Industriarbetarnas tidning

Fråga om jobbet

Här besvarar Dagens Arbetes experter frågor om ditt arbetsliv.   Läs fler frågor om:

Får chefen vägra visa anställningsbevis?

16 april, 2018

Långvarig dragkamp Fackklubben på vår kollektivanslutna arbetsplats får inte tillgång till de anställdas anställningsbevis. Klubben försöker hävda MBL, men arbetsgivaren hävdar i sin tur PUL.

Klubben är inte intresserad av att se de anställdas personnummer – de kan med lätthet maskeras – utan vill ha tillgång till anställningstid, anställningsform och lön för att kunna kartlägga löner och kolla att turordningslistan följs. Vad kan göras?

Svar: I allt större utsträckning hänvisar arbetsgivarparterna till att personuppgiftslagen, PUL, hindrar att olika uppgifter om individer lämnas ut till de fackliga organisationerna.

Frågan har prövats på olika sätt i Arbetsdomstolen, bland annat genom tolkning av olika kollektivavtal. Livsmedelsavtalets och Detaljhandelsavtalets bestämmelser gav i olika domar inte organisationerna en rätt att ta del av oorganiserades löneuppgifter.

I ett mål gällande tolkning av Transportavtalet bedömdes dock att arbetsgivaren bröt mot kollektivavtalet genom att inte skicka anställningsavtal till den fackliga organisationen.

För närvarande pågår en prövning i Arbetsdomstolen av väg- och banavtalet gällande organisationens rätt att få ta del av lönelistor för samtliga anställda inom kollektivavtalet. Dom kommer under våren.

Arbetsgivarens förhandlingsskyldighet i tvisteförhandlingar kan även medföra att arbetsgivaren måste visa begärda handlingar för att inte göra sig skyldig till förhandlingsvägran, det vill säga ett brott mot medbestämmandelagen.

Henric Ask, Jurist

Ställ din fråga här
Välkommen med en fråga till våra experter! Tyvärr kan vi inte svara via mejl. Eftersom vi är industriarbetarnas tidning svarar vi inte heller på frågor som specifikt rör andra avtal.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

Ingår lunchrast i övertiden?

Hur räknas tiden man äter när man jobbat övertid? Jurist Henric Ask svarar på läsarnas frågor.

Får tjänstemännen utföra våra jobb?

Vi har tjänstemän som är ute i produktion, har de rätt att vara det? Det frågar en läsare.

Fackens prioriteringar skrämmer mig

Fackens prioriteringar skrämmer mig

Skyddsombuden och arbetsmiljöarbetet har fått en alltmer osynlig roll i kollektivavtalen, skriver Maria Steinberg, författare och
docent i arbetsmiljörätt.

Får jag gå ner i tid som inhyrd?

En småbarnsförälder jobbar genom bemanningsföretag och vill gå ner i arbetstid. Juristen Henric Ask reder ut.

Ingår middag när jag jobbar över?

Ingår middag när jag jobbar över?

Har man rätt till någon form av måltid på jobbet när man arbetar planerad övertid, på till exempel en lördag?, frågar en läsare.

Vad händer med a-kassan?

En läsare undrar: Vad händer med a-kassan när riktåldern ändras? Jurist Henric Ask svarar.

Kan jag använda komptid i stället för karens?

”Om jag är sjuk endast en dag, så dras ju karens för den dagen. Kan jag då i efterhand i stället använda komp?” Jurist Henric Ask svarar.

Får kollegan ta min pall?

Får kollegan ta min pall?

En pall har gett upphov till en konflikt på arbetsplatsen, och en läsare undrar om kollegan verkligen får ta den. Jurist Henric Ask svarar.

Hur startar vi en lokal klubb?

En läsare hör av sig och undrar hur man går till väga för att starta en fackklubb. Jurist Henric Ask svarar.

Kan vi dela på en tjänst?

Kan vi dela på en tjänst?

Två arbetskamrater som båda är 57 år funderar på om de skulle kunna gå i deltidspension och dela på en tjänst. Jurist Henric Ask reder ut vad som gäller.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.