och vilket slags arbete de vill köpa. Villkoren för detta köp, det vill säga kostnad (lön) och mängd (arbetstid) kommer man överens om i ett avtal, precis som man avtalar om pris och leverans när man köper till exempel en ny bil.
När avtalet är påskrivet så har vi som säljer vårt arbete lovat att leverera utan avbrott (det råder fredsplikt) under den tid som avtalet gäller. Men om inget avtal är skrivet så är det en annan verklighet som gäller. En bilhandlare har ingen skyldighet att leverera om man inte har ett köpeavtal, och arbetssäljare har hittills inte haft någon skyldighet att leverera om det inte funnits ett avtal mellan de som säljer och köper arbete.
Det är denna princip som är strejkrätten. Om staten genom lagstiftning nu vill skapa möjlighet att straffa de arbetssäljare som inte vill leverera utan avtal, så är det snubblande nära att återinföra statarsystemet på svensk arbetsmarknad.
I höst är det val och vi vill uppmana dig som skall avgöra Sveriges framtid vid valurnan.
Ta reda på om det parti som du tänker stödja vill att arbetarna ska ha rätten att strejka utan att bli straffade.
Thomas Nilsson Ordförande Pappers Avd 111 Grycksbo
Patrik Liljeglöd Distriktsordförande Vänsterpartiet Dalarna
*( Lotten Collins reportage som sändes 8/3 2018 i SRs Studio Ett)
Kanske det blir som i Kina där staten ska godkänna fackföreningen. Tycker vi är på god väg med den här utredningen!
Kanske Sveriges alla fackförbund har blivit bekväma och vågar inte visa sitt missnöje. Arbetarna gör det däremot, men dom får inget gehör för sina krav/önskemål.