”Både Samhall och andra sociala företag behövs”
Det kan givetvis begås enstaka misstag, men vi har granskats och hittills inte ansetts snedvrida konkurrensen, skriver Sara Revell Ford och Göran Olinder, vd och försäljningsdirektör för Samhall.
Industriarbetarnas tidning
Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.
Debatt När de borgerliga partierna tillsammmans med SD gör människor till kunder i stället för medborgare hotas demokratin på allvar, skriver Peter Persson, riksdagsledamot för S och medlem i Pappers, tillsammans med Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.
Peter Persson är riksdagsledamot och medlem i Pappers.
Matts Jutterström är Pappers förbundsordförande.
Snart återstår bara drygt två månader till höstens val. Visst speglas politik och valrörelse omfattande i media och socialdemokraterna bedriver en omfattande dörrknackning landet runt.
Men vår upplevelse är att den egentliga politiska debatten bedrivs bland de mest engagerade. Det är märkligt tyst på arbetsplatser kring det som borde vara valrörelsens huvudfrågor.
Diskussionen verkar ha stannat vid migration och ett slags allmänt missnöje kring samhällsutvecklingen. Vi kan till viss del förstå det. Men dessa frågor är ju bara en del av samhället.
En betydande del av samhällskritiken koncentreras till detta område därför att vi politiskt inte synliggjort de frågor som med rätta samlar kritik. Det handlar om ökade klyftor i vårt land och känslor av övergivenhet både på bruksorter och i större städer när offentlig och kommersiell service tunnas ut. Det handlar om oro inför pensionen och ständiga personalneddragningar i kvartalskapitalismens spår. Känsla av otillräcklighet när kompetensutveckling inte ges inför nya tekniken.
Visst är Sverige ett bra land, och det är så att den socialdemokratiskt ledda regeringen har medverkat till att över 300 000 nya jobb tillkommit, sanerat ekonomin och presenterat en rad viktiga reformer. Och det ska vi inom socialdemokraterna berätta om, men samtidigt måste vi ta den oro som finns på stort allvar.
Vi tror att det bland annat görs genom att ibland lämna alla siffror och uppräkningar vad vi faktiskt har gjort, för att i stället prata om det vi upplever som den stora och djupa konflikten mellan socialdemokrati och borgerlighet, livligt understödda av SD.
Det handlar om demokrati.
För det första vill borgerligheten begränsa demokratins räckvidd genom att göra det gemensamma till en marknad. Den svenska skolan som en gång var världsledande har slagits sönder och splittrats upp när den utelämnats till vinstintressena. Specialisthjälp till högre betyg och bärbara datorer blir lockvaror i marknadsföreningen av så kallade friskolor.
Borgerligheten och SD har röstat ned förslaget om att begränsa vinsterna i välfärden. Nu står Arbetsförmedlingen på tur och dess uppgifter ska överlämnas till privata företag som ska göra vinst på jobbsökandet.
Sveriges medborgare omvandlas till kunder. Privatiseringar och ohämmade vinstuttag kommer leda till att den gemensamma sektorn på sikt bryts sönder. Marknadsvärdet blir större än människovärdet.
För det andra vill man minska socialförsäkringssystemens omfördelande kraft. Försämringar av arbetslöshets- och sjukförsäkring leder till misstro mot försäkringar och behov av kompletterings försäkringar. På sikt leder till ökade klyftor och privatisering.
För det tredje vill borgerligheten förändra styrkeförhållanden på arbetsmarknaden. Lagstiftning om sänkta ingångslöner och försämringar av LAS leder till försvagade fack och sämre löneutveckling. En redan begränsad arbetsplatsdemokrati rullas tillbaka.
I förlängningen kommer detta sammantaget minska tilltro till politik och demokrati. Röstbenägenheten inom arbetarklassen kommer då minska och cementera ett klassamhälle.
Det är dags för alla fackligt aktiva att nu göra sitt yttersta för en socialdemokratisk valseger. Vi åker nu ut till ytterligare pappersbruk för att prata om det här. Den 10 september är det för sent.