Harry Rantakyrö, konsult för Kaunis Iron. Foto: Kim Kangas/TT
På torsdag går första tåget med järnmalm från den återuppstartade gruvan i Pajala.
Fakta
Northland Resources drev gruvverksamhet i Pajala mellan 2012 och 2014, då bolaget försattes i konkurs med mångmiljardförluster. Starkt vikande malmpriser gjorde att företaget inte kunde räddas, trots flera och massiva kapitaltillskott från svenska storföretag.
I höstas övertog ett privat bolaget, numera Kaunis Iron, verksamheten från konkursförvaltaren. Bakom Kaunis Iron finns en rad kända namn från finansvärlden, bland andra byggjätten Peabs grundare Mats Paulsson, it-miljardären Dan Olofsson och Stadiumgrundaren Ulf Eklöf.
I mitten på juli avfyrades den första salvan i Kaunisvaaragruvan sedan konkursen 2014.
Kaunis Iron bildades förra året och ägs av ett 60-tal entreprenörer som gemensamt har satsat upp emot 600 miljoner kronor för att få igång gruvan.
Enligt planen ska den årliga produktionen komma upp i två miljoner ton järnmalmskoncentrat. Precis som under förra ägaren Northland kommer malmen att transporteras med lastbilar till Svappavaara där omlastning sker till tåg för vidare transport till Narvik, varifrån malmen lastas om till båtar.
I morgon torsdag går det första malmtåget till Narvik.
Hittills har cirka 200 personer fått jobb i gruvan. Kaunis Iron har själva endast 40-tal anställda, däribland tjänstemän och borrare. Övriga är anställda av olika lokala entreprenörer som sköter allt från sprängning och underhåll till lastning och transport.
– Över 90 procent av de som nu jobbar i gruvan har anknytning till regionen och kommunen, säger Harry Rantakyrö, tidigare kommunalråd i Pajala och numera konsult för Kaunis Iron.
När produktionen är i full gång väntas personalstyrkan växa till över 300 personer.
Ett orosmoment är att Naturvårdsverket begärt hos Mark- och miljödomstolen att det gällande miljötillstånd dras tillbaka. Enligt myndigheten är tillståndet är otydligt och risken finns att intilliggande våtmarker och vattendrag kan påverkas av utsläpp från gruvan.
IF Metalls ordförande Marie Nilsson uttalade sig om frågan tidigare i somras:
– Naturvårdsverkets agerande är djupt bekymmersamt, inte bara för gruvverksamheten i Pajala. Vi kan se att trassel med tillståndsprocesser är något som drabbar gruvbolag runt om i landet, har hon sagt till IF Metall hemsida.