Industriarbetarnas tidning

Nollklassade får rätt till livränta

20 juli, 2018

 Även den som är arbetsskadad och har noll kronor i sjukpenninggrundande inkomst kan ha rätt till livränta.

Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast i en vägledande dom, som går emot såväl Försäkringskassan som Kammarrätten.

Fallet gäller en kvinnlig IF Metall-medlem som i juli för fyra år sedan ansökte om livränta på grund av en arbetsskada som uppstått tio år tidigare. Försäkringskassan avslog begäran eftersom hon i april 2014 haft noll kronor i sjukpenninggrundande inkomst (SGI), som är det som vanligen ligger till grund för uträkning av livränta. Därmed prövades överhuvudtaget inte hennes rätt till kompensation för ”varaktig inkomstförlust”.

Försäkringskassan har under processen hävdat att kvinnan inte blivit nollklassad på grund av att hennes arbetsförmåga har avtagit utan på att hon inte har ”skyddat sin sjukpenninggrundande inkomst på det sätt som krävs”. Man kan bli nollklassad till exempel genom att som arbetslös inte direkt anmäla sig till Arbetsförmedlingen.

Läs också: Regeringen ändrar reglerna för nollklassning

Försäkringskassan led nederlag i Förvaltningsrätten men fick rätt av Kammarrätten. Men nu ställer sig högsta instans alltså på kvinnans sida:

Högsta Förvaltningsdomstolen säger i sin dom att man inte ska blanda ihop reglerna för sjukpenninggrundande inkomst och livränta: SGI ska i första hand ligga till grund för beräkningen av den akuta inkomstförlusten vid sjukdom. Livräntereglerna ska i stället till att kompensera för den inkomstförlust som en arbetsskada har gett upphov till.

Det innebär att om man är berättigad till livränta på grund av varaktig inkomstförlust, så gäller det oavsett när i tiden skadan uppstår. Alltså även om SGI:n satts till noll innan första livräntan ska betalas ut. Domstolen underkänner därför tidigare bedömningar och ålägger Försäkringskassan att pröva om kvinnan har rätt till livränta.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Regeringen ändrar reglerna för nollklassning

Regeringen ändrar reglerna för nollklassning

Regeringen inför ett rådrum på 25 dagar för att arbetslösa inte ska åka ur sjukförsäkringen. ”Det nuvarande systemet skapar helt orimliga konsekvenser”, kommenterar socialminister Annika Strandhäll.

”Jag försöker stötta dem så gott jag kan”

”Jag försöker stötta dem så gott jag kan”

Jan-Olov Johansson har länge arbetat som försäkringshandläggare på IF Metall. Men jobbet har bara blivit svårare. Nu möter han så många som nekats sjukpenning att han är rädd att inte hinna hjälpa alla.

IF Metall: Sjuk­försäkringen måste bli bättre

Sex av tio av IF Metalls medlemmar oroas enligt en ny undersökning för att inte klara ekonomin vid en längre tids sjukdom. ”Socialdemokraterna måste visa att vi kan lita på dem i den här frågan”, säger förbundsordförande Marie Nilsson.

”Politikerna avgör vem som kan arbeta”

”Politikerna avgör vem som kan arbeta”

”Vem som anses frisk nog att arbeta beror i slutändan på politiska beslut, inte på läkares eller myndigheters bedömningar”, skriver reportern Rasmus Lygner med anledning av den intensiva debatt som dragit igång efter DA:s granskning.

”Stupstocken är ett oärligt sätt att få ner siffrorna”

”Att återinföra den bortre tidsgränsen som Moderaterna vill göra är inget annat än ett bedrövligt sätt att behandla sjuka och ett oärligt sätt att få ner siffrorna”, skriver Lisbeth Forsberg, från föreningen Solrosuppropet.

”Hanteringen av sjuka är ovärdig”

För att få ner kostnaderna för sjukpenningen kan man jobba med att förebygga ohälsa och satsa på rehabilitering för de som drabbas. Eller så kan man göra som nu: börja i fel ände och friskförklara de som inte kan jobba. Det är ovärdigt, skriver Tomas Lundmark är ombudsman för IF Metall Södra Västerbotten.

”Försäkringskassan följer inte domen”

”Försäkringskassan följer inte domen”

”I februari 2016 togs den omstridda tidsgränsen för sjukskrivningar bort. Då känns det märkligt att Försäkringskassan i praktiken återinfört en ny bortre parantes”, skriver Hans Hoff, riksdagsledamot för S.

Lagen ger sjuka rätt till a-kassa

Lagen ger sjuka rätt till a-kassa

Har du fått sjukpenningen indragen eftersom Försäkringskassan anser att du är frisk nog att ta ett annat arbete? Be om tjänstledigt. Då kan du ha rätt till a-kassa trots att du redan har ett jobb.

Ett helt sjukt system

Sjukpenning. Regeringen måste ändra reglerna för sjukförsäkringen. Begreppet ”normalt förekommande arbete” leder till rättsosäkra och omänskliga beslut.

Finns det ett jobb åt Ing-Britt?

Finns det ett jobb åt Ing-Britt?

Vi berättade i går om halvtidsjobbande Ing-Britt Vikström som vägrats sjukpenning, men nu drivit fallet till högsta instans. Hon anses kunna ha ett heltidsarbete som varken ”ställer krav på finmotorik eller god handstryka”. Finns de jobben? DA frågade ett antal personalchefer.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.