”Konkurrenskraften hör samman med arbetarnas hälsa”DA:s Helle Klein vill se att det blir verklighet av nollvisionen om dödsolyckor på jobbet.

Har vi lärt oss att tänka efter före?”Allt för ofta anses det inte finnas tid att ta reda på arbetsmiljö­riskerna” skriver DA:s nya krönikör, Peter Larsson.

ILLUSTRATION: REBECCA ELFAST

Hur stressar du av dig i sommar?

Så får du rätt balansSemestern är en tid att uppleva nya saker, men det är också en period för att kunna ta det lugnt och att komma in i andra tankar och banor. Hur får man rätt balans mellan vila och aktiviteter under ledigheten? DA:s psykolog ger råd.

Arbetet är för många av oss en viktig social plats där vi både förverkligar oss själva och där vi utför ett hårt arbete. En plats där vi upplever med- och motgångar men också en social plats där vi upplever saker tillsammans med arbetskamrater.

Men arbetslivet är fyllt med krav, förväntningar, press och stress. Det är tudelat. Det ger oss mycket och vi ger mycket av oss själva. Hårt arbete kräver därför återhämtning, vila och fritid.

Det som skiljer semester från en ledig helg är att det är en längre sammanhängande period då vi har större möjlighet att forma dagen som vi själva vill. Att skapa det tempo som vi har lust med och som inte bygger på jobbets tider eller sociala krav från arbetskamrater.
Vad som är återhämtning och vila är dock väldigt individuellt. För vissa är det att göra så lite som möjligt. För andra är semestern en tid då man reser utomlands, tränar, träffar många vänner eller vistas i ett sommarhus långt från vardagens bekymmer.

För många och för snabba miljöombyten tar mycket energi och kan göra oss mentalt trötta.”

Många upplever att kvalitén på semestern hänger samman med att vara ledig under en längre sammanhängande period. Det kan ofta ta en eller två veckor att varva ned och låta kroppen och hjärnan komma in i ett annat tempo. Men forskningen är inte entydig. Dagens uppkopplade samtid har gjort att det är många av oss som har svårt att inte kolla mejlen eller småjobba lite även när vi är lediga. Många följer också det vanliga flödet på sociala medier vilket lätt sätter i gång tankar om både prestationer på arbetet och i privatlivet.

Det är bra att ha en överenskommelse med sin chef eller i sin arbetsgrupp eller i organisationen i stort om vilka förväntningar vi har på dem som är semester. Kan man ringa och fråga den som är ledig eller inte? Är det okej att störa någon och i så fall vilka typer av frågor ska det gälla?

Min rekommendation är att inte göra för mycket på semestern. Att ha lagom ambitioner. Många startar stora byggprojekt på sommarstugan som tar all energi och så upptäcker man att sommaren plötsligt gått och att man aldrig tagit det lugnt. Man gör för många resor och glömmer bort att ha tid för paus, vila och göra ingenting.

Det kan vara bra att se till att alla i en familj får tid för sig själva.”

Att byta miljö är ofta ett bra sätt att komma på andra tankar och få nya intryck. Men för många och för snabba miljöombyten tar mycket energi och kan göra oss mentalt trötta. Bodil Jönsson kallar det för ställtid, i boken Tio tankar om tid.

Ställtid är den tid det tar att packa upp, packa om, installera sig och praktiskt göra sig redo för en ny plats och ett nytt socialt sammanhang. Det kostar energi och det tar tid och blir det för mycket ställtid så blir det mindre vila och mindre tid för lugn och ro.

Semestern är också en tid då många lever intensivt tillsammans med sina familjer, släktingar och vänner. Det är annorlunda mot hur många familjer lever sina liv under övriga året. Då går alla till skola och jobb på morgonen, blir stimulerade under dagen, och möts till middag och kväll.
Att plötsligt umgås och vistas tillsammans hela dagarna är både roligt och utmanande för många av oss. Det kan vara bra att se till att alla i en familj får tid för sig själva och ha möjlighet att vara i fred någon del av dagen. Annars skapar familjesemestern lätt frustrationer i onödan.

Jonas Mosskin, Organisationspsykolog

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Illustration: GUSTAF ÖHRNELL HJALMARS

Måste jag byta uppgifter efter pappaledighet?

Fråga DAHan fick inte tillbaka sitt gamla jobb när han återkom från föräldraledigheten. Får det gå till så? DA:s expert svarar.

Illustration: Rebecca Elfast

Bli stark av bönor

KlimatkollenDina muskler behöver varken proteinpulver eller extra kött för att växa. Och både hälsa och ekonomi mår bra av proteiner från växtriket ibland. Samtidigt gör du en riktigt stor insats för klimatet.

Illustration: GUSTAF ÖHRNELL HJALMARS

Hur går jag ner i tid utan att röra pensionen?

Fråga DAJag skulle vilja gå ner i arbetstid och undrar hur pensionen påverkas om jag jobbar till exempel 80 procent?

Illustration: Jens Magnusson

Måste chefen ta hänsyn till att jag har barn?

Fråga DAMin arbetsgivare säger att det inte finns någon diskrimineringslag och vill inte ta hänsyn till barn och familj när det gäller arbetstider. Vilka regler är det som gäller egentligen?

Vilken är din dröm­semester?

Euzebio Schadrack  Ngenzebuhoro 51 år, montör på Alimak Hek i Skellefteå om sin drömresa.

Illustration: JENS MAGNUSSON

Får chefen vägra visa anställningsbevis?

Fråga DAFackklubben på vår kollektivanslutna arbetsplats får inte tillgång till de anställdas anställningsbevis. Klubben hävdar MBL, arbetsgivaren hänvisar till PUL. Vad kan vi göra?

Ska vi ha samma tid året om?

Da frågarPå söndag vrider vi fram klockan igen. Men Finland vill skrota tidsomställningen och nu ska saken utredas på EU-nivå. Vad tycker DA:s läsare?

5
Foto: Madeleine Andersson

Har du något tips inför julledigheten?

Vi frågar tre DA-läsare om deras julplaner.

Chefen håller inte sitt ord

Frågor om jobbetRedan innan jag skrev på anställningsavtalet sade jag till chefen att jag kommer att behöva ledigt några dagar på grund av planerad semester och att jag annars inte kan ta jobbet. Chefen sade då att det kommer lösa sig. Men senare fick jag höra av chefen att det inte är säkert att ledigheten blir beviljad. Vad gör man?

Vad ser du fram emot i sommar?

Stämpla inVi frågar tre industriarbetare om deras sommarplaner.

Vill du jobba sex timmars arbetsdag?

DA frågar

Hur hanterar du höstmörkret?

FråganGöran Strömberg, Mohammad Ismael och Ingrid Holmberg ger sina bästa råd.

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.