”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

Illustration: Rebecca Elfast

Hitta sommarlugnet i bokens värld

Redaktionens bästa tipsEn pocket på badstranden eller en ljudbok i hammocken. Sommartid betyder lästid. DA:s redaktion tipsar om sina favoriter.

Staden & Staden
China Miéville

En ung amerikansk kvinna hittas mördad i den fiktiva östeuropeiska stadsstaten Beszel. Bevisen leder polisinspektör Tyador Borlú till staden Ul Qoma, en stad som upptar samma geografiska yta som Beszel men som är förbjuden att uppmärksamma. Staden & Staden är en surrealistisk deckare som skildrar kalla krigets spänningar på ett fantasifullt och vemodigt sätt. RB

 

Samtal med vänner
Sally Rooney

Bobbi och Frances är några och tjugo, före detta flickvänner, nu vänner. De lär känna ett gift par, Frances inleder en relation med maken. Men det är inte handlingen som är det storartade med denna bok, utan sättet som irländska Sally Rooney, född 1991, lyckas skriva fram både skörheten och styrkan under de där första vuxna åren. AJ

 

Tips

Gratis ljudböcker till mobilen. Det erbjuder de flesta av biblioteken via appen Biblio. Logga in med bibliotekskortet för att se utbudet.

 

1793
Niklas Natt och Dag

Niklas Natt och Dag sparar inga detaljer när han tar oss till 1700-talets Stockholm, till soporna, fattigdomen, förtrycket. I det väver han in en mordgåta som inte är något för de kräsmagade. Det svaga illamåendet man känner övervinns av lusten att veta hur det går för huvudpersonerna, som trots brister är lätta att bry sig om.  AJ

 

 

 

Hellre vara djävulen
Ian Rankin

I den tjugoförsta boken om kommissarie John Rebus har denne dragit sig tillbaka från aktiv tjänst och börjat skära ned på sin ölkonsumtion: Han dricker inledningsvis rödvin till biffen i stället för ipa. När han börjar rota i ett fyrtio år gammalt olöst mordfall dyker nya lik upp … Rankin är fortfarande en av de absolut bästa deckarförfattarna. LL

 

 

Expeditionen: Min kärlekshistoria
Bea Uusma

Man vet redan från början hur det slutar. Ändå är det en bok man sträckläser. I juli 1897 ger sig ingenjör Andrées expedition iväg i en vätgasballong. Målet är Nordpolen. Ballongen läcker och inom tre dagar nödlandar de på isen. 33 år senare hittas de döda på Vitön. Vad de dog av har varit ett mysterium. Läkaren Bea Uusma har rest i deras fotspår och maniskt sökt efter ledtrådar. ME

 

 

Sveas son
Lena Andersson

En tät och skarp berättelse om folkhemmets uppgång och fall. I centrum står en rationell man vars liv går i takt med välfärdsstatens. Ragnar omfamnar det trygga och moderna Sverige. Han flyttar till
förorten, trivs på jobbet och i föreningslivet. Men så börjar folk omkring honom att överge tanken på det starka samhället. Ragnar känner inte igen sig längre. Och familjelivet skaver. IK

 

 

Factotum
Charles Bukowski

Mycket i Charles Bukowskis romaner har åldrats dåligt, men Factotums ögonblicksbilder från ett osäkert arbetsliv och en amerikansk underklass står sig än i dag. Författarens alter ego Henry Chinaski tar tillfälliga skitjobb och lever ett skitliv. I tider av bemanningsbolag och sms-jobb är detta en oumbärlig bok.  RL

 

 

 

Hjärtat jagar allena
Carson McCullers

Carson McCullers debutroman blev en sensation när den publicerades 1940. Hon var bara tjugotre år, men skildrar människorna i den amerikanska södern med sällsynt medkänsla och enkel språklig briljans. Bokens engelska titel The Heart is a Lonely Hunter fångar bättre vad den egentligen handlar om: längtan efter sammanhang.  RL

 

 

En dag ska jag bygga ett slott av pengar
Evin Ahmad

Om du inte vill ha mjölksyra i armen när du ligger i hängmattan så ska du läsa den här. På få sidor ryms en annan tyngd där författaren och skådespelaren Evin Ahmad utforskar ämnen som klasstillhörighet, sociala koder och identitet. Boken tar läsaren från barndomens Akalla i förorten där pengar alltid saknas och vänner mister livet, till högskolan på Östermalm där man gör andningsövningar och diskuterar klass, men aldrig pratar med städpersonalen.  JE

 

Coffin Road
Peter May

Författaren bakom den prisade Lewis-trilogin fortsätter i bländande stil i Coffin Road. Det börjar med att en man flyter i land på ön Harris – sedan följer överfall och död och mycket nyfikna grannar.
Intrigen är stickande högaktuell, det förstår man efter att hunnit en bra bit in i boken. HS

