”Finns alltid skäl att fira personal”
Personalen visste inte att de skulle få sparken när de firades. ”Det finns alltid skäl att fira personalen”, säger Henrik Calander, enhetschef för Esab i Sandviken.
Industriarbetarnas tidning
4 oktober, 2018
Skrivet av Rasmus Lygner
Esab i Sandviken lägger ner. Men ett nytt avtal med facket kan ge fördubblad lön till årsskiftet och flera arbetsfria uppsägningsmånader.
I somras sades samtliga anställda, idag 35 stycken, på Esab i Sandviken upp. Bara ett halvår efter att den nye ägaren tagit över tillverkning av svetstråd och försäkrat att verksamheten inte skulle flyttas någon annanstans.
Läs också: Först fest – sedan nedläggning
Sedan dess har facket och arbetsgivaren försökt sluta ett avtal som ska gälla fram till att produktionen flyttar till Tjeckien vid årsskiftet.
Till slut lyckades parterna komma överens: från och med september kan alla anställda i bästa fall fördubbla sin månadslön.
– Avtalet är en form av prestationslön. För att ge de anställda en morot helt enkelt, säger Thomas Jönsson, ordförande i IF Metallklubben.
– Prestationslönen gör att vi kan få ett extra påslag på upp till 30 000 kronor per månad, om det faller ut på max.
Som minst får alla anställda – också de inhyrda – ett lönepåslag på 15 000 kronor. Men går produktionen bättre än väntat stiger den siffran. Företaget har tagit fram en beräkningsmodell som har godkänts av facket.
– Från början var företaget inte intresserade av att införa detta. Men sedan såg man att produktionen sjönk och insåg kanske att det behövdes en morot. För folk blev nedslagna och mådde dåligt efter vad som hänt, säger Thomas Jönsson.
De anställda har som mest sex månaders uppsägningstid. December är den enda som de behöver jobba. Resten av uppsägningstiden är arbetsfri – de anställda får alltså betalt trots att produktionen läggs ner. Den tiden är dessutom avräkningsfri, de som får ett nytt jobb får fortfarande full lön från Esab.
– Du får vara hemma och får betalt i alla fall, säger Thomas Jönsson.
Är det här ett lyckat avtal?
– Ja, det är väldigt mycket bättre än inget avtal alls, vilket var förslaget från början. Nu är det betydligt trevligare arbetsklimat för dem som jobbar här – även om det inte förändrar själva uppsägningsbeskedet. Men man känner att man har chansen att tjäna ett par kronor extra. Det muntrar upp folk och stärker arbetsmoralen.
Henrik Calander, enhetschef för Esab i Sandviken säger att han är nöjd med avtalet.
– Ur företagets perspektiv känns det lyckat att vi har fått till det här avtalet.
Facket säger att ni först var något motvilliga. Är det en bild du delar?
– Först såg vi kanske inte riktigt behovet av det här avtalet. Men allteftersom tiden gick och folk började hitta nya jobb fort, så blev väldigt viktigt för oss att behålla dem som fortfarande jobbade kvar.
Påverkade det produktionen?
– Ja, det började synas i produktionssiffrorna. Och vi hade ingen chans att bygga upp ny kompetens innan stängningen. Därför blev det viktigt för oss att lyckas motivera våra anställda att stanna kvar.
Och därför gick ni med på en prestationsbaserad del av lönen?
– Vi såg att den lösning som ursprungligen kom från metallklubben både skulle ge oss en möjlighet att få dem som var kvar att stanna resten av tiden – och ge dem en morot att hålla uppe produktionstakten.
Förr i tiden så kom inte tidningar ut i tid eller alls vid nedläggning!, Tider förändras. Jag menar att det i denna fråga var det bättre förr.