Regeringen ändrar reglerna för nollklassning
Regeringen inför ett rådrum på 25 dagar för att arbetslösa inte ska åka ur sjukförsäkringen. ”Det nuvarande systemet skapar helt orimliga konsekvenser”, kommenterar socialminister Annika Strandhäll.
Industriarbetarnas tidning
Även den som är arbetsskadad och har noll kronor i sjukpenninggrundande inkomst kan ha rätt till livränta.
Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast i en vägledande dom, som går emot såväl Försäkringskassan som Kammarrätten.
Fallet gäller en kvinnlig IF Metall-medlem som i juli för fyra år sedan ansökte om livränta på grund av en arbetsskada som uppstått tio år tidigare. Försäkringskassan avslog begäran eftersom hon i april 2014 haft noll kronor i sjukpenninggrundande inkomst (SGI), som är det som vanligen ligger till grund för uträkning av livränta. Därmed prövades överhuvudtaget inte hennes rätt till kompensation för ”varaktig inkomstförlust”.
Försäkringskassan har under processen hävdat att kvinnan inte blivit nollklassad på grund av att hennes arbetsförmåga har avtagit utan på att hon inte har ”skyddat sin sjukpenninggrundande inkomst på det sätt som krävs”. Man kan bli nollklassad till exempel genom att som arbetslös inte direkt anmäla sig till Arbetsförmedlingen.
Läs också: Regeringen ändrar reglerna för nollklassning
Försäkringskassan led nederlag i Förvaltningsrätten men fick rätt av Kammarrätten. Men nu ställer sig högsta instans alltså på kvinnans sida:
Högsta Förvaltningsdomstolen säger i sin dom att man inte ska blanda ihop reglerna för sjukpenninggrundande inkomst och livränta: SGI ska i första hand ligga till grund för beräkningen av den akuta inkomstförlusten vid sjukdom. Livräntereglerna ska i stället till att kompensera för den inkomstförlust som en arbetsskada har gett upphov till.
Det innebär att om man är berättigad till livränta på grund av varaktig inkomstförlust, så gäller det oavsett när i tiden skadan uppstår. Alltså även om SGI:n satts till noll innan första livräntan ska betalas ut. Domstolen underkänner därför tidigare bedömningar och ålägger Försäkringskassan att pröva om kvinnan har rätt till livränta.