 

 

 

Brobyggarna
Jan Guillou

Jan Guillou har nu skrivit åtta av planerade tio böcker i romansviten Det stora århundradet. Det är en serie med lite dalar och riktiga höjder, men som helhet en imponerande skildring av familjen Lauritzen genom två världskrig, tragedier, hjältemod och infekterade släktfejder. Börja med den första.  HS

 

 

 

Störst av allt
Malin Persson Giolito

Oavsett om ni sett Netflix-serien eller inte, läs boken! Det är en drabbande skildring av uppväxt, brott och klassamhälle. Malin Persson Giolito skriver med ett rasande tempo, men tappar aldrig djupet
i berättelsen.  AJ

 

 

 

Tipsare: Ricardo Burrows (RB), Marie Edholm (ME), Johanna Edström (JE), Anna Julius (AJ), Isak Krantz (IK), Lennart Lund (LL), Rasmus Lygner (RL), Hans Strandberg (HS).

Läs mer: DA rekommenderar

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Ångesten tog över Tommys liv

LEVA MED DIAGNOSMänniskor är olika, och det är bra, har Volvoarbetaren Tommy Jeansson alltid tyckt. Ändå tvekade han att berätta varför han hela livet känt sig annorlunda.

1

Läderindustrin i Bangladesh

Miljökatastrofen som flyttade

REPORTAGELädergarverierna i Bangladesh blev ökända för att ha förorenat en flod och en stadsdel. Staten tvingade dem att flytta från huvud­staden Dhaka. Nu förgiftas ytterligare en flod.

1

Han vill starta ett miljövänligt garveri

Mitt i miljökatastrofen finns en strimma av hopp. Tulin Hossain drömmer om att skapa världens miljö­vänligaste garveri i sin hemby, med maskiner från svenska Bölebyn.

Barhäng i gamla fabriken

INDUSTRIDESIGNI Ungerns huvudstad Budapest får fallfärdiga industrilokaler i stadens centrum nytt liv genom fenomenet romkocsma. De så kallade ”ruinbarerna” har blivit en av stadens främsta turistsensationer.

Arbetare visas på nytt sätt

FRÅN ROMAN TILL SERIEFIGUR Den svenska arbetarlitteraturen har alltid skildrat miljöer som sällan syns i politiken eller media. Nu hittar en ny generation arbetarförfattare andra uttryck för att beskriva verkligheten.

Peder har full koll på papperen

BESKYDDARENHan har startat pappersbruk, jobbat för polisen och räddat mängder av saker till eftervärlden. Möt Peder Werner, papperskonservator.

Makten över företagen

Vinsten framför allt

Aktieägarna förstFörr tackades de anställda för sina insatser. I dag är aktieägarna viktigas­t. Sveriges största industriaffär gjordes för att ägarna skulle tjäna miljarder.

Rekordstora utdelningar – men hur länge till?

PERSPEKTIV”Våren är aktieägarnas skördetid. Sällan har bolagen på Stockholmsbörsen delat ut så mycket pengar som nu: långt över 250 miljarder kronor. Kul för dem som är med på festen, men är det bra för morgondagen?”, skriver DA:s Harald Gatu.

”Kortsiktigheten kan leda till katastrof”

INTERVJUAktieägarnas makt riskerar att leda till katastrof. Därför måste företagen styras efter helt nya regler. Det kan politikerna ordna, säger Oxfordprofessorn Colin Mayer.

Göken som håller i ur och skur

URGAMMALT HANTVERKDet allra första gökuret gjordes för nästan 300 år sedan. I dag finns några få tyska hantverkare som försiktigt karvar ut avancerade mönster i trä och sätter ihop med urverk och utflygande gök.

I gruvornas land

Metallerna ska lyfta Mongoliet

Mongoliets jord rymmer enorma metallfyndigheter, förhoppningen är att de ska få landet att resa sig ur fattigdom. DA har besökt en av världens största koppargruvor, men också kooperativa gruvor och illegala guldvaskare. Läs eller lyssna på reportaget här.

”Vi ville inte flytta”

När den gigantiska koppargruvan Oyu Tolgoi började anläggas mitt i den mongoliska Gobiöknen, förlorade nomaderna sitt bästa vinterbete. När bolaget erbjöd för dålig kompensation gick nomadfamiljerna samman och tog strid.

Ninjorna samlar Mongoliets guldskärvor

Tiotusentals mongoler försörjer sig som ninja miners, illegala gruvarbetare som letar kol eller guld i nedlagda gruvor. DA har mött Oyuna och Lkhagvaa som förlorade sina jobb som vägarbetare för 15 år sedan.

