Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

8 september, 2022

Debatt Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Om skribenterna:

Anna Hallberg är utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor.

Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall.

Med en socialdemokratisk regering prioriteras satsningar för våra exporterade företag. En ny export- och investeringsstrategi ska utvecklas för att bygga vidare på de globala framgångar som också är avgörande för anställda runt om i landet och vår gemensamma välfärd. Vi ska vara det självklara landet för nya investeringar och nyindustrialisering. Vi ska främja export av produkter och tjänster som minskar de globala utsläppen.

Nyheter om den gröna industriella revolutionen duggar tätt. Det handlar om stora investeringar och nya exportmöjligheter, det handlar om satsningar i orter som Åmål, Tyresö, Mariestad, Boden och Ludvika.

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige. Svenskt företagande ska främjas genom ledande klimat- och innovationspolitik, kompetensutveckling, kortare handläggningstider och en ny svensk export- och investeringsstrategi med fokus på hållbara varor och tjänster. Så att vi kan vara det självklara landet för nya investeringar som minskar Sveriges klimatpåverkan och för att främja exporten av produkter och tjänster som bidrar till förändring globalt.

Det är mål om att bli det första fossilfria välfärdslandet 2045, fackföreningar som bejakar omställning och satsning på kompetensutveckling samt ett näringsliv som inkluderar grön omställning i sina affärsmodeller som är grunden för framtidens jobb i Sverige.

Vår facklig-politiska samverkan ökar i betydelse vilket gör socialdemokratin till den kraft som kan medverka till tusentals nya jobb i en hård global konkurrens. Den svenska modellen lyft ofta upp som skäl för varför globala företag investerar i Sverige. Här finns sociala skyddsnät som ger trygghet i omställning, kompetent arbetskraft, samverkan mellan arbetsmarknadens parter som ger stabilitet, innovationspolitik i världsklass, en grön energimix och tydlig klimatpolitik.

Ett högerblock med Sverigedemokraterna som största parti är ett hot mot den gröna nyindustrialiseringen. SD:s obefintliga klimatpolitik, nationella isolering och halverade bistånd riskerar arbetstillfällen, skatteintäkter och framgångsrika företag.

Socialdemokraterna och IF Metall står upp för en jobbskapande agenda. Vi vill skapa jobb här och nu genom att leda klimatomställningen. Det klimatpolitiska ramverket ska ligga fast och genom statliga investeringar kan vi öka takten i industrins omställning och underlätta ett klimatsmart liv. Vi ska utöka de gröna kreditgarantier som underlättar investeringar. Vi ska öka exporten av klimatsmarta lösningar genom att också genom FN och EU kräva att världens länder ökar sina åtaganden för att göra verklighet av Parisavtalets ambitioner. Genom att dubblera klimatbiståndet ökar vi efterfrågan på svenska produkter och tjänster samtidigt som klimatutsläppen minskar.

Socialdemokraterna och IF Metall står upp för en öppen, fri och rättvis handel där krav om miljö, mänskliga rättigheter och arbetstagares krav respekteras. Pandemin och Putins krig i Ukraina har visat på behov av mer handel som en del av lösningen på de globala utmaningarna och den nya verklighet vi möter.

EU måste sluta fler handelsavtal som underlättar för europeiska företag, inte minst med länder som har en värderingsgrund vi delar. Vi måste också stärka EU som vår hemmamarknad genom att stärka den inre marknaden. Det ska vara lika lätt att handla mellan Luleå och Barcelona som med Borås. Ett starkare och öppet EU kan sätta standarder för nya teknologier, konkurrera med USA och Asien samt ta en tätposition vad gäller forskning och utveckling.

Sveriges löntagare förtjänar en regering som värnar de svenska jobben och industrins utveckling. Framtidens jobb ska hamna i Sverige.

Rösta på Socialdemokraterna den 11 september! 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mer åsiktsmaterial

Min mamma är en superkraft

Min mamma är en superkraft

Vår kärlek sträcker sig hela vägen till jävlarna på Handelsbanken, skriver trollkarlen Carl-Einar Häckner.

