”Bekämpa segregationen, inte flyktingarna”Chefredaktör Helle Klein vill att (S) slutar med den auktoritära retoriken.

”Gör vi ingenting riskerar vi att vakna till ett nytt politiskt system”Programledaren Jan Scherman skriver om det minskade engagemanget i folkrörelserna och hur det hotar vår demokrati.

Northland går i konkurs

Gruvbolaget Northland Resources ansöker om konkurs, efter att försöken att få in nya pengar med nya ägare misslyckats.

 I sitt pressmeddelande nu på morgonen står det att orsaken är att den ”grupp investerare” som har diskuterat att gå in med kapital i Northland har avbrutits. Därmed blir likviditeten alltför ansträngd, slutsatsen blöir att det inte finns förutsättningar för en fortsatt rekonstruktion.

Konkursen gäller hela koncernen, Northland Resources SE, och samtliga dotterbolag i Sverige, Norge och Finland.

– Bolaget och dess anställda har gjort ett imponerande arbete i att utveckla en professionell och modern gruvdrift på väldigt kort tid. Det är mycket tråkigt att det dramatiska fallet för järnmalmspriserna som skett under året har gjort det omöjligt att säkerställa nödvändig finansiering, vilket var en förutsättning för en fortsatt verksamhet, kommenterar styrelseordförande Olav Fjell.

Northland Resources öppnade sin järnmalmsgruva utanför lappländska Pajala i slutet av 2012, vilket gav flera hundra nya jobb, men bolaget tvingades till rekonstruktion redan förra vintern. Den slutade med ett kapitaltillskott på 355 miljoner dollar – bland annat från tre svenska storföretag.

Men inte minst fallande malmpriser ledde till nya ekonomiska svårigheter och i somras var det dags för en ny rekonstruktion. Företaget har slimmat företaget, lagt planerna på en andra produktionslinje på hyllan och strypt verksamheten i Finland, samtidigt som man har haft diskussioner med nya investerare.

I oktober sades dock 240 anställda, varav 154 IF Metallare, upp vid Northlands gruva i Pajala, idag kastade företaget in handduken.

– Våra anställda och alla i vår närmsta omgivning förtjänar en eloge för den hängivenhet som visats under de prövningar vi har mött, detta visar bland annat på de värdefulla tillgångar som detta bolag besitter, säger vd Johan Balck i pressmeddelandet.

järnåldernkarta
Läs mer: Kris eller inbromsning? Den nya järnåldern är inte öven än

 


hs@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Storföretagen växer borta men krymper här hemma

Ny rapportIF Metall vill ha debatt om hur svenskt näringsliv ska få tillbaka sin växtkraft.

Tryckeriernas momshärva

Nu stämmer förlagen tryckerierna

Det är dags för en ny rond i den stora tryckerimomshärvan. Efter att ha förlorat sina skatteprocesser väljer nu allt fler förlag och tidskrifter att dra tryckerierna inför rätta. Ekonomiskt pressade Sörmlands Grafiska har hittills drabbats av 21 stämningar.

Astra Zeneca tar upp striden med IF Metall om belöning

FörslagspengAstra Zeneca vägrar betala mer till den anställde som enligt IF Metall gjort att företaget sparat tiotals miljoner på minskat spill.

Underhållsarbete är risk för het ånga, skärskador, klämskador och att jobba med dödligt tunga saker. Här förbereds lyft av en 20 tons pick-upvals. Foto: ANDERS ANDERSSON

På Stora Enso i Hylte är det tufft att vara säker

ArbetsmiljöBorta är tiderna när det var macho att utan sele klättra på såphala valsar. På Stora Enso i Hylte, firade underhållsavdelningen förra månaden 1 000 dagar utan olyckor.

1 010 olycksfria dagar – sen bröts sviten

Veckan efter DA:s besök i Hylte bröts den långa olycksfria sviten, när en reparatör föll från en hjullastare och fick hjärnskakning och en spricka i armen. Han är nu tillbaka på jobbet.