Metals are going to lift Mongolia

In the middle of the Gobi Desert the world’s largest copper mine is developing. Some people have been given the chance to start small, legal mines. With the help of the deposits discovered under Mongolia’s soil, the country is going to rise from poverty. For our English readers we have translated our long read from the mines in Mongolia.

500 år före sin tid

Leonardo da Vinci dog för 500 år sedan. Då ansågs många av hans uppfinningar omöjliga – i dag är det lätt att hitta spår av hans genialitet.

”Vi sydde våra egna matchshorts”

FOTBOLLS-VMI sommar åker landslaget till Frankrike med en dröm om final. Allt började i Öxabäck för 50 år sedan.

Finanskrisen

Bortom all kontroll

BANKKOLLAPSENI morgon är det tio år sedan den amerikanska banken Lehman Brothers gick i konkurs. Paniken spred sig på världens börser och skapade massarbetslöshet. Ångrade någon i finansvärlden sig? Egentligen inte, enligt de spelfilmer och romaner som DA:s Rasmus Lygner plöjt.

1

Skuldfällan

Blir Kjell någonsin fri?

Kjells firma gick i konkurs för 27 år sedan. Huset såldes med tvång och skulderna började växa. Han hoppades bli ”förlåten” vid pensioneringen – i stället kom ett brev från Kronofogden. Läs eller lyssna på DA:s reportage.

Micke Holm: ”Jag sjöng som ett as!”

TV-STJÄRNAHan sjöng hem hela Talang och blev en halv miljon kronor rikare. Den tävlingsinriktade pappersarbetaren Micke Holm är missnöjd med finalsången men börjar ändå tro ”att jag duger till någonting”.

Djurpark på hjul

En skränande häger, en tolv meter hög elefant. Kugghjulen och vajrarna som driver djuren i franska Nantes är lika viktiga som den fantasifulla ytan. DA har besökt ett semestermål som är motsatsen till Disney World.

Ripjakt utan Blixten

Fågeljakten har fått vänta för gruvarbetaren Adam Johansson. En dag när snö fallit bestämmer han sig för att ta med hundarna ut på fjället. Men ett minne av en död familjemedlem gör sig påmint.

Få ordning på deckarna

BÖCKERLäs i rätt ordning! uppmanar DA:s deckarexpert Lennar­t Lund. Det gäller att hålla koll när förlagen börjar översätta böckerna mitt i en serie.

Berättelser från marknivå

Johan Airijoki skriver och sjunger om skiftarbete i gruvan, hembränt, malmtruckar, enplansvillor och skoterleder. Lyssna på vårt reportage och hör flera av hans låtar.

5
Foto: David Lundmark

”Jag älskar pappersbruk”

PASSIONERADSom barn sorterade hon trådrullar i en polsk textilfabrik. I dag klär hon popstjärnor i papper. DA har träffat mode­designern Bea Szenfeld – läs reportaget med ögon eller öron.

DA:s turistguide i Industrieuropa

IndustrisemesterVad sägs om en annorlunda utlandsresa i sommar? Vi har vaskat fram 13 guldklimpar ur Europas rika industriella kulturarv.

FOTO: TT NYHETSBYRÅN (BILDEN ÄR ETT MONTAGE)

Vågar du spetsa kaffet?

SkruvatI Sverige dricker vi 3,2 koppar om dagen, näst mest i världen. Men den genomsnittliga kaffedrickaren här i landet är inte så påhittig.

"Det går inte att beskriva ruset jag känner.” säger Angelica Larsson. Foto: David Lundmark

Kärleken till stora motorer

LYSSNA PÅ DAAngelica Larsson har farten i blodet, från barndomens raggarträffar och biltävlingar. Nu tävlar hon själv i dragracing i bilar som gör 400 meter på nio sekunder och som servas av pappa Lollo. Läs eller lyssna på reportaget om den motorfrälsta familjen från Mora.

Ola Dahlgren håller i årets sjunde lamm, bara en vecka gammalt. Djuren får inga namn längre. De är för många. Foto: David Lundmark

Olas fritid fylls av får

ProfilenNär lammen föds på gården är livet lite hektiskt. Att hålla får är annars perfekt i kombination med skiftarbete. Processoperatören Ola Dahlgren har 20 tackor och 2 baggar.

Stålmannen nummer 1 från 1939. Redan då känslig för kryptonit. Foto: AP PHOTO

Superhjältarnas eget periodiska system

SkruvatVibranium, adamantium, kryptonit. Det vimlar av fantasiämnen i serietidningar, filmer och spel. Nu är det ordnade i ett helt eget periodiskt system.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.