Industriarbetarnas tidning

Forskarna vill veta mer om riskerna med nano

30 maj, 2018

Skrivet av Jonas Löfvenberg

Nanotekniken är en del av framtiden, men är den riskfri? På ett seminarium häromdagen berättade några av Sveriges främsta forskare på området om risker med att andas in nanopartiklar.

Definitionen av ett nanomaterial handlar bara om storleken på partiklar. Det betyder att vilket ämne som kan uppträda i tillräckligt små partiklar kan vara ett nanomaterial. Måttet på en nanopartikel är mellan 1 och 1000 nanometer, vilket är mycket mindre än en röd blodkropp.

Den världsberömde fotografen Lennart Nilsson har visat hur nanopartiklar kan skada lungorna. Bilden visar sot från diesel i 80 000 gångers förstoring. Foto: Lennart Nilsson

Läs också: Pyttetekniken som kan bli hur stor som helst

När ett ämne delas i tillräckligt små delar kan egenskaperna hos detta förändras. Ibland är de önskade, och kan bidra till stora framsteg inom till exempel material- och medicinforskning. Men det är mycket vi inte känner till om hur olika ämnen i nanoform reagerar med människokroppen. När materialen blir så finfördelade så förändras även hur kroppen tar upp dem.

Maria Albin, professor på Karolinska Institutet,  var en av föreläsarna på seminariet som anordnades av AFA Försäkring. Hon beskrev några av utmaningarna som uppstår när material uppträder i nanoform och konstaterade att nanopartiklar av vissa ämnen utgör en potentiell arbetsmiljörisk.

– Ett problem är att nanomaterial har en större dammningsbenäget än samma ämne i bulkform, säger Maria Albin.

Eftersom nanopartiklarna är så små blir större yta i lungan exponerad jämfört med om om du jämför med att du andas in samma vikt av ett material med större partikelstorlek.

– Det blir alltså ökad negativ dos per vikt. Ett material som har samma kemiska egenskaper i nanoform kommer att ha större effekt på kroppen, säger Maria Albin.

Det här gör också att gränsvärden kan vara missvisande. För vissa ämnen är de inte alltid satta med nanoformen i åtanke.

Det ämne som flera gånger lyftes som potentiellt farligt var de långa nanokolrör som används till bland annat att armera betong och plast. Materialets form i nanostorlek skapar samma problematik som asbets.

Forskare från Uppsala Universitet har i sin forskning sett hur skadade lungor läcker ut inandade nanopartiklar i övriga kroppen i större utsträckning än friska lungor.

– Det mesta talar för att det inte är bra att få ut i blodbanan. Vi vet inte vad som händer när det kommer ut i blodet men vi tror att inflammationerna ökar, sa Mikaela Quarfordt, doktorand och forskare i gruppen.

Ann-Beth Antonsson, professor på Kungliga Tekniska Högskolan, berättade om problemen med att mäta om det finns nanopartiklar i ett utrymme. Men hon gav också glädjande besked:

– Det var svårt att hitta arbetsplatser där hanteringen inte sker mycket kontrollerat och med stor respekt för riskerna. På de ställen vi undersökte där de ägnar sig åt mig- och tig-svetsning var åtgärderna så effektiva att vi såg att det inte skulle kunna vara några problem, säger hon

Ann-Beth Antonsson hade också ett tips för den som vill vara på den säkra sidan.

– Eftersom nanopartiklarna är så flyktiga så kan samma åtgärder användas som för gaser.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Han har full koll på nanohotet

Han har full koll på nanohotet

Thomas Timan borrar i material till flygplan. Förut var partiklarna överallt i rummet. Men som skyddsombud fick han Atlas Copco att bygga bort riskerna.

Nya arbetsmiljöregler klubbas – trots hård kritik

Nya arbetsmiljöregler klubbas – trots hård kritik

Både fack och arbetsgivare är kritiska. ”Vi är rädda att skyddsnivån minskar”, säger LO:s Carola Löfstrand.

AI bygger framtidens stålverk: ”Det kan bli hur bra som helst”

AI bygger framtidens stålverk: ”Det kan bli hur bra som helst”

Om sju år ska det nya stålverket stå klart i Luleå. Farliga jobb byggs bort och liv kan räddas. Men med AI följer andra risker – om inte människorna på golvet får vara med och påverka.

Nu möts de för att prata om olyckan

Nu möts de för att prata om olyckan

Åren har gått. Marcus Bolin möter Thomas Sedig nära bruket där de jobbade. Kvar finns olyckorna. Och tystnaden. ” Vi pratade aldrig om vitluten. Efteråt. Att jag var så jävla klantig och drog på tryckluften i kalksläckaren.”

DA möter: Magnus Sverke om regionala skyddsombud

DA möter: Magnus Sverke om regionala skyddsombud

Systemet med regionala skyddsombud fungerar bra och bör utökas, har utredaren Magnus Sverke kommit fram till. Lyssna på intervjun och ett arbetsplatsbesök under en skyddsrond med ett regionalt skyddsombud i Västerås.

Tredje gången gillt för de regionala skydds­ombuden?

Tredje gången gillt för de regionala skydds­ombuden?

Regionala skyddsombud är en kostnadseffektiv verksamhet som ger stora vinster för samhället, säger utredaren Magnus Sverke som gästar podden DA möter.

”Skydds­ombudens framtid står på spel i valet”

”Skydds­ombudens framtid står på spel i valet”

Johan Danielsson (S): Både M och SD driver förslag som riskerar att vingklippa det lokala skyddsombudsarbetet.

Slitigt, tungt och stressigt – så är industriarbetarnas arbetsmiljö

Slitigt, tungt och stressigt – så är industriarbetarnas arbetsmiljö

Mer än hälften av industriarbetarna störs av dålig arbetsmiljö varje dag. Var tredje är rädd för att bli skadad eller sjuk. Det visar IF Metalls senaste arbetsmiljöundersökning.

Så lyfter de säkerheten på Hällingsjö Hus

Så lyfter de säkerheten på Hällingsjö Hus

Blockerade utrymningsvägar, truckar med dåliga bromsar och kapsågar utan klingskydd. Allt är historia. På Hällingsjö Hus har dåliga vanor ersatts av säkra rutiner.

Nano kan bli en ny asbestskandal

Nano kan bli en ny asbestskandal

Facken och arbetsgivarna måste lära sig att hantera nano på ett säkert sätt. Det brådskar, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.