Var är reformerna som utlovades?
Om inflationen ska kunna bekämpas är det inte bara löntagarna som ska ta ansvar. Vi behöver också få se vad arbetsgivarna och politikerna tänker bidra med, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.
Industriarbetarnas tidning
16 oktober, 2018
Skrivet av Anna Julius
Föräldraledigt.Tre av fyra föräldradagar tas ut av kvinnor. Ofta anges ekonomin som skäl. Men har ni räknat? Det lönar sig ofta att dela lika.
av svenska föräldrapar delar ungefär lika på föräldraledigheten.
är vikta för respektive förälder. Om en av föräldrarna inte tar ut någon föräldraledighet alls går ni miste om de månaderna.
Kvinnor tjänar i snitt mindre än män. Men ta inte för givet att det är smart att låta den som tjänar mest också jobba mest. Det kan finnas många skäl att dela lika på föräldraledigheten, och ekonomin kan faktiskt vara ett av dem.
Vår typfamilj tjänade över 5 000 kronor på att dela lika. Anledningen är tillägget från kollektivavtalet som man får i max sex månader.
Vi räknade på en familj där en förälder är undersköterska och tjänar 25 000 kronor i månaden, och den andra är industriarbetare som jobbar skift och övertid, och tjänar 33000 kronor i månaden. I ena fallet delade de lika på ett år, i det andra tog industriarbetaren bara ut de tre månader som är reserverade för respektive förälder.
Klicka på tabellen för förstoring (öppnas i nytt fönster)
Vid gemensam vårdnad för barn födda 2016 eller senare: Varje förälder har 195 dagar på hög nivå (varav 105 kan överlåtas till den andra föräldern), 45 dagar med 180 kronor per dag (alla kan överlåtas). Har du ensam vårdnad har du rätt till alla dagarna själv.
För att få föräldrapenning som grundar sig på din inkomst ska du ha jobbat 240 dagar före barnets beräknade födelse. Annars får du bara 250 kronor per dag.
Har din arbetsplats kollektivavtal inom LO får du utfyllnad från din försäkring med 10 procent av din inkomst de dagar du tar ut föräldrapenning. Tjänar du mer än Försäkringskassans tak, cirka 37 900 kronor, får du 90 procent av inkomsten över taket. Ersättningen gäller i 180 dagar per förälder. Du måste ha arbetat hos en arbetsgivare med kollektivavtal minst tolv månader de senaste fyra åren.
Föräldrapenning: På www.forsakringskassan.se finns flera sätt att räkna. Sök på Kassakollen och Föräldrakollen. När ni har anmält att ni ska ha barn finns det fler tjänster.
Skatt: Skatteverket.se, sök på ”Räkna ut din skatt” (utfyllnaden räknas som lön).
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.