Foto: ANDERS ANDERSSON

Hylte vann friskvårdstävling

ArbetsmiljöSegrarna i Stora Ensos friskvårdstävling är korade. Utmaningen har lockat 1 500 personer i 145 lag. "Ut och promenera!" råder Raymond Berntsson från vinnarteamet "Murphys lag".

Fikarumshatet

Så bemöter du fördomarna i fikarummet

DilemmatHur hanterar du fikarumsrasimen? DA frågade chefen på storbolaget, fackordföranden och en expert på främlingsfientlighet.

"Det är exceptionellt bra"

Hallå där Håkan Naij, chef för underhållsavdelningen på Stora Enso i Hylte, som i söndags nådde 1000 dagar utan olyckor.

Oenighet om uppsägningar vid Northland

Northland240 anställda varav 154 IF Metallare sägs upp vid Northlands gruva i Pajala. Företaget och facket avslutade förhandlingarna i oenighet.

Så får ni ordning och reda

På Stora Enso i Skutskär har ordning- och reda- projektet löpt ett år, planen är att systemet ska vara infört på hela företaget 2017. Henric Alftberg och Thomas Wikholm ger tips på hur man lyckas.

Nevs rekonstruktion förlängs

Tingsrätten i Vänersborg beslutade i dag att billtillverkaren Nevs ska få fortsätta att försöka få företaget på fötter igen. Sammanlagt är företaget skyldigt 400 miljoner kronor till olika fordringsägare.

Över 100 IF Metallare sägs upp efter gruvstopp

NorthlandStrax över 100 IF Metallare berörs när Northland Resources stoppar gruvdriften i Pajala. – Katastrof. Gruvan har stor betydelse för regionen, säger Tomas Nilsson, ordförande IF Metall Malmfälten.

Northland stoppar gruvdriften

Northland Resources stoppar sin gruvdrift i Pajala på obestämd tid och säger upp de flesta av de cirka 300 anställda. Orsaken är vad bolaget kallar ”extremt ansträngd likviditet”.

Anders Ferbe: Bäst är kampen för nya jobb

Stort plus för satsningen på nya jobb och bättre utbildning. En orolig bock i kanten för kärnkraftspolitiken. IF Metalls ordförande Anders Ferbe är ”rimligt nöjd” med dagens regeringsförklaring.

Här är Löfvens nya lag

Stefan Löfvens nya regering består av 24 ministrar, varav Socialdemokraterna har fått utse 18. Margot Wallström gör comeback i rikspolitiken och blir utrikesminister, den stora överraskningen är Alice Bah Kuhnke som kulturminister.

Foto: ANDERS WIKLUND

IF Metalls bonuskrav hamnar i AD

StämningBemanningsbolagen och IF Metall är på kollisionskurs när fallet med utebliven bonus på Scania nu hamnar i Arbetsdomstolen. IF Metall kräver närmare 15 miljoner, motpartens grundinställning är noll kronor.

Det vimlar av transportband på Stora Enso i Skene, därför finns det säkra övergångar. Tryck på grön knapp, när ljuset är fast grönt står bandet stilla, återställ med röd knapp. Foto: ANNA SIGGE

Olyckan blev en viktig påminnelse

ArbetsmiljöStora Enso i Skene är i toppklass på arbetsmiljö, ändå hade man i vintras ett tillbud som kunde ha blivit en dödsolycka. Det ruskade om alla på wellpappfabriken.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN/TT

Två av tre arbetare kan få gå på Nevs

Den nya krisen på Nevs i Trollhättan kan göra att 150 arbetare, två tredjedelar av IF Metalls medlemmar, blir av med jobbet. Företaget vill att uppsägningarna ska vara klara redan på måndag.

Hård strid om tryckerimoms

Temperaturen stiger i den momskarusell som följde av att Skatteverket fick rätt att kräva tillbaka skattepengar från tryckerikunder. Samtidigt som Skatteverket driver processer mot förlagen stämmer dessa i sin tur en rad tryckerier.

