Industriarbetarnas tidning

500 år före sin tid

19 juni, 2019

Skrivet av Kristin Pineda Svenske

Leonardos födelsehus i byn Vinci nära Florens. Foto: David Pineda Svenske

Jubileum Leonardo da Vinci dog i sitt franska slott för 500 år sedan. Då ansågs många av hans uppfinningar omöjliga – i dag är det lätt att hitta spår av hans genialitet.

Leonardo di Ser Piero da Vinci

Född: 15 april 1452 i Vinci.
Död: 2 maj 1519 i slottet Clos Lucé, Amboise, Frankrike.
Familj: Mamma Caterin­a, pappa Piero, 12 halvsyskon. Var själv inte gift.
Övrigt: Drogs inför rätta två gånger anklagad för att ha haft kärleks­relatione­r med en man. Fallen lade­s ner i brist på bevis.

Mona Lisa, Den sista måltiden och Den vitruvianske mannen är tre av världens mest ikoniska konstverk. Men upphovsmannens entré i världen 1452 var mycket blygsam. Mamman var den fattiga bondflickan Caterina, pappa notarien hette Piero, var gift fyra gånger, men aldrig med Caterina. Oäktingen döptes till Leonardo di Ser Piero da Vinci – ungefär ”Leonardo Pierosson från Vinci”.

Det var aldrig tal om några akademiska studier, i stället blev pojken konstlärling i närliggande Florens, där han genom sitt snillrika sinnelag utmärkte sig så väl att han 1482 fick tjänst hos hertigen av Milano.

Han flydde Frankrikes invasion och blev ett slags krigsingenjör i Venedig, för att under 1500-talets första år resa Italien runt som kartritare och ”militär arkitekt”.

1513–16 levde han i Vatikanpalatset i Rom med konstnärsrivalerna Raphael och Michelangelo, men anslöt sig sedan till den franske kungen Frans I:s hov. Leonardo dog, troligen av ett slaganfall, 67 år gammal i sitt privata slott Clos Lucé.

Han lämnade efter sig 15 större tavlor och hela 7 000 sidor med anatomiska skisser, vetenskapliga studier och mekaniska uppfinningar. Majoriteten av Leonardos ”påhitt” ansågs vid sin tid vara alltför banbrytande, rentav omöjliga att tillverka. Det är först i modern tid som omvärlden har hunnit ikapp. Här är några exempel:

Foto: Freepik
1. Dubbelskrovade fartyg

Militäringenjören Leonardo hävdade att dubbla skrov skulle hjälpa stridsfartyg att hålla sig flytande även om de rammades, skadades av kanoneld eller gick på grund. Först 1858 konstruerades det första fartyget med dubbelt skrov vid Millwall Iron Works i London: SS Great Eastern. I dag råder i stora delar av världen lag på att oljetankers ska ha dubbla skrov och botten.

Foto: TT NYHETSBYRÅN
2. Förbättringar av tryckpressen

Johan Gutenberg, tryckkonstens fader, konstruerade sin press redan i mitten av 1400-talet. Leonardo uppfann 1479 en teknik där varje tryckt ark flyttades automatiskt, vilket gjorde att en person kunde sköta pressen. Det dröjde ytterligare hundra år innan idén blev verklighet.

Foto: TT NYHETSBYRÅN
3. Flyg­maskiner och ”bilen”

Efter ingående studier av fåglar och fladdermöss ritade Leonardo 1493 en av sina mest berömda uppfinningar – ”luftskruven”, som på 1940-talet blev verklighet i form av helikoptern. Leonardos ”bil” var en liten vagn som vreds upp mekaniskt och kunde ta sig 40 meter. Den kunde styras genom en kuggstångsmekanism, ett system som används än i dag. Leonardos bil kunde dock bara svänga höger.

