Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Jobb och löneökningar kan inte tas för givna”

28 oktober, 2021

Debatt Fackens syn på industripolitiken måste lyftas fram mer. Det krävs mer fortbildning och omställning för att svensk industri ska utvecklas, och för att lönerna ska fortsätta att öka, skriver ekonomen Daniel Lind.

Om skribenten

Daniel Lind är forskningsledare för projektet om produktivitet hos Arena Idé. Var tidigare bland annat chefekonom på Unionen och ekonom på Metall.

För att säkra jobb och fortsatta löneökningar för landets industriarbetare måste Sverige som land stå sig väl i den internationella konkurrensen. Företagens produktivitet måste därför utvecklas gynnsamt, annars är risken uppenbar att jobben flyr landet, att lönerna stagnerar och att finansieringen av den gemensamma välfärden hotas.

Därför är det högintressant att Industrins Ekonomiska Råd (fackens och arbetsgivarnas gemensamma råd av oberoende ekonomer) den 21 okt publicerade en rapport om EU:s nya industripolitik. Nytt här är att politiken ges en mer aktiv roll än tidigare och att importtullar kan användas för att jämna ut konkurrensförhållanden till länder som inte tar miljöfrågan på lika stort allvar, till exempel Kina och USA.

Politikens aktiva roll handlar inte om att hålla svaga företag under armarna, utan om att genom satsningar på innovation och ny teknik förbättra EU-ländernas förmåga att konkurrera på den globala marknaden. För att det ska fungera krävs kompetensutveckling och livslångt lärande på arbetsplatserna, för att komma ut ur digitaliseringen och hållbarhetsomställningen med bevarad konkurrenskraft – och stärkt produktivitet.

Att rapporten sätter fokus på produktiviteten (alltså det värde i kronor och ören som varje anställd skapar) och dess betydelse för den gröna omställningen, är särskilt positiv med tanke på att produktivitetsutvecklingen inom svensk industri ungefär har halverats efter finanskrisen 2008–2009. Det är ingen unik svensk företeelse, men har i flera andra länder väckt en omfattande akademisk och politisk debatt om orsakerna och hur trenden kan vändas.

Den diskussionen behövs mer, och djupare, också i Sverige. Att den svenska produktivitetstillväxten inom industrin sedan inledningen av 1990-talet har varit förhållandevis gynnsam kan inte tas för given. Och vi vill definitivt inte tillbaka till perioden 1975–1990, då svensk industris produktivitetstillväxt utvecklades långsammare än i omvärlden och industriarbetarnas reallöner knappt ökade alls.

Därför är det mycket glädjande att Facken inom Industrin, tillsammans med den fackligt orienterade tankesmedjan Arena Idé, har startat ett gemensamt treårigt projekt. Uppdraget är att stötta facken att utveckla en uppdaterad produktivitetspolitik, att flytta frågan om produktiviteten högre upp på dagordningen, och att stärka de fackliga perspektiven i samhällsdebatten.

Det saknas inte frågor att ta tag i – inklusive de som identifierats i EUs nya industripolitik – och glädjande är att forskningen under senare år i flera delar drar i facklig riktning: mot en god arbetsmiljö, behovet av kompetensutveckling och en jämn fördelning av den växande kakan.

Två särskilt viktiga frågor att snabbt ta tag i.

Den första är att säkerställa att det systemet för kompetensutveckling som möjliggörs av las-överenskommelsen kan dra i gång så snabbt som möjligt och att det görs på ett sätt som skapar maximal nytta för medarbetare och arbetsgivare.

Faktum är att utformningen av den främsta fackliga uppsidan i överenskommelsen ännu inte är klar. Här har politiken ett stort ansvar att lyhört och skyndsamt reformera systemet för livslångt lärande, i enlighet med parternas ambitioner.

