Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Välfärden är vår viktigaste valfråga

22 maj, 2018

Skrivet av

Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall.

KrönikaVi ska ha rätt att vara sjuka tills vi blir friska.

Industrin och välfärden hänger ihop och behöver varandra. Det är IF Metalls budskap till alla politiker oavsett partifärg – och det vill vi att valrörelsen ska handla om.

Trots att tjänstesektorn växer, står industrin fortfarande för huvuddelen av Sveriges exportinkomster. Det gör industrin till en motor som genererar mängder av tjänster i andra sektorer. Industrianställda drar in pengar som betalar välfärden. 

Samtidigt gör välfärdens anställda att andra yrkesgrupper över huvud taget kan gå till jobbet om dagarn-a. De tar hand om vår-a barn och gamla. De vårdar oss när vi blivit sjuka, så att vi kan bli friska och börja arbeta igen. Tillsammans lägger välfärden och industrin grunden för Sverige.

Hela sex av tio medlemmar i IF Metall är oroliga att de inte skulle klara sin ekonomi vid en längre tids sjukdom.”

Ett av IF Metalls viktigaste valkrav är att vi ska ha rätt att vara sjuka tills vi blir friska. Det kan tyckas helt självklart. Men en ny undersökning bland IF Metalls medlemmar, som genomförts av Novus med drygt 5 500 svarande, visar att det är långt kvar.

Hela sex av tio medlemmar i IF Metall är oroliga att de inte skulle klara sin ekonomi vid en längre tids sjukdom. 

Tyvärr finns det fog för denna oro bland industriarbetarna. Försäkringskassans bedömningar har blivit hårdare. Fler får avslag på sjukpenning sedan regeringen införde målet att snittet ska vara nio dagar per person och år.

Alltför många människor överges av samhället när de blir sjuka. De har varit med och finansierat sjukförsäkringen – men får ändå inte ersättning när de behöver den.

Det är oacceptabelt. Sverige har råd med – och ska ha – en sjukförsäkring som går att lita på. Det är ett krav vi måste kunna ställa på vårt samhälle, och ett krav IF Metall ställer på Socialdemokraterna.

Att återupprätta förtroendet för sjukförsäkringen är en av de viktigaste uppgifterna för en fortsatt socialdemokratiskt ledd regering efter valet 2018.

Här är alternativen i politiken tydliga. De borgerliga partierna och Sverigedemokraterna är över huvud taget inte intresserade av att förbättra sjukförsäkringen, utan vill försämra den. I riksdagen har de röstat för att återinföra den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen, som den S-ledda regeringen tog bort.

Det vore ett hårt slag mot de industriarbetare som redan i dag är oroliga att inte kunna försörja sig om de blir sjuka.

Sjukförsäkringsfrågan visar tydligt att valet i höst handlar om vilket sorts samhälle vi vill ha. Ett där vi tar hand om varandra? Eller ett där var och en får sköta sig själv? 

Jag är övertygad om att en anständig välfärd stärker både människor och industrin. Och det minsta vi kan kräva av välfärden är att vi får vara sjuka tills vi blir friska.

Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall.

En kommentar till “Välfärden är vår viktigaste valfråga

  • Jag tänker ibland att; Vad gör LO-TCO för att bevaka just detta? Man varken hör eller ser agitationer eller tal om skydd och hjälp från Sjukförsäkringen, eller att man vill skydda sjuka eller skadade människor. För att få en bra sjukförsäkring måste Lo-TCO se till sitt eget ”hus” medlemmarnas intressen och inte smyga runt i buskarna och stå på ”arbetsgivarnas” sida.

    Åk till England för att se hur man organiserat upp juridiken där med advokater /jurister som ser till att medlemmen får sin sak prövad. Vad väntar man på?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Skyddsom­buden är livsviktiga

Skyddsom­buden är livsviktiga

Sedan några månader tillbaka pågår en het debatt om de regionala skyddsombuden. För IF Metall råder det ingen tvekan om att regionala skyddsombud är ovärderliga, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

IF Metall: Sjuk­försäkringen måste bli bättre

Sex av tio av IF Metalls medlemmar oroas enligt en ny undersökning för att inte klara ekonomin vid en längre tids sjukdom. ”Socialdemokraterna måste visa att vi kan lita på dem i den här frågan”, säger förbundsordförande Marie Nilsson.

Vi behöver en svetsare i ledningen

Vi behöver en svetsare i ledningen

Valet kommer att vinnas från fikarummen. Vi industriarbetare behöver inte bara en offensiv industripolitik, utan även en aktiv välfärdspolitik.

”Sjuk­försäkringen måste bli tryggare – nu!”

Alltför ofta möter jag medlemmar i IF Metall som är för sjuka för att kunna jobba. Ändå anser Försäkringskassan att de är för friska för att få sjukpenning. Så kan vi inte ha det, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Därför ska jag demonstrera 1 maj”

Trots januariavtalets mindre bra delar är det betydligt bättre än alternativet. Nu ska vi driva politiken i en riktning som medlemmarna vinner på.

Friskare arbetsliv – var god dröj

Friskare arbetsliv – var god dröj

”Jakten på de sjuka fortsätter oavsett regering. Det är helt galet”, skriver Matts Jutterström, förbundsordförande för Pappers.

Ingen ska behöva dö av jobbet

”De yngsta på arbetsplatsen är de som är allra mest oroliga för att skada sig”, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

”Jag försöker stötta dem så gott jag kan”

”Jag försöker stötta dem så gott jag kan”

Jan-Olov Johansson har länge arbetat som försäkringshandläggare på IF Metall. Men jobbet har bara blivit svårare. Nu möter han så många som nekats sjukpenning att han är rädd att inte hinna hjälpa alla.

”Hanteringen av sjuka är ovärdig”

För att få ner kostnaderna för sjukpenningen kan man jobba med att förebygga ohälsa och satsa på rehabilitering för de som drabbas. Eller så kan man göra som nu: börja i fel ände och friskförklara de som inte kan jobba. Det är ovärdigt, skriver Tomas Lundmark är ombudsman för IF Metall Södra Västerbotten.

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

M och SD har i åratal blockerat förslag som skulle göra livet bättre för Sveriges industriarbetare, skriver Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Frågorna om sprängdåden som regeringen inte vill svara på

När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Richard ville hjälpa till – blev misstänkt för brott

Bergsprängaren Richard Bredin hjälpte en vän att frakta bort dynamit.
Han tyckte att han gjorde samhället säkrare. Men Polisen trodde han var kriminell.