”Långsiktigt är det bra för vilket företag som helst”
De anställda på Svenska Manometerfabriken i Leksand avstod löneökningar mellan 2017 och 2020 i utbyte mot sex timmars arbetsdag. Läs om hur det gick sen.
Industriarbetarnas tidning
31 oktober, 2018
Skrivet av Anna Julius
Sextimmarsdag.Mer fritid, piggare och effektivare på jobbet. De anställda på Svenska Manometerfabriken i Leksand bytte löneökningarna mot sex timmars arbetsdag. Idén var chefens.
Evelina Sylvander lutar sig över en liten rund skiva, ritar noggrant dit svarta streck. Klockan är strax efter tolv, och om någon timme ska hon packa ihop och promenera hem till villan utanför Leksand. Sedan i fjol har Svenska Manometerfabriken sex timmars arbetsdag.
– Det har man ju alltid drömt om, säger hon.
Skivan hon ritar på ska sitta i en manometer, en tryckmätare. Mycket av det de sju kollektivarna gör här är hantverksmässigt. Det finns ett par cnc-svarvar, men den stora automationsvågen har inte nått hit.
Man undrade om det var nåt lurt … om det var för bra för att vara sant.
Evelina Sylvander.
Det gör att det går att anpassa varje manometer till kunden. Samtidigt känner företaget konkurrensen från enklare utrustning. På senare år har det gått lite knackigt, berättar vd Daniel Liss. Men det var inte bara ekonomin som fick honom att föreslå arbetstidsförkortning när facket kom och skulle förhandla löner förra våren. Han hade läst om landsting som hade sextimmarsdag och var nyfiken.
– Vi tänkte att vi kunde slå två flugor i en smäll.
Ledningen föreslog sänkt arbetstid i utbyte mot att personalen avstod löneökningar under tre år.
– Man undrade om det var nåt lurt … om det var för bra för att vara sant, säger Evelina Sylvander.
I juni körde man i gång.
– Det är perfekt, säger Lars-Erik Dahlström, som justerar mätare. Man blir piggare på jobbet och piggare hemma.
Lars-Erik använder den extra tiden till att fixa med gården, Evelina älskar att baka.
Nackdelen är förstås att lönen står stilla.
– Men man klarade sig ju på den lönen förut, det får gå ett tag till, säger Evelina Sylvander.
Vd Daniel Liss tycker att fler företag skulle våga testa sex timmarsdag.
– Min personal är företaget, och om de inte mår bra mår företaget … Äsch, det är svårt att berätta utan att det låter klyschigt!
Industrin tänker lite fyrkantigt, tycker han, en timme är en timme, och jobbar man mindre blir det dyrare. Men tanken är att jobbet ska bli effektivare.
Det tror de anställda också. Ibland har varit stressigare, men för det mesta är det lugnt.
– Man får hjälpa varandra mer, säger Lars-Erik Dahlström.
Här finns ett orosmoln. Det gäller att hålla uppe det där effektivare tempot. För vad händer om allt inte hinns med, men företaget inte har råd att anställa?
– Jag blir inte populär den dag jag säger att vi måste gå tillbaka till åtta timmar igen, säger Daniel Liss.
Både han och personalen hoppas och tror att det inte ska hända.
arbetstidsförkortning är målet för IF Metall. Däremot finns inget mål om sex timmars arbetsdag. Vissa avtal, till exempel Teknikavtalet, kommer att nå 100 timmar under denna avtalsperiod.
Jag skulle lätt gå med på samma deal här på mitt jobb.
Fantastiskt, jag tror att det är till 6 timmar vi tillsammans måste sträva. Ska vi orka jobba längre och samtidigt ha ett meningsfullt privatliv så måste arbetstiden gå ner.