Foto: Erik Möller Wikimedia Commons
4. Robotik

Världens första humanoida robot var en mekanisk riddare som kunde stå, sitta, röra på armarna och lyfta på sitt eget visir. 1515 designade Leonardo också en typ av mekaniskt, självgående lejon som underhållning åt kung Frans I av Frankrike.
Den sociala roboten ”Leonardo”, framtagen vid universitetet MIT i Boston, USA, är förstås döpt efter renässansmannen.

Florens. Foto: TT NYHETSBYRÅN
5. Förnybar energi

Hans idé var att rikta konkava speglar mot stora vattentankar för att värma upp Florens vatten med hjälp av solen. Först 500 år senare slog konceptet med solenergi igenom på allvar.

Leonardo förfinade också de gamla grekernas användning av vattenkraft, genom att låta vattnet forsa genom smala rör som satte horisontella kardaner i rörelser. En föregångare till 1800-talets vattenturbiner.

En bro som Leonardo ritad­e och var tänkt att löpa över Gyllene Hornet intill dagens Istanbul, byggdes 2001 i norska Ås. Foto: AKERSHUS REISELIVSRÅD

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Sömmerskorna startade sin egen syfabrik

Sömmerskorna startade sin egen syfabrik

Här styrde arbetarna själva. I trettio år var Kooperativa Syfabriken Linnéa sömmerskornas eget företag. Allt började med att en arbetsgivare jagade ut dem som ville organisera sig i en fackförening.

”Något gagnande för arbetarna som klass utvinnes icke ur dessa tvister”

”Något gagnande för arbetarna som klass utvinnes icke ur dessa tvister”

Orden är den gamla Metallordföranden och socialdemokraten Fritjof Ekman som trodde på att alla på en arbetsplats skulle tillhöra samma fack. Men varför, och hur ser det egentligen ut i dag?

Vägen till internationalen 

Vägen till internationalen 

Därför blev den internationella metallfederationen IMF ett verktyg för den amerikanska säkerhetstjänsten.

Ernst Wigforss – ett liv i folkhemmets tjänst

Ernst Wigforss – ett liv i folkhemmets tjänst

I det här avsnittet får du lära känna Ernst Wigfors, riksdagsmannen och ideologen som var en huvudperson i den socialdemokratiska framgångssagan på 1900-talet.

Passar som gjutet

Passar som gjutet

Hett arbete. Hackås, Jämtland, en juli­dag 1983. Det är sommar. Om det är varmt ute förtäljer inte bilden, men inn­e på Hackås Precisionsgjuteri – i gjuteriet­s hjärta – torde det vara det. Där står i alla fall Bert Olsson och häller flera hundra grader hett och smält aluminium i gipsformar medan kollegan Mikael Eriksson hämtar […]

När kungen gjorde finpapper i Lessebo

När kungen gjorde finpapper i Lessebo

Lessebo, Småland, en tidig aprildag 1978. Sveriges kung, 31-årige Carl XVI Gustaf, får lära sig konsten att göra papper på traditionellt gammalt vis.

Helene Ugland – braständaren som försvann

Helene Ugland – braständaren som försvann

I det här avsnittet berättas historien om en kvinna som haft stor påverkan på historien, men som också valde fel strider och därför fick sitt arbete sopat under mattan för att glömmas bort.

Därför hamnade kvinnorna i skymundan i arbetarrörelsen

Därför hamnade kvinnorna i skymundan i arbetarrörelsen

I slutet av 1800-talet strejkade arbetare för att hindra anställning av kvinnor. 2022 blir IF Metall ett feministiskt fackförbund. Vad hände däremellan? 

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

När den svenska arbetarrörelsen växte fram var Ungdomsmarschen hiten nr 1. En sång som då slog både Internationalen och Arbetets söner, och som sjöngs på alla möten.

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

1968 fick Socialdemokraterna 50,1 procent av rösterna i riksdagsvalet. Men det var knappast tack vare kampanjlåten ”Hej Socialdemokrat!”. Kalle Lind berättar.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.