Läs också

I-ordet inte längre tabu

PERSPEKTIV Industripolitiken är tillbaka. Men inte den gamla som försökte hålla skakiga företag under armarna. Utan en ny som handlar om grön och digital omställning. Och om din kompetensutveckling. Länge, länge var i-ordet bannlyst från den politiska debatten. Ett pestsmittat ord fördrivet ur den ekonomisk-politiska vokabulären. I dag är det annorlunda. Nu är inte i-ordet […]

Den andra frågan handlar om att reformera grund- och gymnasieskolan. Andelen utan gymnasieutbildning är alldeles för hög, likvärdigheten minskar, resultaten sjunker och livschanser fördelas mer ojämlikt än tidigare.

Ska en kunskapsekonomi som Sverige klara den globala konkurrensen måste alla barn och ungdomar ha samma chans att nå alla positioner i arbetslivet. Den egna prestationen ska vara avgörande, inte varifrån du kommer.

Under de senaste 40 åren har Sveriges arbetsgivarorganisationer, genom fristående institut, tankesmedjor och mediesatsningar, satsat stora resurser på att få ut sina budskap om vad som krävs politiskt och samhällsekonomiskt. Detta har inneburit att synen på facket har försämrats och att fackets ställning i samhällsdebatten har försvagats. Min förhoppning är att detta produktivitetsprojekt kan bli ett litet, litet embryo till motvikt mot arbetsgivarnas systematiska arbete.

Vi har tre år på oss att skapa den nytta som Facken inom Industrin förväntar sig. Det arbetet börjar nu.

Källa: Conference Board, https://www.conference-board.org/ilcprogram/. Produktivitetsmåttet i diagrammet definieras som realt förädlingsvärde per arbetad timme.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mer åsiktsmaterial

Var lugn, återväxten är säkrad

Var lugn, återväxten är säkrad

är de unga engagerar sig i facket kommer hoppet om framtiden tillbaka, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Slaget om pensionen är inte vunnet

Slaget om pensionen är inte vunnet

Det måste gå att leva ett bra liv också för den som tvingas lämna i förtid, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Fackens viktiga arbete i kriget

Fackens viktiga arbete i kriget

Det är svårt att ta in allt, när våra ukrainska kollegor berättar om hur det fackliga arbetet påverkas av kriget, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Staten måste sluta göda skugg­samhället

Staten måste sluta göda skugg­samhället

Att arbetslivskriminaliteten frodas även på statsministerns arbetsplats, i Rosenbad, är absurt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Det är också en styrka att vara pragmatisk

Det är också en styrka att vara pragmatisk

Ett medlemskap i Nato behöver inte betyda att vårt arbete för fred och mot kärnvapen behöver tystna. I bästa fall kan det bli tvärt om, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Du är också en del av företaget

Du är också en del av företaget

Emma Eriksson: Att köra på ”vi mot dem” gynnar inte det fackliga arbetet.

Pengarna finns i första klass

Pengarna finns i första klass

Är det verkligen de som kroppsarbetat hela livet som ska rädda våra pensioner, frågar sig författaren Sven-Olof Karlsson.

Kärleken har inga gränser

Kärleken har inga gränser

Vi möttes genom ett kulturutbyte, det ryska blandades med det svenska. Vad blev det av henne?, skriver Carl-Einar Häckner.

”Man ska inte bli missgynnad för att man tar bilen”

”Man ska inte bli missgynnad för att man tar bilen”

Vi vill höja reseavdraget, och ändra så att det helt baseras på avstånd. Ni industriarbetare måste kunna fortsätta ta er till jobbet, skriver finansminister Mikael Damberg (S).