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

”Elkris hotar klimatomställningen”

”Elkris hotar klimatomställningen”

Vi tar vårt ansvar i avtalsrörelsen, men för elkrisen vilar ansvaret på politikerna. Här är ett antal punkter som behövs, skriver företrädare för GS-facket, Trä- och Möbelföretagen och Skogsindustrierna.

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

När få , om ens någon, upplevt fackliga kraftmätningar lockar låtsaslösningar – som fantasier om ett svenskare Sverige, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Ett gott råd: var lite otydlig

Ett gott råd: var lite otydlig

Den som vill ge ett gott råd måste vara lite vag, annars finns risken att rådet går att följa, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Förloraren blir vinnare

Förloraren blir vinnare

Helle Klein: Ulf Kristerssons M förlorade stort men de ler för att regeringstaburetterna hägrar. Och nu har Sverige ett av västvärldens största högerextrema partier i regeringsmakten.

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kanske är det det som krävs, att Socialdemokraterna inte sitter vid makten utan får knyta näven i fickan och komma tillbaka starkare, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Den anständiga högerns haveri

Den anständiga högerns haveri

Det blev som väntat en valrysare och valvakan pågår än. När detta skrivs har 1500 valdistrikts röster räknats och det är ännu mycket jämnt. Den rödgröna sidan leder och skulle detta resultat stå sig när alla röster är räknade blir Magdalena Andersson ny statsminister. Det skulle då stämma överens med både TV4:s och SVTs vallokalsundersökningar. […]

”SD:s politik splittrar och krossar arbetarrörelsen”

”SD:s politik splittrar och krossar arbetarrörelsen”

Därför utgör Sverigedemokraterna ett hot mot arbetarna, skriver Jack Åkerlund, klubbordförande för IF Metall på AQ Enclosure i Sollefteå.

”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”

”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”

Det är Vänsterpartiet som tar strid för löntagarna, mot urholkad anställningstrygghet och återinförande av karensdag. skriver IF Metallaren Erfan Kakahani.

Du kanske också vill läsa…

”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”

Det är Vänsterpartiet som tar strid för löntagarna, mot urholkad anställningstrygghet och återinförande av karensdag. skriver IF Metallaren Erfan Kakahani.

Rätt att lyssna på Adrian

När Magdalena Andersson höll tal i Almedalen hamnade industriarbetaren och numera ordförande för verkstadsklubben på Volvo, Adrian Avdullahu i centrum. Helt rätt, statsministern!

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Industriarbetarna bidrar till samhällets resurser – samhället ska också finnas där för arbetarna, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson och Jim Svensk Larm, pappersarbetare som kandiderar till riksdagen för S.

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

M och SD har i åratal blockerat förslag som skulle göra livet bättre för Sveriges industriarbetare, skriver Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

Vi ska äga välfärden tillsammans

Vi ska äga välfärden tillsammans

Nej, industriarbetarna har aldrig varit ”basically gone”. I och med den gröna omställningen är vi viktigare än någonsin för klimatet – och vår välfärd, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Rösta på en industri­arbetare

Rösta på en industri­arbetare

En industriarbetare vet hur hårt jobb påverkar kroppen och hur en osäker anställning påverkar själen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Slaget om pensionen är inte vunnet

Det måste gå att leva ett bra liv också för den som tvingas lämna i förtid, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

Den mest växande formen av kriminalitet, arbetslivskriminaliteten, har understötts av borgerlig politik, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

L: ”Så kan vi stoppa växande skugg­samhällen”

L: ”Så kan vi stoppa växande skugg­samhällen”

Nationell folkräkning, mer resurser till gränspolisen och krafttag mot fusket. Så kan vi stoppa skuggsamhället, skriver Liberalernas Roger Haddad och Malin Danielsson.

Vi är med och bygger ett hållbart samhälle

Vi är med och bygger ett hållbart samhälle

Som industriarbetare ser jag att det är Socialdemokraterna som bär våra frågor. Och det är upp till oss att hjälpa dem att driva dem ännu bättre, skriver pappersarbetaren Jim Svensk Larm.