Industriarbetarnas tidning

ABB i Ludvika satsar för att motverka extremism

31 januari, 2019

Skrivet av

Magnus Ström, platschef på ABB i Ludvika.

ABB i Ludvika vill balansera bilden av kommunen efter nazistiska Nordiska motståndsrörelsens frammarsch i Ludvika. Därför finansierar de nu ett forskningsprojekt som ska förebygga våldsbejakande extremism.

Fakta:

NMR är en våldsam nazistisk grupp, grundad 1997. Organisationen vill störta demokratin och hyllar Hitler. NMR är Sveriges största nazistgrupp med grenar i Norge, Finland och Danmark.

Källa: Expo

I dag arbetar det nära 50 olika nationaliteter på ABB i Ludvika av cirka 3000 anställda.

– För att behålla dem och för att vi ska kunna fortsätta rekrytera spetskompetens från hela världen är det viktigt att säkerställa att vi är en attraktiv arbetsplats och region. Vi ser det som vårt ansvar att motverka extremism och tydligt berätta att vi är för mångfald och inkludering, säger Magnus Ström, platschef på ABB i Ludvika.

Därför medverkar företaget nu i ett doktorandprojekt på fyra år som ska ta fram ett kunskapsunderlag för hur man kan arbeta förebyggande mot våldsbejakande extremism.  Man gör det tillsammans med bryggerikoncernen Spendrups, Högskolan i Dalarna och Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet.

Några få individer synliga i extremistiska miljöer får mycket uppmärksamhet, men de representerar inte majoriteten av de boende i Ludvika.

Magnus Ström, platschef på ABB i Ludvika.

Initiativet är en följd av den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) frammarsch i  kommunen. Närvaron av NMR har påverkat Ludvika.

Har ni haft svårt att rekrytera personal på grund av det? 

– Nej, men vi vill hjälpa till att balansera bilden av Ludvika. Vi har några få individer synliga i extremistiska miljöer som får mycket uppmärksamhet, men de representerar inte majoriteten av de boende i Ludvika.

Projektet för att förebygga våldsbejakande extremism uppskattas totalt kosta cirka 3,5 miljoner kronor. Magnus Ström vill inte gå in på hur mycket pengar ABB har investerat i projektet.

– Jag hoppas att framtida generationer kan ha nytta av kunskapsunderlaget som ska tas fram. Att förebygga extremism är ett jobb som man nog aldrig blir riktigt färdig med, men jag tycker att vi inom företaget har blivit bättre genom att våga prata tydligare om vad vi står för, säger Magnus Ström.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Aldrig glömma och alltid bekämpa rasismens idéer

9 november. Minnet av novemberpogromen, den sk Kristallnatten, i nazityskland manar oss att aldrig aldrig upphöra att bekämpa rasismen och antisemitismen varhelst den dyker upp och att alltid värna Människovärdet och demokratin. Det som utspelar sig i USA dessa dagar visar hur snabbt det fullkomligt otänkbara kan bli en normalitet. Gränser förflyttas och extremismens vulgariteter […]

Den avhoppade nazisten

Den avhoppade nazisten

Sven-Erik Källman trodde han lämnat hatet bakom sig. I stället kom samtalet som fick honom att förstå: han kunde inte längre fly. I dag är han fackligt förtroendevald och S-politiker.
Men får man en andra chans och kan man förlåta sig själv?

En väckarklocka för alla demokrater

Den 6 januari 2021 kommer för all tid att bli datumet då den amerikanska demokratin skakade i sina grundvalar. Bilderna från Washington där Trumpanhängare stormar Kapitolium påhejade av presidenten själv ska vi sent glömma. Ännu när detta skrivs pågår kaoset och ingen vet riktigt hur det ska sluta. President Trump har hela ansvaret för det […]

Alltid minnas, aldrig normalisera

Alltid minnas, aldrig normalisera

Plötsligt har det där brunblå blocket som ansågs omöjligt för några år sedan blivit verklighet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Hårdför nationalism – en dålig väg framåt för arbetarrörelsen”

”Hårdför nationalism – en dålig väg framåt för arbetarrörelsen”

Arbetarrörelsens framtid ligger inte i att låna in rasistiskt och antidemokratiskt tankegods från SD. Det finns inte tillräckligt många väljare med rasistiska åsikter i Sverige för att det ska löna sig, skriver historikern Henrik Arnstad

Den avhoppade nazisten

Den avhoppade nazisten

Sven-Erik Källman trodde han lämnat hatet bakom sig. I stället kom samtalet som fick honom att förstå: han kunde inte längre fly.

40 år av bombhot, mord och politik

40 år av bombhot, mord och politik

Högerextremismen har tagit olika former de senaste 40 åren. Här är några händelser som präglat Sverige.

Vi har mycket att lära av Ludvika

Vi har mycket att lära av Ludvika

Civilsamhället är avgörande i motståndet mot nazism. Fackföreningar är en del i människovärdets självförsvar, skriver Helle Klein i sin ledare.

Saltsjöbadsandan behövs i svensk politik

Det blåser visserligen isvindar i Almedalen men frågan är om det ändå inte är samarbetets tid snarare än den hårda polariseringen vi kan skönja. Ett nytt politiskt landskap har öppnat upp för ett mer idépolitiskt intressant Almedalen. Den fördummande blockpolitiken har äntligen lösts upp och nya politiska samtal kan ske. Jag började Almedalsveckan med ett […]

Nazister och våldsdyrkare jobbar som vakter

Nazister och våldsdyrkare jobbar som vakter

Det finns i dag fler väktare och ordningsvakter än poliser i Sverige. Men de som ska öka allas vår säkerhet kan i själva verket vara ett hot. Dagens Arbete och Expressen avslöjar att organiserade nazister jobbar på välkända vaktbolag.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.