Industriarbetarnas tidning

Hitta sommarlugnet i bokens värld

18 juli, 2019

Redaktionens bästa tipsEn pocket på badstranden eller en ljudbok i hammocken. Sommartid betyder lästid. DA:s redaktion tipsar om sina favoriter.

Staden & Staden
China Miéville

En ung amerikansk kvinna hittas mördad i den fiktiva östeuropeiska stadsstaten Beszel. Bevisen leder polisinspektör Tyador Borlú till staden Ul Qoma, en stad som upptar samma geografiska yta som Beszel men som är förbjuden att uppmärksamma. Staden & Staden är en surrealistisk deckare som skildrar kalla krigets spänningar på ett fantasifullt och vemodigt sätt. RB

 

Samtal med vänner
Sally Rooney

Bobbi och Frances är några och tjugo, före detta flickvänner, nu vänner. De lär känna ett gift par, Frances inleder en relation med maken. Men det är inte handlingen som är det storartade med denna bok, utan sättet som irländska Sally Rooney, född 1991, lyckas skriva fram både skörheten och styrkan under de där första vuxna åren. AJ

 

Tips

Gratis ljudböcker till mobilen. Det erbjuder de flesta av biblioteken via appen Biblio. Logga in med bibliotekskortet för att se utbudet.

 

1793
Niklas Natt och Dag

Niklas Natt och Dag sparar inga detaljer när han tar oss till 1700-talets Stockholm, till soporna, fattigdomen, förtrycket. I det väver han in en mordgåta som inte är något för de kräsmagade. Det svaga illamåendet man känner övervinns av lusten att veta hur det går för huvudpersonerna, som trots brister är lätta att bry sig om.  AJ

 

 

 

Hellre vara djävulen
Ian Rankin

I den tjugoförsta boken om kommissarie John Rebus har denne dragit sig tillbaka från aktiv tjänst och börjat skära ned på sin ölkonsumtion: Han dricker inledningsvis rödvin till biffen i stället för ipa. När han börjar rota i ett fyrtio år gammalt olöst mordfall dyker nya lik upp … Rankin är fortfarande en av de absolut bästa deckarförfattarna. LL

 

 

Expeditionen: Min kärlekshistoria
Bea Uusma

Man vet redan från början hur det slutar. Ändå är det en bok man sträckläser. I juli 1897 ger sig ingenjör Andrées expedition iväg i en vätgasballong. Målet är Nordpolen. Ballongen läcker och inom tre dagar nödlandar de på isen. 33 år senare hittas de döda på Vitön. Vad de dog av har varit ett mysterium. Läkaren Bea Uusma har rest i deras fotspår och maniskt sökt efter ledtrådar. ME

 

 

Sveas son
Lena Andersson

En tät och skarp berättelse om folkhemmets uppgång och fall. I centrum står en rationell man vars liv går i takt med välfärdsstatens. Ragnar omfamnar det trygga och moderna Sverige. Han flyttar till
förorten, trivs på jobbet och i föreningslivet. Men så börjar folk omkring honom att överge tanken på det starka samhället. Ragnar känner inte igen sig längre. Och familjelivet skaver. IK

 

 

Factotum
Charles Bukowski

Mycket i Charles Bukowskis romaner har åldrats dåligt, men Factotums ögonblicksbilder från ett osäkert arbetsliv och en amerikansk underklass står sig än i dag. Författarens alter ego Henry Chinaski tar tillfälliga skitjobb och lever ett skitliv. I tider av bemanningsbolag och sms-jobb är detta en oumbärlig bok.  RL

 

 

 

Hjärtat jagar allena
Carson McCullers

Carson McCullers debutroman blev en sensation när den publicerades 1940. Hon var bara tjugotre år, men skildrar människorna i den amerikanska södern med sällsynt medkänsla och enkel språklig briljans. Bokens engelska titel The Heart is a Lonely Hunter fångar bättre vad den egentligen handlar om: längtan efter sammanhang.  RL

 

 

En dag ska jag bygga ett slott av pengar
Evin Ahmad

Om du inte vill ha mjölksyra i armen när du ligger i hängmattan så ska du läsa den här. På få sidor ryms en annan tyngd där författaren och skådespelaren Evin Ahmad utforskar ämnen som klasstillhörighet, sociala koder och identitet. Boken tar läsaren från barndomens Akalla i förorten där pengar alltid saknas och vänner mister livet, till högskolan på Östermalm där man gör andningsövningar och diskuterar klass, men aldrig pratar med städpersonalen.  JE

 

Coffin Road
Peter May

Författaren bakom den prisade Lewis-trilogin fortsätter i bländande stil i Coffin Road. Det börjar med att en man flyter i land på ön Harris – sedan följer överfall och död och mycket nyfikna grannar.
Intrigen är stickande högaktuell, det förstår man efter att hunnit en bra bit in i boken. HS

 

 

 

Brobyggarna
Jan Guillou

Jan Guillou har nu skrivit åtta av planerade tio böcker i romansviten Det stora århundradet. Det är en serie med lite dalar och riktiga höjder, men som helhet en imponerande skildring av familjen Lauritzen genom två världskrig, tragedier, hjältemod och infekterade släktfejder. Börja med den första.  HS

 

 

 

Störst av allt
Malin Persson Giolito

Oavsett om ni sett Netflix-serien eller inte, läs boken! Det är en drabbande skildring av uppväxt, brott och klassamhälle. Malin Persson Giolito skriver med ett rasande tempo, men tappar aldrig djupet
i berättelsen.  AJ

 

 

 

Tipsare: Ricardo Burrows (RB), Marie Edholm (ME), Johanna Edström (JE), Anna Julius (AJ), Isak Krantz (IK), Lennart Lund (LL), Rasmus Lygner (RL), Hans Strandberg (HS).

