Industriarbetarnas tidning

Hur stressar du av dig i sommar?

25 juni, 2018

Skrivet av Jonas Mosskin, Organisationspsykolog

Så får du rätt balansSemestern är en tid att uppleva nya saker, men det är också en period för att kunna ta det lugnt och att komma in i andra tankar och banor. Hur får man rätt balans mellan vila och aktiviteter under ledigheten? DA:s psykolog ger råd.

Arbetet är för många av oss en viktig social plats där vi både förverkligar oss själva och där vi utför ett hårt arbete. En plats där vi upplever med- och motgångar men också en social plats där vi upplever saker tillsammans med arbetskamrater.

Men arbetslivet är fyllt med krav, förväntningar, press och stress. Det är tudelat. Det ger oss mycket och vi ger mycket av oss själva. Hårt arbete kräver därför återhämtning, vila och fritid.

Det som skiljer semester från en ledig helg är att det är en längre sammanhängande period då vi har större möjlighet att forma dagen som vi själva vill. Att skapa det tempo som vi har lust med och som inte bygger på jobbets tider eller sociala krav från arbetskamrater.
Vad som är återhämtning och vila är dock väldigt individuellt. För vissa är det att göra så lite som möjligt. För andra är semestern en tid då man reser utomlands, tränar, träffar många vänner eller vistas i ett sommarhus långt från vardagens bekymmer.

För många och för snabba miljöombyten tar mycket energi och kan göra oss mentalt trötta.”

Många upplever att kvalitén på semestern hänger samman med att vara ledig under en längre sammanhängande period. Det kan ofta ta en eller två veckor att varva ned och låta kroppen och hjärnan komma in i ett annat tempo. Men forskningen är inte entydig. Dagens uppkopplade samtid har gjort att det är många av oss som har svårt att inte kolla mejlen eller småjobba lite även när vi är lediga. Många följer också det vanliga flödet på sociala medier vilket lätt sätter i gång tankar om både prestationer på arbetet och i privatlivet.

Det är bra att ha en överenskommelse med sin chef eller i sin arbetsgrupp eller i organisationen i stort om vilka förväntningar vi har på dem som är semester. Kan man ringa och fråga den som är ledig eller inte? Är det okej att störa någon och i så fall vilka typer av frågor ska det gälla?

Min rekommendation är att inte göra för mycket på semestern. Att ha lagom ambitioner. Många startar stora byggprojekt på sommarstugan som tar all energi och så upptäcker man att sommaren plötsligt gått och att man aldrig tagit det lugnt. Man gör för många resor och glömmer bort att ha tid för paus, vila och göra ingenting.

Det kan vara bra att se till att alla i en familj får tid för sig själva.”

Att byta miljö är ofta ett bra sätt att komma på andra tankar och få nya intryck. Men för många och för snabba miljöombyten tar mycket energi och kan göra oss mentalt trötta. Bodil Jönsson kallar det för ställtid, i boken Tio tankar om tid.

Ställtid är den tid det tar att packa upp, packa om, installera sig och praktiskt göra sig redo för en ny plats och ett nytt socialt sammanhang. Det kostar energi och det tar tid och blir det för mycket ställtid så blir det mindre vila och mindre tid för lugn och ro.

Semestern är också en tid då många lever intensivt tillsammans med sina familjer, släktingar och vänner. Det är annorlunda mot hur många familjer lever sina liv under övriga året. Då går alla till skola och jobb på morgonen, blir stimulerade under dagen, och möts till middag och kväll.
Att plötsligt umgås och vistas tillsammans hela dagarna är både roligt och utmanande för många av oss. Det kan vara bra att se till att alla i en familj får tid för sig själva och ha möjlighet att vara i fred någon del av dagen. Annars skapar familjesemestern lätt frustrationer i onödan.

Ställ frågor till DA:s experter!
Det kan handla om arbetsrätt, privatekonomi, försäkringar, hälsa eller psykologi.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

”Jag är en mycket gladare skit”

”Jag är en mycket gladare skit”

Plastarbetaren Tony Fridh i Mellerud slogs ut av stressen som skiftarbetare, och av sin egen ambition. I dag mår han mycket bättre.

AI kan öka stressen på jobbet

AI kan öka stressen på jobbet

Den snabba utvecklingen av artificiell intelligens gör att allt fler arbetsuppgifter tas över av robotar. Ändå är arbetsdagen lika lång. Så behöver det inte vara, menar forskaren Pontus Strimling.

”Personalbrist – på grund av stress”

”Personalbrist – på grund av stress”

Säkerheten kommer alltid först, det är ingen som säger emot. Men när man ligger efter i produktionen, vem är det egentligen som prioriterar säkerheten då? Marcus Raihle på Ovako i Smedjebacken tackar facket för skyddsombuden.

Minska stressen med ökad jämställdhet

Minska stressen med ökad jämställdhet

Ökad jämställdhet i vardagen är ett effektivt sätt att minska kvinnors dubbla stress menar stressforskaren Petra Lindfors. Här får du hennes bästa tips.

Delad stress blir mindre för alla

Delad stress blir mindre för alla

”Kvinnor inom industrin stressar mer än männen. De tar större ansvar för hemmet och har oftare monotona arbetsuppgifter. Så här kan vi inte ha det!”, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

”Jobbet ska inte ge dig hjärtklappning”

”Jobbet ska inte ge dig hjärtklappning”

”Om så många mår så dåligt, är det verkligen människorna eller samhället – och arbetsmarknaden – det är fel på?”, skriver Daniel Mathisen.

Skydds­ombuden sågar arbetet mot stress

För mer än hälften av IF Metalls skyddsombud är viktigaste frågan att motverka stress och för hög arbetsbelastning. Men många av dem säger att den psykosociala arbetsmiljön på jobbet fortfarande är dålig.

”Det är förbannat lätt att ryckas med”

”Det är förbannat lätt att ryckas med”

”Med svensk industri på högvarv så är mitt liv som ’utbränd överlevare’ en resa genom ett minfält av möjligheter.” Industriarbetaren Tony Fridh, som tidigare bloggat om stress, uppmanar oss att ta makten över vår egen tid – innan någon annan gör det.

”Unga är extra utsatta”

”Unga är extra utsatta”

En siffra sticker ut i undersökningen av IF Metallarnas fysiska arbetsmiljö: Hela 71 procent besväras av buller flera gånger i veckan. ”Siffran borde ha förbättrats med tanke på de insatser som görs. Vi behöver studera det noggrannare”, kommenterar förbundsordförande Marie Nilsson.

Varannan IF Metallare lider av stress

Varannan IF Metallare lider av stress

Över hälften av IF Metalls medlemmar känner sig stressade på jobbet minst en gång i veckan, en lika stor andel får inte påverka sitt eget arbete. Förbundets nya arbetsmiljöundersökning ger en bild av stress, sömnproblem och olust.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Frågorna om sprängdåden som regeringen inte vill svara på

När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.