Industriarbetarnas tidning

Först fest – sedan nedläggning

4 juli, 2018

Skrivet av

Personalen bjöds på fest för att fira 100 dagar med den nya ägaren. Men ingen visste att företaget redan då meddelat Arbetsförmedlingen att man tänkte lägga ner verksamheten.

Efter årsskiftet tog svetsföretaget Esab över Sandviks tillverkning av svetstråd i Sandviken. Bara ett halvår senare kom beskedet: produktionen flyttas till Tjeckien.

– Vi känner oss lurade, säger Hanna Lindberg, ordförande i den nystartade IF Metallklubben.

– De har gått bakom ryggen på oss och ljugit.

När Sandvik sålde sin svetstrådstillverkning till Esab fick samtliga anställda, ett 40-tal, välja. Vara kvar i Sandvik Material Technology. Eller stanna kvar i tråddrageriet och arbeta under den nya arbetsgivaren Esab.

Samtliga valde Esab.

Läs också: ”Finns alltid skäl att fira personal”

Inför övertagandet ställdes frågan till den nya ägaren: kan vi lita på att produktionen fortsätter i Sandviken och inte flyttas någon annanstans? Thomas Jönsson, vice ordförande i IF Metallklubben, minns svaret:

– Nej, vi skulle inte flyttas eftersom vi gjorde en nischprodukt i små serier. Den produkten kunde inte köras i de större anläggningarna. Så lät det på det första informationsmötet.

Allt verkade frid och fröjd. I maj bjöds personalen på middag för att fira ”hundra dagar med Esab”. Men då hade Esab redan meddelat Arbetsförmedlingen att man tänkte varsla de flesta om uppsägning. Några veckor senare informerades också de fackliga representanterna.

– Vi fick höra att vi inte gick bra och att vinsten var för liten, säger Hanna Lindberg.

En uppgift som klubben ställer sig frågade inför. Thomas Jönsson:

– De siffror som presenterades för oss var ju exakt samma siffror som gällde när Esab köpte verksamheten. Det är något som inte stämmer.

Dessutom, säger de, har personalen under hela våren fått höra att det har gått bra.

När Esab Sandvik övertog produktionen av svetstråd till var man mycket nöjd med affären. Esab var den perfekte ägaren, enligt Sandvik. Men IF Metallklubben misstänker att Sandvik var väl förtrogen med Esabs nedläggningsplaner.

– Men sånt får man väl aldrig reda på, säger Hanna Lindberg. Samtidigt är det så mycket konstigt i den här affären så man kan inte utesluta någonting egentligen.

Martin Blomgren, presschef på Sandvik, svarar på Dagens Arbetes frågor via mail.

Sandvik såg Esab som en lämplig industriell ägare. Gör ni samma bedömning i dag när Esab efter så kort tid vill flytta verksamheten till Tjeckien?

”Avyttringen av svetstrådsverksamheten var en del av ett större strategiskt beslut som Sandvik kommunicerade i maj förra året. Vilka affärsmässiga beslut den nya ägaren av verksamheten fattar måste de själva kommentera.”

Hade Sandvik någon kännedom om Esabs flyttplaner innan försäljningen av verksamheten i Sandviken?

”Nej.”

Har Sandvik i dag någon kommentar till att Esab vill flytta verksamheten?

”Det var ett oväntat besked, men det är upp till Esab att kommentera motiven bakom sina affärsbeslut.”

Personalen som valde att följa med till Esab känner sig lurade. Känner Sandvik något ansvar för dem?

”Köp och avyttringar av verksamheter är en normal del av verksamheten i en stor koncern som Sandvik. Det är ägaren av en verksamhet, i det här fallet Esab, som har ansvaret för att hantera sina medarbetare.”

Esab var länge ett svenskt företag, grundat 1904 av ingenjören Oscar Kjellberg som Elektriska svetsnings-aktiebolaget. 2012 köptes Esab upp av Colfax Corporation, en amerikansk koncern som  grundades så sent som 1995.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Esab kryddar lönerna inför nedläggningen

Esab kryddar lönerna inför nedläggningen

Nedläggningen av Esabs svetstrådstillverkning i Sandviken ligger fast. Men ett nytt avtal ger bland annat de 35 anställda uppemot dubbel lön fram till årsskiftet, när tillverkningen flyttas till Tjeckien.

”Finns alltid skäl att fira personal”

Personalen visste inte att de skulle få sparken när de firades. ”Det finns alltid skäl att fira personalen”, säger Henrik Calander, enhetschef för Esab i Sandviken.

Pappers- och massaproduktionen läggs ner i Kvarnsveden

Pappers- och massaproduktionen läggs ner i Kvarnsveden

”En kalldusch för oss alla!” säger samordnande huvudskyddsombudet Jan Grundelius. 440 anställda på Kvarnsveden berörs.

”Det är självklart jättejobbigt”

”Det är självklart jättejobbigt”

Pappers i Ortviken förhandlar nu med SCA-ledningen om hur nedläggningen ska gå till.

Ikea kritiseras i öppet brev

Ikea kritiseras i öppet brev

Ikea Industry kritiseras för att ha brutit mot internationella riktlinjer vid nedläggningen av sin fabrik i Danville, USA. Internationella trä- och byggarbetarfacket efterlyser en bättre social dialog.

Uppgörelse klar på V-Tab

Förhandlingarna mellan V-Tab och facken är klara. Beslutet att lägga ner i Västerås ligger fast. I mars ska produktionen vara avvecklad.

95 varslas när V-Tab lägger ner i Västerås

95 varslas när V-Tab lägger ner i Västerås

Anledningen är MittMedias val att inte förnya sitt avtal med V-Tab, uppger vd Peder Schumacher.

60 anställda får gå när Setra lägger ner

60 anställda får gå när Setra lägger ner

Setra ger upp försöken att sälja sitt sågverk i Kalix, och lägger därför ned produktionen. Det drabbar 60 anställda, de flesta i produktionen. ”Beskedet kom som ett bombnedslag”, säger GS-facket

832 franska arbetare stämmer Goodyear

832 franska arbetare stämmer Goodyear

Däcktillverkaren Goodyear lade ner sin fabrik i franska Amiens för fyra år sedan. Nu har fler än 800 arbetare stämt bolaget inför arbetsdomstolen. De hävdar att stängningen var olaglig och kräver höga skadestånd.

Uppsagda – så gick de vidare

Uppsagda – så gick de vidare

160  000 industriarbetare har blivit av 
med jobbet de senaste femton åren. Anette, Thomas, Lars, Conny, Niklas och Caroline berättar om hur de tog en ny väg i livet.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.