Bilder inifrån Saab-fabriken i Trollhättan, numera Nevs, som nu begärs i konkurs. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN/TT

Nevs varslar 200 i Trollhättan

Det krisande bilföretaget Nevs varslar uppemot 200 personer i Trollhättan. Orsaken är att det kommer att dröja längre än planerat att återuppta produktionen som stoppades i maj.

Svenskt rekord i förslagsbelöning

FörslagspengOm IF Metall vinner i Arbetsdomstolen kan det innebära svenskt rekord i förslagsersättning. –Mig veterligt har det aldrig betalats ut någon så stor summa, säger Jan Andersson på Svenska institutet för förslagsverksamhet, SIFV.

Rekordbelöning tas upp i AD

FörslagspengStriden om en av Sveriges troligen högsta förslagsersättningar hittills hamnar nu inför Arbetsdomstolen – åtta år efter att idén lämnades in. IF Metall hävdar att en anställd sparat tiotals miljoner åt Astra Zeneca med sin idé om att minska spillet av astmapreparat. Företaget hävdar att han bara kan ta på sig en liten del av äran.

Årets Stig Sjödin-pristagare Timbuktu, under sommarens näst sista Allsång på Skansen.  Foto: Claudio Bresciani

Timbuktu prisas för socialt engagemang

Stig Sjödin-prisetLåtskrivaren och artisten Timbuktu (Jason Diakité) får årets Stig Sjödin-pris på 40 000 kronor. Han prisas för att han ”konsekvent tar ställning för den utsatta människan.”

Hon har Europas storscener som arbetsfält, men också tics som alla andra, berättar maken Svante: ”Hon gör ackord av allt, det blir liksom en liten melodisnutt av ljuden kring oss: vinden, mikrovågsugnen, dammsugaren.” Foto: SUSANNA FORSELL

Tar ton mot falska röster

ReportageHon gick från stammande bruksortstjej till stjärna på Europas fina scener. Malena Ernman vässar sina stämband med kaffe ­– och ger hals mot främlingshatet.

Foto: EBBA OLSSON WIKDAHL

Sandberg öppnade med tal om SD, skola och solidaritet

Förbundsordförande Jan-Henrik Sandberg gick i sitt öppningsanförande till våldsamt angrepp mot Sverigedemokraterna, han vägrar ge upp om skogsindustrins framtid – och vill med kraft förhindra att vi åter får en skola som skiljer på fattig och rik.

Foto: EBBA OLSSON WIKDAHL

Organisationen brännhet fråga på kongressen

Pappers kongress inleds klockan 13 idag i Sundsvall. DA:s enkät bland ombuden inför visar att en fråga överskuggar allt annat – den nya organisationen, och med den valet av ordförande.

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL

Nevs mister rätten till Saab

Försvarskoncernen Saab har dragit tillbaka biltillverkaren Nevs rätt att använda varumärket Saab i sin försäljning.

Energiförbrukningen i industrin

Ringhals är ett av Sveriges tre i dag aktiva kärnkraftverk. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL

Kärnkraften delar IF Metall

UndersökningMajoriteten av kongressombuden är positiva till kärnkraft, men närmare fyra av tio vill börja avveckla.

Jörgen Agebjörn i den stora kondensturbinhallen, från vilken den använda ångan leds till kyltornet, som syns genom fönstret, för återvinning. Foto: JAN NORDSTRÖM

Mönsterås kramar kronor ur träet

ReportageDA hälsar på hos ett företag som gillar höga elpriser – och kan strunta i kärnkraftsdebatten.

FN-rapport kräver arbete åt alla

Anständiga jobb åt alla, utrotning av barn- och tvångsarbete, respekt för arbetstagares rättigheter, bättre arbetsmiljö och likalön för män och kvinnor.Det är några av delmålen som ska uppfyllas senast 2030 enligt FN:s nya strategi för hållbar tillväxt.

Hämta mer