Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Snubblande nära ett statarsystem”

21 mars, 2018

Debatt  ”Att hamnkonflikten kan få en lösning ändrar inte att S nu utreder konflikträtten, vilket kan få stora konsekvenser. Inför valet i höst, ta reda på om det parti som du tänker stödja vill att arbetarna ska ha rätten att strejka utan att bli straffade”. Det skriver Thomas Nilsson, avdelningsordförande för Pappers i Grycksbo och Patrik Liljeglöd, distriktsordförande för Vänsterpartiet i Dalarna.

Om skribenterna:

Thomas Nilsson är ordförande för Pappers Avd 111 i Grycksbo
Patrik Liljeglöd är distriktsordförande för Vänsterpartiet Dalarna

Att Hamnarbetarförbundets ledning ställer sig bakom att underteckna en avsiktsförklaring om att gå samman med Transport kan vara en början på en lösning för Hamnkonflikten. Men  huvudproblemet har inte ändrat sig i sak.

Det allvarliga i den här konflikten är att en socialdemokratisk regering  lånar sig till ”union busting” som initierats av ett multinationellt företag med ett i fackligt hänseende tvivelaktigt rykte. Detta är en strid som Svenskt Näringsliv ser som en investering i framtiden, för att försvaga svensk fackföreningsrörelse.

Att man valt att driva in kilen just i hamnarna är för att det sedan gammalt funnits olika syn på hur det fackliga arbetet skall organiseras. När våra motståndare ser möjligheten att härska genom att så split blir det förödande när de man trodde stod på fackens sida så uppenbart ställer sig på den andra sidan.

Om staten genom lagstiftning nu vill skapa möjlighet att straffa de arbetssäljare som inte vill leverera utan avtal, så är det snubblande nära att återinföra statarsystemet på svensk arbetsmarknad. Inför valet i höst, se till att ta reda på om det parti som du tänker stödja vill att arbetarna ska ha rätt att strejka utan att bli straffade.

I maj skall en av regeringen beställd utredning svara på hur man skall inskränka strejkrätten i Sverige. Orsaken verkar vara att man ställt sig bakom APM Terminals fackföreningsfientliga syn på världen.

APM Terminals är ett multinationellt bolag som driver hamnar runt om i världen, och den genomgående politiken från bolagets sida är att opposition mot företaget skall bekämpas med alla tillåtna och otillåtna medel. I Göteborg så har man använt de tyngsta vapen ett företag kan använda i en konflikt utan att bli direkt kriminella, det vill säga lockout av de anställda.

I Colombia är det förenat med livsfara att protestera mot hamnjättarnas, bland annat APM Terminals, exploatering av den Colombianska västkusten. Flera aktivister har under senare tid blivit mördade efter det att de protesterat.*

Det är dessa företag som den svenska ”arbetar” regeringen tagit ställning för när man vill inskränka strejkrätten i Sverige.

Varför är då strejkrätten så viktig?

Många tror att arbetsmarknaden är demokratisk och att beslut fattas utifrån något slags hänsyn till alla parter. Men så är inte fallet, den Svenska modellen innebär att arbetsköparna själva ”leder och fördelar arbetet”, och priset för denna totala makt var att de var tvungna att acceptera att de som säljer sitt arbete hade rätt att organisera sig.

I praktiken innebär detta att arbetsköparna själva avgör hur mycket och vilket slags arbete de vill köpa. Villkoren för detta köp, det vill säga kostnad (lön) och mängd (arbetstid) kommer man överens om i ett avtal, precis som man avtalar om pris och leverans när man köper till exempel en ny bil.

När avtalet är påskrivet så har vi som säljer vårt arbete lovat att leverera utan avbrott (det råder fredsplikt) under den tid som avtalet gäller. Men om inget avtal är skrivet så är det en annan verklighet som gäller. En bilhandlare har ingen skyldighet att leverera om man inte har ett köpeavtal, och arbetssäljare har hittills inte haft någon skyldighet att leverera om det inte funnits ett avtal mellan de som säljer och köper arbete.

Det är denna princip som är strejkrätten. Om staten genom lagstiftning nu vill skapa möjlighet att straffa de arbetssäljare som inte vill leverera utan avtal, så är det snubblande nära att återinföra statarsystemet på svensk arbetsmarknad.

I höst är det val och vi vill uppmana dig som skall avgöra Sveriges framtid vid valurnan.
Ta reda på om det parti som du tänker stödja vill att arbetarna ska ha rätten att strejka utan att bli straffade.

Thomas Nilsson Ordförande Pappers Avd 111 Grycksbo
Patrik Liljeglöd Distriktsordförande Vänsterpartiet Dalarna

*( Lotten Collins reportage som sändes 8/3 2018 i SRs Studio Ett)

2 kommentarer till “Snubblande nära ett statarsystem

  • Kanske det blir som i Kina där staten ska godkänna fackföreningen. Tycker vi är på god väg med den här utredningen!

