Industriarbetarnas tidning

Pyttetekniken som kan bli hur stor som helst

9 december, 2016

Skrivet av

Farliga framsteg? Nanotekniken kan skapa nya produkter, nya jobb och en hiss ut i rymden. Men vi vet väldigt lite om riskerna – en del befarar att de pyttesmå partiklarna kan vara lika dödliga som asbest.

Möjligheter

nano-stickaOsynliga för ögat
Välkommen till en egen värld, där partiklar får helt nya egenskaper på grund av sin storlek och lätthet. Nanotekniken handlar om partiklar som är mellan 1 och 100 nanometer små. Som jämförelse är ett hårstrå cirka 50 000 nanometer tjockt. 1 nanometer motsvarar ungefär 10 atomer – så vi talar om kemiskt finsnickeri. Rena atomslöjden.

Prisad forskning
Nobelpriset i kemi 2016 går till tre forskare som utvecklat världens minsta maskiner. Bland annat en fyrhjulsdriven nanobil som kan köras inuti kroppen.

nanobil

Science fiction – på riktigt!
Idén om en rymdhiss har lockat forskare ända sedan upptäckten av nanoteknikens möjligheter. Med hjälp av nanorör i kol, tjugo gånger starkare än stål, har till exempel japanska forskare spått att en hissfärd ut i rymden kan vara verklighet redan inom 40 år. Runt om i världen har forskare skissat på olika rymdhissar.

Snabb utveckling
När du tänder eld på en tändsticka frigörs naturliga nanopartiklar av kol,
liksom vid skogsbränder. Men här handlar det om att designa partiklarna för speciella ändamål, på en hel rad olika områden. I dag används nanomaterial
i leksaker, bilar, elektronik, målarfärger, slitstarka däck, solkrämer, smink, kläder, hushållsvaror, livsmedel, sportprylar, hygienartiklar, läkemedel och flygplansvingar. Skogsindustrin satsar hårt på nanocellulosa.

nano_kolnanoror_stor
Superstarkt

Kolnanorör är tunna trådar av rent kol – ett av de starkaste material forskarna känner till. Nanorören används för att armera material som betong och plast.

Risker

  • Vi kan för lite
    Det är vid tillverkningen som fibrerna släpps lösa. I färdiga produkter finns inte fria nanopartiklar. Många industriarbetare jobbar redan med nanopartiklar trots att det inte finns några gränsvärden.
  • Mätningar pågår
    Svenska forskare mäter nanopartiklar i industrin eftersom det finns misstankar om att vissa fibrer kan ge den dödliga asbetscancern mesoteliom. Och forskningsinstitutet Swetox har nu regeringens uppdrag att samla kunskap om nano-säkerhet.
  • En ny hälsoskandal?
    Det finns forskare som befarar att vissa sorters nanopartiklar kan vara värre än den en gång så hyllade framtidsfibern asbest.
Annons för asbest, som sågs som ett mirakelmaterial innan riskerna blev kända.
Annons för asbest, som sågs som ett mirakelmaterial innan riskerna blev kända.
  • Tar sig in via huden
    Nanofibrer påminner i sin form om asbest och kan fastna på samma sätt i lungorna, men även ta sig vidare ut i kärlen. Fiberlängden avgör hur farlig partikeln är. Vissa sorters nanofibrer misstänks orsaka inflammationer i lungorna och cancer. Att partiklarna är så minimalt små gör att de också kan ta sig in via huden när man arbetar och på sikt orsaka hjärt- och kärlsjukdomar.
Ställ frågor till DA:s experter!
Det kan handla om arbetsrätt, privatekonomi, försäkringar, hälsa eller psykologi.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.