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Var detta allt som blev efter metoo?

Nu rannsakar sig medierna efter metoo. Men vad har hänt på alla andra arbetsgolv i Sverige?

”I ambulansen ber jag om att få somna”

DA:s Anne-Marie Höglund läser Patrik Lundberg uppgörelse med klassamhället och minns sin egen pappas självmord.

Bok om skugg­samhället kan få fint pris

DA-journalisten Elinor Torps bok Vi, skuggorna är nominerad till Wendelapriset som delas ut till årets bästa socialreportage.

En värld av barn

Fotografen Simon Johansson skildrar barnens värld, i gränslandet mellan fantasi och verklighet.

Bilder av det nya Europa

Den ene är en underhållande provokatör. Den andre en klarsynt men skrämmande analytiker. Tillsammans ger de sin bild av ett sönderfallande Europa.

Nya vinklar på Palme och Sträng

När Olof Palme uppmärksammas gäller det nästan alltid mordet. Men Palme, tillsammans med Gunnar Sträng, var med och skapade välfärdslandet Sverige. Journalisten Lennart Lund tipsar om böcker som ger nya perspektiv på dem båda.

Från debutbok till stor­satsning i amerikansk streamingtjänst

DA träffade Simon Stålenhag hösten 2015, när han nått framgångar med boken Ur varselklotet. Nu har tv-serien som baseras på hans böcker premiär på Amazon Prime.

Litterär pandemi för karantänsoffan

I tusentals år har pandemierna och farsoterna dragit genom litteraturen och lämnat lidande och död i sina spår – men även en stor portion kärlek och framtidstro. Dagens Arbete ger dig tipsen till karantänsoffan.

Kan industrijobb se ut så här?

Därför vill Henrik Valentin ge en positiv skildring av att jobba i industrin.

Det nya ljudet från Bakersfield

Miljoner fattigbönder tvingades fly sina hem och samlades i nödtorftiga läger. I dessa utanförskapsområden växte den amerikanska arbetarklassen­s musik fram: en modern, uppkäftig country and western.

Arbetsrätt Striden om las

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Använd strejken mot försämringarna som föreslås”

Det finns ingen anledning att sätta sig vid ett förhandlingsbord där försämringar kommer att bli vägledande, skriver sex tidigare förtroendevalda inom IF Metall.

”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

En stark industri kräver yrkesskickliga industriarbetare med uppdaterade kunskaper och trygga jobb, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Facklig självmordsstategi att förhandla las under fredsplikt”

Om vi inte åtminstone försöker använda fackets enda motmakt när grundläggande intressen hotas så kommer allt fler att ställa sig frågan varför de alls ska vara organiserade, skriver Volvoarbetaren och skribenten Lars Henriksson.

LO-förbunden eniga: Las-förhandlingarna återupptas

På ett extrainsatt representantskap på fredagen beslutades att förhandlingarna om las, lagen om anställningsskydd, ska fortsätta.

Pontus Georgsson

Pappers vill ha en ”tredje väg” i las-förhandlingarna

Pappers planerar att säga nej till fortsatta förhandlingar om anställningstryggheten. I stället föreslår förbundet en ”tredje väg” – att föra in frågan i avtalsrörelsen.

Industriarbetsgivarna: Vi ska inte förhandla utifrån politikernas förslag

Mer fokus på kompetens än turordning. Det hoppas Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf blir resultatet när parterna de närmaste månaderna ska förhandla om anställningsskyddet.

Öppnare förhandlingar ska lösa vårens LO-kaos

En rejäl omstart, mer insyn och inflytande och några röda linjer som inte får korsas – så hoppas LO läka ihop sprickan som uppstått under diskussionerna om arbetsrätten.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Marcus Bolin

Pappers: Kravet på 4 procent ligger fast

Trots lågkonjunktur och krisande tider för tidningspapper kommer Pappers fortsätta kräva fyraprocentiga lönepåslag för sina medlemmar.

Arbetsgivarna: Krympande kaka att fördela

Läge att ”besinna sig”, anser industrins chefsekonomer inför att de pausade löneförhandlingarna ska återupptas. Men facken kräver 3 procent från den 1 april.

”Våra beslut påverkar alla medlemmar”

Avtalsförhandlingarna drar snart i gång igen och Lizette Lindqvist är en av dem som har makt över resultatet.

”För många arbetare var det ingen hemester”

”Hemestern” är slut för alla som har så mycket pengar att det är exotiskt att inte resa utomlands. För oss andra börjar i stället kampen mot nollavtal och allt sämre anställningsskydd, skriver truckföraren Zara Biske.

IF Metall: Vår utgångspunkt är 3 procent

Industriarbetsgivarna har svårt att se något utrymme för höjda löner i höstens avtalsrörelse, men facket utgår fortfarande från sitt bud på 3 procents löneökningar.

Pappers: Slopa aktieutdelningarna

Företagen inom massa- och pappersindustrin bör avstå från aktieutdelningar. Det anser Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson som nu tecknat avtal om korttidsarbete med Industriarbetsgivarna.

LO och Svenskt Näringsliv: Förläng alla avtal

LO och Svenskt Näringsliv är överens. Nu uppmanar de alla fackförbund och arbetsgivarorganisationer att skjuta upp årets avtalsrörelse till hösten.

Industrin skjuter upp avtalsrörelsen

Facken inom industrin och arbetsgivarna säger ja till att skjuta fram avtalsrörelsen. Även Pappers förlänger avtalet. ”Vi befinner oss mitt i en pandemi. Det är inte läge att bråka om löner och villkor”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.