Ovisst igen för Berg o Berg
Det senaste året har personalen på Berg o Berg först fått ett nedläggningsbesked, för att sedan räddas i sista stund. Nu ska företaget vräkas från lokalerna.
Industriarbetarnas tidning
9 juli, 2019
Skrivet av Marie Edholm
Ovisst efter ägarbyteDet senaste året har de anställda på parkettfabriken Berg o Berg i Kallinge studsat mellan hopp och förtvivlan. Först nedlagda, sedan räddade i sista stund. Nu hänger allt på en tunn tråd igen.
Parkettfabriken Berg o Berg i Kallinge utanför Ronneby låg ute till försäljning sedan i juni förra året. Under hösten hade ägaren Södra Wood kontakt med flera olika intressenter. I november kallades alla anställda till ett personalmöte i matsalen.
Susanne Wahlström, ordförande för fackklubben, kommer ihåg hur hon gick dit, med förvissningen om att de äntligen skulle få reda på vilka deras nya ägare var. I stället fick de ett nedläggningsbesked.
– Det var en riktig chock. Alla blev tvärtysta. Det blev inget kört i fabriken på två dagar, minns hon.
De 60 anställda hade redan börjat fundera på en annan framtid, när de bara någon vecka senare kallades till ännu ett möte i matsalen. Den här gången fick de veta att det fanns en köpare trots allt.
– Det blev lika tyst i matsalen då. Det var ingen som riktigt vågade tro på det, säger Susanne Wahlström.
Den nya ägaren, Berndt Ivarsson på Mor Gerd-gruppen, inledde genast förhandlingar med kommunens fastighetsbolag Abri om att få köpa lokalerna som Södra hade hyrt. Men de var långt ifrån överens om fastighetens värde och bara två veckor efter glädjebeskedet i matsalen skrev lokaltidningarna att Berndt Ivarsson skulle lägga ned företaget om han inte fick köpa lokalerna till ett rimligt pris.
Sedan dess har det varit tyst och inget vet vad som kommer att hända när hyreskontraktet går ut i september.
– Det löser sig väl på något sätt, tror Agneta Magnusson.
Hon och Jimmy Nilsson plockar vant med den oljade ekparketten som ska paketeras och levereras till kund. Det mesta går på export till Tyskland, Österrike och Schweiz.
– Det största problemet är väl materialpriset, konstaterar Agneta.
Den nya ägaren bestämde att de bara ska använda svensk ek. Den är dyrare än importerad och kräver dessutom en större arbetsinsats eftersom den har fler kvistar. Det har inneburit att fler måste anställas, och i dagsläget är de 69, jämfört med 60 när de köptes upp. En positiv utveckling, tycker Susanne Wahlström, som trots ovissheten ändå ser vissa tecken på att deras nya ägare inte är beredd att lägga ner.
– De har börjat investera i företaget, så vi tror ju att det ska lösa sig den här gången också.
En ny maskin som sorterar kvaliteten på stavarna till parketten ska vara på väg och installeras inom kort, har de fått veta.
Birgit Lööf har precis som Agneta och Jimmy jobbat här i 20 år och varit med om både upp- och nedgångar. Nu försöker hon inte tänka så mycket på vad som eventuellt kommer att hända.
– Alla bara gissar och spekulerar. Det känns ju lite rörigt som det är nu. Men hoppet finns alltid kvar.
När Dagens Arbete får tag på Dennis Robertéus, vd på kommunens industrifastighetsbolag Abri, säger han att samtal pågår med Berg o Bergs vd Christian Jöhncke. Dennis Robertéus ser positivt på möjligheterna att nå fram till en lösning.