  • Kanske Sveriges alla fackförbund har blivit bekväma och vågar inte visa sitt missnöje. Arbetarna gör det däremot, men dom får inget gehör för sina krav/önskemål.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Mer åsiktsmaterial

Molnen tröstar och skrämmer

Molnen tröstar och skrämmer

Sommarens skogsbrand togs över av regntunga moln – och barnens sträckkollande på Transformers, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Jag har tafatt börjat ge upp alla planer som på något sätt berör skogen, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vi förtjänar bättre än så här

Vi förtjänar bättre än så här

egeringen avskaffade dansförbudet. I övrigt har vi bara fått oro. För jobben, elpriserna, skolorna, dödligt gängvåld och terrordåd, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Vi kan förändra genom kärlek

Vi kan förändra genom kärlek

Om vi bemöter våra olikheter med nyfikenhet blir både samhället och våra arbetsplatser bättre platser – för alla, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Döds­olyckorna måste få ett slut

Döds­olyckorna måste få ett slut

Självklart ska inte arbetare behöva oroa sig för att dö på jobbet. Både arbetsgivare och politiker måste visa att de menar allvar med nollvisionen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Vad vill du att vi ska skriva om?

Vad vill du att vi ska skriva om?

Nu har jag så smått hunnit sätta mig in i de nya rutinerna på Dagens Arbete. Berätta gärna för mig vad du vill läsa mer om!

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

Facken behöver vänsterpolitik precis som arbetsgivarna pumpar in pengar till högerpartier, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

Om arbetarna ska betala för samhällets kriser medan facken tittar på är rörelsen förlorad. Då måste vi bygga något nytt, skriver industrarbetaren Andreas Köhler.

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Jag brukar tro det mesta går åt helvete, men machokulturen på jobbet tror och hoppas jag ändå håller på att mjukas upp, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Spökstäderna fylls med paket

Spökstäderna fylls med paket

I centrumen byts affärerna ut mot mäklarkontor och boxar där vi hämtar våra varor, skriver författaren Anneli Jordahl.

Du kanske också vill läsa…

”M är inte för vanligt folk”

”Att göra fattiga människor fattigare är inte ett sätt att skapa ett tryggare Sverige”, skriver Jan Öberg, ordförande för Pappers Avdelning 16 i Ortviken.

Vi är med och bygger ett hållbart samhälle

Vi är med och bygger ett hållbart samhälle

Som industriarbetare ser jag att det är Socialdemokraterna som bär våra frågor. Och det är upp till oss att hjälpa dem att driva dem ännu bättre, skriver pappersarbetaren Jim Svensk Larm.

”Därför borde Liberalerna kämpa för las”

”Därför borde Liberalerna kämpa för las”

Med tanke på Liberalernas las-historia borde de ha intresse av att – oavsett vissa reformer – bevara en stark arbetstrygghet, skriver L-profilen Olle Wästberg.

”Regeringens förslag om RSO missar målet”

”Regeringens förslag om RSO missar målet”

Att kontrollera arbetsmiljön är en myndighetsuppgift och inte en uppgift för de regionala skyddsombuden, skriver Saila Quicklund (M).

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

”Regel­verket är riggat för osund konkurrens”

”Regel­verket är riggat för osund konkurrens”

Lagstiftning måste ändras, myndighetssamverkan stärkas och kontrollerna måste bli fler, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

Nu har du chansen att välja rättvist

Nu har du chansen att välja rättvist

”Det är dags att välja vilket samhälle vi ska ha. Ett som dras isär eller håller ihop”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

”Det gäller att vi väljer rätt väg”

”Det är alltid ­pengarna som styr, det har jag lärt mig under alla år, men när ska kapitalägarna bli nöjda?”, skriver Matts Jutterström, förbundsordförande för Pappers.

”Stupstocken är ett oärligt sätt att få ner siffrorna”

”Att återinföra den bortre tidsgränsen som Moderaterna vill göra är inget annat än ett bedrövligt sätt att behandla sjuka och ett oärligt sätt att få ner siffrorna”, skriver Lisbeth Forsberg, från föreningen Solrosuppropet.

”Hanteringen av sjuka är ovärdig”

För att få ner kostnaderna för sjukpenningen kan man jobba med att förebygga ohälsa och satsa på rehabilitering för de som drabbas. Eller så kan man göra som nu: börja i fel ände och friskförklara de som inte kan jobba. Det är ovärdigt, skriver Tomas Lundmark är ombudsman för IF Metall Södra Västerbotten.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.