Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Helheten i överenskommelsen är bra”

15 oktober, 2021

Skrivet av Marie Nilsson och Veli-Pekka Säikkälä

REPLIK Vi ska ha en levande debatt, men det är den valda förbundsstyrelsen som svarar för verksamheten mellan kongresserna. Vårt uppdrag därifrån är att komma till rätta med otrygga anställningar och bristen på kompetensutveckling och där är överenskommelsen bra, skriver IF Metalls Marie Nilsson och Veli-Pekka Säikkälä.

Foto: TT Nyhetsbyrån.

Om skribenterna

Veli-Pekka Säikkälä är avtalssekreterare för IF Metall

Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall

Partsöverenskommelsen om trygghet, omställning och anställningsskydd – som leder fram till ny lagstiftning och ett nytt huvudavtal – är en stor och viktig sak för IF Metall. Det handlar om medlemmarnas trygghet i anställningen och på arbetsmarknaden.

Debattörerna kräver en medlemsomröstning om partsöverenskommelsen. Någon sådan tradition finns inte i vårt förbund. Frågan om att ansluta oss till ett nytt huvudavtal eller inte kommer att behandlas i ordinarie ordning, på samma sätt som vi behandlar andra avtalsfrågor.

Avtalsrådet, som består av demokratiskt valda ledamöter, kommer att rekommendera förbundsstyrelsen att fatta ett beslut (antingen nej eller ja till det nya huvudavtalet). Sedan är det förbundsstyrelsen som beslutar.

Beslutande medlemsomröstningar förekommer inte i LO-förbunden sedan 1940-talet. Det är den kongressvalda förbundsstyrelsen som svarar för verksamheten mellan kongresserna. Det innebär att förbundsstyrelsen varken kan fråntas eller avhända sig ansvaret för verksamheten i vår fackförening.

I IF Metalls stadgar finns dock en möjlighet för förbundsstyrelsen att utlysa en medlemsomröstning om förslag till uppgörelse eller strejk. En sådan omröstning ska genomföras om mer än 50 procent av de berörda medlemmarna begär det. Men även i detta fall är det förbundsstyrelsen som fattar slutgiltigt beslut – medlemsomröstningen är endast rådgivande.

IF Metall har varit drivande i förhandlingarna som ledde fram till partsöverenskommelsen om trygghet, omställning och anställningsskydd. Bakgrunden är beslut på våra två senaste ordinarie kongresser, om att vi ska komma till rätta med otrygga anställningar och bristen på kompetensutveckling.

Förhandlingar är alltid ett givande och tagande, men helheten i partsöverenskommelsen är bra. Vi drev fram helt nya ekonomiska möjligheter till vidareutbildning och omskolning. Och skarpare regler för inhyrning, visstid och hyvling.

Läs också

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

IF Metalls medlemmar bör, precis som journalistförbundets, få rösta om vi ska ansluta oss till las-överenskommelsen, skriver fem industriarbetare.

Debattörerna påstår att det blir lättare och billigare att säga upp anställda. Det är en missvisande beskrivning. Visserligen blir det billigare att säga upp personal om Arbetsdomstolen gör bedömningen att det finns sakliga skäl för uppsägning. Men om uppsägningen visar sig vara felaktig blir det betydligt dyrare än i dag. Det blir alltså inte lättare att säga upp anställda.

Att byta begrepp från ”saklig grund” till ”sakliga skäl” har heller inte de negativa följder som debattörerna påstår. I sitt remissvar på förslaget till ny lagstiftning konstaterar Arbetsdomstolen att den praxis som har byggts upp sedan las kom till även fortsättningsvis ska gälla vid bedömningen om sakliga skäl för uppsägning eller avsked finns. Arbetsdomstolen konstaterar även att prognostänk och intresseavvägning redan i dag är tydligt borta ur domstolspraxis.

Fram tills IF Metalls avtalsråd fattar beslut om att ansluta oss till huvudavtalet eller inte ska vi ha en levande debatt i vår fackförening.

Läs också

Förhandling eller kamp?

