Industriarbetarnas tidning

Dela lika och tjäna tusenlappar

16 oktober, 2018

Skrivet av

Föräldraledigt.Tre av fyra föräldradagar tas ut av kvinnor. Ofta anges ekonomin som skäl. Men har ni räknat? Det lönar sig ofta att dela lika.

14 procent

av svenska föräldrapar delar ungefär lika på föräldraledigheten.

90 dagar

är vikta för respektive förälder. Om en av föräldrarna inte tar ut någon föräldraledighet alls går ni miste om de månaderna.

Kvinnor tjänar i snitt mindre än män. Men ta inte för givet att det är smart att låta den som tjänar mest också jobba mest. Det kan finnas många skäl att dela lika på föräldraledigheten, och ekonomin kan faktiskt vara ett av dem.

Vår typfamilj tjänade över 5 000 kronor på att dela lika. Anledningen är tillägget från kollektivavtalet som man får i max sex månader.

Vi räknade på en familj där en förälder är undersköterska och tjänar 25 000 kronor i månaden, och den andra är industriarbetare som jobbar skift och övertid, och tjänar 33000 kronor i månaden. I ena fallet delade de lika på ett år, i det andra tog industriarbetaren bara ut de tre månader som är reserverade för respektive förälder.

Klicka på tabellen för förstoring (öppnas i nytt fönster)

Föräldrapenningen

Vid gemensam vårdnad för barn födda 2016 eller senare: Varje förälder har 195 dagar på hög nivå (varav 105 kan överlåtas till den andra föräldern), 45 dagar med 180 kronor per dag (alla kan överlåtas). Har du ensam vårdnad har du rätt till alla dagarna själv.

 

Så ska du ha jobbat

För att få föräldrapenning som grundar sig på din inkomst ska du ha jobbat 240 dagar före barnets beräknade födelse. Annars får du bara 250 kronor per dag.

 

Så funkar utfyllnaden

Har din arbetsplats kollektivavtal inom LO får du utfyllnad från din försäkring med 10 procent av din inkomst de dagar du tar ut föräldrapenning. Tjänar du mer än Försäkringskassans tak, cirka 37 900 kronor, får du 90 procent av inkomsten över taket. Ersättningen gäller i 180 dagar per förälder. Du måste ha arbetat hos en arbetsgivare med kollektivavtal minst tolv månader de senaste fyra åren.

 

Räkna själv!

Föräldrapenning: På www.forsakringskassan.se finns flera sätt att räkna. Sök på Kassakollen och Föräldrakollen. När ni har anmält att ni ska ha barn finns det fler tjänster.
Skatt: Skatteverket.se, sök på ”Räkna ut din skatt” (utfyllnaden räknas som lön).

Ställ frågor till DA:s experter!
Det kan handla om arbetsrätt, privatekonomi, försäkringar, hälsa eller psykologi.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

Var är reformerna som utlovades?

Var är reformerna som utlovades?

Om inflationen ska kunna bekämpas är det inte bara löntagarna som ska ta ansvar. Vi behöver också få se vad arbetsgivarna och politikerna tänker bidra med, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Så får du rätt pengar

Så får du rätt pengar

Sedan 2013 har de flesta industriarbetare delpension. Du ska få extra inbetalning till tjänstepensionen. Men alla arbetsgivare betalar inte, och det är bara du som kan kolla att det blir rätt. Vi hjälper dig!

Kommunal lämnar LO-samordningen

Kommunal lämnar LO-samordningen

Kommunal väljer att dra sig ur LO-samordningen efter att inte fått igenom sina krav. Pappers: Det är djupt olyckligt.

Kvinnornas löner ökar för sakta

Kvinnornas löner ökar för sakta

Lönerna i kvinno- och mansdominerade jobb måste värderas lika. Men det får inte innebära att vi ger avkall på våra krav mot att få större del av företagens vinster, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Låglöne­satsningen – lyckad modell eller en krusning på ytan?

Låglöne­satsningen – lyckad modell eller en krusning på ytan?

Hur få bort orättvisa löneskillnader? I senaste avtalsrörelsen testades ett nytt sätt att lösa den eviga frågan. Men låglönesatsningen har mötts av både ris och ros.

”Höj gärna lönen – men gör det rättvist”

”Höj gärna lönen – men gör det rättvist”

Det är sorgligt att facken börjat närma sig arbetsgivarnas och de liberala politikernas krav på ökad lönespridning som något positivt, skriver Anders Törnberg (S).

”Nu är det mer rättvist”

”Nu är det mer rättvist”

Många tjänar långt under snittlönen, och kvinnor tjänar mindre än män. Inför varje avtalsrörelse dyker frågan upp: Hur blir lönerna mer rättvisa? För tre år sedan prövades en ny lösning – nu börjar resultatet synas.

Inkomstskillnaderna fortsätter att öka i landet

Inkomstskillnaderna fortsätter att öka i landet

59,2 industriarbetarlöner. Så mycket mer tjänade Sveriges näringslivstoppar år 2017 enligt en ny rapport från LO.

Hur mycket är samhällets trygghetssystem värt?

Hur mycket är samhällets trygghetssystem värt?

Inkomsttrygghet var tidigare en levande princip, men vad står den för i dag? Jeanette Herulf har tittat närmare på Per Molanders senaste rapport.

Kvinnor som vill uppåt

Kvinnor som vill uppåt

Kvinnor har svårt att nå de bäst betalda jobben, visar lönestatistik från Pappers som DA har bearbetat. Vi har träffat två kvinnor på Billerud Korsnäs Gävle som inte tvekar att sträva uppåt.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.