Staten måste sluta göda skuggsamhället
Att arbetslivskriminaliteten frodas även på statsministerns arbetsplats, i Rosenbad, är absurt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.
Industriarbetarnas tidning
Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.
1 juli, 2018
Skrivet av Helle Klein
Ledare Sommaren är ovanligt varm i år. Men de mörka molnen tornar upp sig, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein och önskar att alla de demokratiskt sinnade partierna gör gemensam sak i försvaret av den liberala demokratins värden: öppenhet, mångfald, fri journalistik och oberoende rättsstat. Släpp inte in högerextremismen i den politiska värmen!
Läs mer från Almedalen på Helle Kleins blogg
Olof Palme stod på vagnen och pratade politik i Almedalen den där sommaren 1968. ”Palme talade om Vietnamkriget och om läget i Tjeckoslovakien. Han berättade om små nationers frihetsdrömmar, som hotades av Sovjet och USA”, påminner journalisten och debattören Jan Scherman oss om i en krönika för Dagens Arbete.
Almedalen fyller 50 år i år och har vuxit till ett jättelikt veckolångt arrangemang för samhällsdebatt och folkbildning men också för lobbyism, kommersialism och tyvärr numera också för extremism. Att en våldsam nazistisk organisation som NMR har fått talartid i tre dagar under årets Almedalen är milt sagt upprörande.
Då för 50 år sedan blåste frihetsvindarna. 1968 var året då ungdomen gjorde uppror mot det auktoritära och blickade ut mot världen och krävde mer av solidaritet och internationalism. I dag 50 år senare är det de nationalistiska och auktoritära vindarna som blåser starkare än någonsin i Europa, i USA och i vårt eget land. Demokratin står på spel och hoten mot den kommer från många håll.
I land efter land i Europa vinner högerpopulistiska och främlingsfientliga partier makten, ofta genom uppgörelser med den rumsrena högern. EU skakar i sina grundvalar och tycks alltmer oförmöget att fatta några som helst gemensamma beslut om vår gemensamma framtid. I stället är det nationalismens hejdukar som sätter dagordningen. I USA raserar den trumpska regimen nu snabbt allt vad civiliserad rättsstat och politisk demokrati är.
Det förfärliga dådet mot lokaltidningen the Capital i Annapolis är ännu inte tillräckligt utrett för att vi ska veta motivet. Men det vi vet är att mannen som sköt ihjäl journalister hade hotat tidningen tidigare. Det vi också vet är att president Trump skapat ett kulturklimat där hatet mot journalister ingår. Hans nästan dagliga utfall mot ”fake news media” har i grunden undergrävt amerikanernas tilltro till den fria journalistiken. Dagen före dådet hade den kände högerextremisten Milo Yiannopoulos skickat ett meddelande till två amerikanska journalister där han hoppades att ”medborgargarden snart börjar skjuta ner journalister”.
Här hemma sprider svenska nazister, sådana som nu ska tala i Almedalen, budskapet att ”folkförrädarna”, dvs vi som står upp för mångkultur och öppenhet, ska dömas till döden i särskilda processer i Finspång som den obehagliga satiren uttrycker det med en blinkning till Nürnbergrättegångarna. Den som tycker detta är kul har inte förstått något alls om vår tids allvarliga hot mot demokratin.
”Jag önskar att Almedalen detta jubileumsår kunde bli en stark manifestation för demokratin”, fortsätter Scherman sin krönika.
Det är bara att hålla med. Vår demokrati som vi känner den fyller dessutom 100 år i år. Var finns högtidstalen och manifestationerna? Att liberaler och socialdemokrater lyckades värna den parlamentariska demokratin och införa allmän och lika rösträtt vore väl något att fira?
I stället verkar valrörelselogikens partiegoism vara förhärskande och ingen vill tala om det gemensamma, om det vi borde slå vakt om över partigränserna. Tvärtom verkar nu makt till varje pris vara ledstjärna, åtminstone i det borgerliga lägret. Cirkusen runt Alliansens beslut att erbjuda SD ordförandeposter i riksdagens utskott visar just hur skört försvaret av den liberala demokratins värden trots allt är.
Tack vare tydligt motstånd för Socialdemokratin och intern kritik bland de borgerliga backade Centern och Liberalerna sig ur fadäsen, men knappast med hedern i behåll. Att dessa liberala partier ens kunde tänka sig föreslå en nyordning där SD, ett parti sprunget ur nazismen och med företrädare som sprider antisemitism och islamofobi, skulle ges ökat politiskt inflytande är ofattbart. Och mycket skrämmande.
Tack och lov finns det fortfarande socialliberaler som håller emot.
”Alliansen har helt underskattat SD:s långsiktiga plan. Det är ett radikalt parti som vill förändra Sverige i grunden: Bort från demokratin som vi känner den i dag. Under några timmar en junikväll tycktes allianspartierna vilja hjälpa dem dit”, skriver den liberala debattören Isobel Hadley-Kamptz i en krönika i Dalarnas Tidning.
Sommaren är ovanligt varm i år. Men de mörka molnen tornar upp sig. Det vore verkligen på sin plats att de demokratiskt sinnade partierna från höger till vänster firade Almedalens 50 år med en gemensam manifestation för den liberala demokratins värden: öppenhet, mångfald, fri journalistik och oberoende rättsstat.
Släpp inte in högerextremismen i den politiska värmen!
Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder. Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.