Låt staten garantera medel till kompetensutveckling för alla som jobbar, tycker universitetslektor Carin Ulander-Wänman, som utarbetat en egen modell över hur parterna kan samverka med staten.
Möjligheterna till kompetensutveckling blir en viktig bricka i spelet när Las ska göras om. Carin Ulander-Wänman, lektor vid juridiska institutionen vid Umeå universitet, har vägt parternas intressen mot varandra när hon utarbetat sin lösning, Haks (Hållbart arbetsliv genom kompetensutveckling i samverkan).
Arbetsgivarna vill kunna rekrytera och behålla rätt kompetens och inte få nackdel i den internationella konkurrensen. Arbetstagarna har behov av trygghet, utveckling och möjligheter att få jobb.
– Jag tycker att mitt förslag balanserar många intressen. Det omfattar alla, och staten garanterar ekonomiskt stöd till kompetensutveckling, det är viktigt.
Tanken är att stat, parter, enskilda arbetstagare och företag ska samverka för att få till bättre kompetensutveckling.
Staten ska stå för en kompetensutvecklingsgaranti för varje person som betalar inkomstskatt. Det betyder att alla som jobbar, även till exempel visstidsanställda eller egna företagare, omfattas. Det är grupper som annars riskerar att inte få någon kompetensutveckling alls.
På arbetsplatserna ska det göras en omställningsplan för varje person där man kartlägger behoven i framtiden. Den ska göra att de anställda får kunskap om förändringar i verksamheten och hur det påverkar behovet av kompetens i framtiden.
– Sedan kan parterna bygga vidare på systemet på egen hand.
Genom kollektivavtal skulle arbetsgivarna till exempel kunna avsätta mer pengar.
Hon säger att som arbetsmarknaden ser ut riskerar människor att slås ut om de inte har rätt kompetens. Hennes modell skulle inte bara ge arbetsgivarna rätt kompetens, utan också skapa större trygghet för arbetstagaren än i dag, tror hon.
– Om man har den kompetens som efterfrågas blir man anställningsbar.
Hennes tankar går ut på att man ska se vad man kan göra tillsammans, i samverkan med staten. Hon tror absolut att det kommer att gå för arbetsmarknadens parter att hitta lösningar.
– Det handlar om att bygga ett system, det är vi bra på i Sverige.