Industriarbetarnas tidning

”Stort behov av att prata feminism på golvet”

7 mars, 2019

Skrivet av

LO:s  första stipendium för facklig feminism har lockat folk från flera olika fackföreningar.

– Det finns ett stort behov av att prata om feminism och hur verkligheten ser ut på golvet, säger Joa Bergold, utredare på LO.

17 ansökningar kom in efter att LO i november utlyste ett nytt stipendium inom området för facklig feminism.

Ansökningarna kommer bland andra från medlemmar i fackförbunden Kommunal, Transport, IF Metall, och GS.

– Antalet ansökningar är ungefär vad vi räknade med eftersom att det är ett nytt stipendium. De flesta har ansökt om pengar för att försöka organisera sig och skapa nätverk och plattformar. Det är framförallt förtroendevalda som har ansökt, säger Joa Bergold, utredare på enheten för välfärd, utbildning och arbetsmarknad på LO.

Hoppas det ska leda till plattform mellan förbunden

Joa Bergold på LO

I november förra året, på årsdagen av det fackliga metoo-uppropet #inteförhandlingsbart, utlyste LO ett nytt stipendium inom området facklig feminism på 50 000 kronor. Tanken är att stipendiet ska vara årligt återkommande. Syftet är att uppmuntra fler fackligt aktiva kvinnor och män att engagera sig för ökad jämställdhet och allas lika värde och rätt i arbetslivet.

– Det finns ett stort behov av att prata om feminism och hur verkligheten ser ut på golvet, bland annat inom industrin, säger Joa Bergold, på LO.

Hon berättar att det är bra geografisk spridning på ansökningar, från Västerbotten i norr till Skåne i söder.

De har inte bestämt om någon av de som ansökt kommer att få hela summan eller om pengarna ska delas upp på flera sökande.

– På sikt hoppas vi att det här initiativet ska leda till en plattform mellan fackförbunden där man arbetar med den här typen av frågor, säger Joa Bergold.

Vilka som får stipendiet kommer att tillkännages den första maj.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Sprickan i Malmfälten

Sprickan i Malmfälten

Gruvkvinnorna visste att de skulle stöta på hinder. De ville förändra arbetsvillkoren inifrån. Men motståndet kom från oväntat håll.

Ny kalender efter skandalen

Ny kalender efter skandalen

Kalendern med lättklädda kvinnor som poserade på skogsmaskiner väckte starka reaktioner. Nu samarbetar tillverkaren som låg bakom den med yrkesverksamma kvinnor i skogsbranschen – och tar fram en ny kalender.

”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

Kvar efter metoo finns något viktigare än debatten om rätten att skuldbelägga enskilda personer, skriver sex förtroendevalda i IF Metall.

”Reglerna finns – men vi måste se till att de efterlevs”

”Reglerna finns – men vi måste se till att de efterlevs”

Det finns redan tillräckliga regler, fokuset behöver ligga på förebyggande arbetet mot sexuella trakasserier. Här behövs fortsatt intensivt samarbete mellan parterna så att riktlinjerna också efterlevs, skriver Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten.

Vad har hänt på industrigolven efter #metoo?

Det är snart 1,5 år sedan #metoo exploderade. I Sverige blev genomslaget särskilt stort, men från industrins kvinnor kom aldrig något upprop. Nu efterlyser vi era erfarenheter – vad har hänt på industrigolven efter #metoo?

”Det gäller att fortsätta tjata och gnata”

”Det gäller att fortsätta tjata och gnata”

Man kan inte ena stunden tycka att folk får göra som de vill med föräldraledigheten, och nästa stund klaga över ett ojämställt arbetsliv, säger förbundsordförande Marie Nilsson apropå IF Metalls jämställdhetskampanj.

#metoo-uppropet som kom av sig

#metoo-uppropet som kom av sig

I bransch efter bransch samlades kvinnor till upprop mot sexism. Men industrin fick aldrig sitt #metoo. Ida Sjölander, montör på Scania, försökte.

”Vi kvinnor inte ska behöva ta kampen själva”

”Vi kvinnor inte ska behöva ta kampen själva”

Svetsaren och feministen Maria Höök funderar över gränslandet mellan okej och kränkande skämt, och när man själv blir en del av problemet.

Inkomstskillnaderna fortsätter att öka i landet

Inkomstskillnaderna fortsätter att öka i landet

59,2 industriarbetarlöner. Så mycket mer tjänade Sveriges näringslivstoppar år 2017 enligt en ny rapport från LO.

”Man måste fortsätta lyfta frågan”

”Man måste fortsätta lyfta frågan”

Kurser, konferenser och jämställdhets-quiz – #metoo har satt spår i hur IF Metall arbetar mot sexuella trakasserier.”Det är som om alla har frågan på näthinnan nu”, säger förbundsordförande Marie Nilsson.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.