Ett Natobeslut måste tas i största möjliga samförstånd

Framförallt måste frågan kunna problematiseras utan att Natomotståndare ska kallas Putinister eller Natoförespråkare kallas militarister, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Du kanske också vill läsa…

En chans att göra nya livsval

Ska klimatomställningen lyckas måste den vara socialt hållbar. Därför är vidareutbildning och omställningsstöd så viktigt, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

I-ordet inte längre tabu

I-ordet inte längre tabu

PERSPEKTIV Industripolitiken är tillbaka. Men inte den gamla som försökte hålla skakiga företag under armarna. Utan en ny som handlar om grön och digital omställning. Och om din kompetensutveckling. Länge, länge var i-ordet bannlyst från den politiska debatten. Ett pestsmittat ord fördrivet ur den ekonomisk-politiska vokabulären. I dag är det annorlunda. Nu är inte i-ordet […]

Vi kan ställa krav på det vi producerar

Vi kan ställa krav på det vi producerar

30 års facit visar att vi inte kan överlåta klimatkrisen till politiker, företagsledare och en anonym marknad, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

”Ja till yrkesprogrammens höjda status”

”Ja till yrkesprogrammens höjda status”

Att återinföra högskolebehörigheten på yrkesprogrammen är en viktig pusselbit för industrins kompetensförsörjning och elevernas förutsättningar för yrkeslivet, skriver tre företrädare för Teknikcollege.

Därför spelar politiken roll

M-ledaren såg svensk industri som ”basically gone”. Stefan Löfven såg innovation och nyindustrialisering.

Arbetarna avgörande i kampen för klimatet

Arbetarna avgörande i kampen för klimatet

Industrin har alltför länge varit en miljöbov men är i dag helt avgörande för att få bukt med utsläppen av växthusgaser, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industrin kan rädda klimatet”

Svensk industri är på god väg att bli världs-ledande i klimatsmart produktion. Vi har en nyckelroll i vår tids stora ödesfråga, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Ge personligt stöd så fler kan utbildas”

”Ge personligt stöd så fler kan utbildas”

Henrik Valentin: De som behöver yrkesutbildning för att få jobb måste få personligt stöd på Arbetsförmedlingen, inte bara en kontakt via en skärm.

”Vuxen­utbildningen kan rusta oss ur krisen”

”Vuxen­utbildningen kan rusta oss ur krisen”

Tillsammans måste vi både möta den akuta krisen och förbereda oss för vändningen med snabb omställning. Då är möjligheterna till utbildning otroligt viktiga, skriver Gunilla Svantorp och Tomas Kronståhl,  ledamöter (S) i riksdagens utbildningsutskott.

”Vi behöver politik – inte mer marknad”

”Vi behöver politik – inte mer marknad”

Att privatisera Arbetsförmedlingen är att gå åt precis fel håll. En fungerande vuxenutbildning och matchning behöver en stabil arbetsmarknadspolitik, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

DA granskar skuggsamhället i en smutsig bransch

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder. Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Statsministerns städerska fick svarta pengar direkt av ägaren till städbolaget. Hans tidigare firma är dömd för ekonomisk brottslighet och han själv är ökänd hos facket som en oseriös aktör.

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo blev rikskänd för att ha städat svart hos statsminister Magdalena Andersson. Här är hennes ord från tiden i Migrationsverkets förvar.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Städarnas berättelser: Shakhzoda, Uzbekistan. ”Arbetsgivaren tvingade mig att jobba trots att jag var sjukskriven. Jag fick städa med vänsterarmen.”

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Städarnas berättelser: Aziza, Uzbekistan. ”Jag blev inte behandlad som en människa.”

Rebecca terroriserades av chefen

Rebecca terroriserades av chefen

Städarnas berättelser: Rebecca, Venezuela. ”’Jag sparkar skiten ur dig och skickar dig till helvetet’, sa min chef om vi protesterade.”

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

För att stoppa bolag som inte gör rätt för sig måste upphandlare bli bättre på att upptäcka fifflet, anser Städbranschen Sveriges ordförande Matthias Lindholm.

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Svartarbete i offentlig verksamhet är vanligt. Med hjälp av den här checklistan kan upphandlare få bättre koll.