Två profilerade klubbordförande inom IF Metall möttes i en mejlväxling för att försöka förstå hur de kan se så olika på lasuppgörelsen.

På alla våra större möten och konferenser analyseras och diskuteras partsöverenskommelsen: Vad innebär det här på våra arbetsplatser, för våra medlemmar? Allt för att kunna fatta ett så genomtänkt och klokt beslut som möjligt. Samtidigt är vi i förbundsledningen med på många möten om las-frågan i avdelningar och klubbar. Så låt oss avsluta med en uppmaning till hela förbundet: Fortsätt att bjuda in oss, vi kommer gärna!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Mer åsiktsmaterial

Molnen tröstar och skrämmer

Molnen tröstar och skrämmer

Sommarens skogsbrand togs över av regntunga moln – och barnens sträckkollande på Transformers, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Jag har tafatt börjat ge upp alla planer som på något sätt berör skogen, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vi förtjänar bättre än så här

Vi förtjänar bättre än så här

egeringen avskaffade dansförbudet. I övrigt har vi bara fått oro. För jobben, elpriserna, skolorna, dödligt gängvåld och terrordåd, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Vi kan förändra genom kärlek

Vi kan förändra genom kärlek

Om vi bemöter våra olikheter med nyfikenhet blir både samhället och våra arbetsplatser bättre platser – för alla, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Döds­olyckorna måste få ett slut

Döds­olyckorna måste få ett slut

Självklart ska inte arbetare behöva oroa sig för att dö på jobbet. Både arbetsgivare och politiker måste visa att de menar allvar med nollvisionen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Vad vill du att vi ska skriva om?

Vad vill du att vi ska skriva om?

Nu har jag så smått hunnit sätta mig in i de nya rutinerna på Dagens Arbete. Berätta gärna för mig vad du vill läsa mer om!

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

Facken behöver vänsterpolitik precis som arbetsgivarna pumpar in pengar till högerpartier, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

Om arbetarna ska betala för samhällets kriser medan facken tittar på är rörelsen förlorad. Då måste vi bygga något nytt, skriver industrarbetaren Andreas Köhler.

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Jag brukar tro det mesta går åt helvete, men machokulturen på jobbet tror och hoppas jag ändå håller på att mjukas upp, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Spökstäderna fylls med paket

Spökstäderna fylls med paket

I centrumen byts affärerna ut mot mäklarkontor och boxar där vi hämtar våra varor, skriver författaren Anneli Jordahl.

Du kanske också vill läsa…

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”

”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”

Det är Vänsterpartiet som tar strid för löntagarna, mot urholkad anställningstrygghet och återinförande av karensdag. skriver IF Metallaren Erfan Kakahani.

Stoppa myterna om nya las

När vi diskuterar nya las är det viktigt att vi pratar om vad som faktiskt står i överenskommelsen. Allt annat förlorar vi på, skriver vi Marie Nilsson.

En chans att göra nya livsval

Ska klimatomställningen lyckas måste den vara socialt hållbar. Därför är vidareutbildning och omställningsstöd så viktigt, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”På vilket sätt är detta facklig solidaritet?”

”På vilket sätt är detta facklig solidaritet?”

Det är knappast solidariskt att sluta ett avtal med arbetsgivarna efter att man tillsammans med resten av LO-förbunden sagt nej, skriver Rickard Joelsson-Wallsby.

”Det handlar om facklig solidaritet”

”Det handlar om facklig solidaritet”

Sammantaget stärks faktiskt anställningstryggheten jämfört med i dag, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Dagens las räcker inte till

Därför valde IF Metall att ansluta sig till partsöverenskommelsen om trygghet och omställning, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Förhandling eller kamp?

Förhandling eller kamp?

Två profilerade klubbordförande inom IF Metall möttes i en mejlväxling för att försöka förstå hur de kan se så olika på lasuppgörelsen.

Bromsa inte klimatomställningen

Vi behöver ingen överhettad politisk debatt om vilket energislag som är bäst, utan en stabil ny överenskommelse, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Industrin måste bli energismart

Industrin måste bli energismart

Det stora slöseriet finns inte hos hushållen utan i industrin, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.