Industriarbetarnas tidning

”Skulle gärna vara mer med barnbarnen”

10 oktober, 2019

Skrivet av

Delpension På Svenska Fönster i Edsbyn är det inte ovanligt att gå ner i tid när pensionsåldern närmar sig. En riktig långhelg varannan vecka kan göra de sista yrkesåren lite lättare.

Vara ledig en dag i veckan, jobba varannan vecka eller gå ner till sex timmars arbete om dagen. Rätten att gå ner i tid från 60 års ålder är inskriven i många kollektivavtal sedan 2013, då facken drev igenom kravet i avtalsförhandlingarna. Nu är det snart dags för fack och arbetsgivare att byta krav med varandra igen, och en utökning av deltidspensionen kan bli ett av dem.

På Svenska Fönster i Edsbyn har ett tiotal personer valt att utnyttja möjligheten att gå ner i tid. Jan Jakobsson fyllde 60 i augusti och har precis börjat jobba enligt sitt nya schema – tre arbetsdagar ena veckan och fyra nästa. Varannan helg får han fem dagar ledigt på raken. Jakt, fiske och löpning är sånt han gärna lägger den tiden på.

Sedan deltidspensionen infördes i kollektivavtalet 2013 betalar arbetsgivarna in extra premier till avtalspensionen. Tanken är att den som går ner i tid ska ha möjlighet att fylla ut lönen genom att ta ut en del av sin avtalspension. Men det har inte Jan Jakobsson gjort.

– Det skjuter jag framför mig så länge det går, säger han och lägger till att det här med pensionen är ett skämt.

Trots att han jobbat i industrin sedan han var 15 år, med ett kort avbrott som jordbrukare i sex år, blir pensionen inte mycket att leva på även om han jobbar till 65, berättar han.

Jag skulle gärna minska arbetstiden redan på måndag.

– Jag funderar väldigt mycket över ekonomin. Men vi har inte några väldiga skulder längre. Vi har åkt mycket på utlandssemestrar, men det är ju grejer som man får lugna ner sig med.

”Man orkar inte med fritiden på samma sätt som när man var ung. Man måste vila mer”, säger Ann-Sofie Hålldin som ser fram emot att gå ner i tid om några år. Foto: Lisa Arfwidson

Ann-Sofie Hålldin har två år kvar innan hon fyller 60. Hon tvekar inte en sekund på frågan om hon tänker gå ner i tid.

– Absolut! För fritiden. Det är den jag har strävat efter i hela mitt liv.

Hon har jobbat här i över 30 år och det blir kämpigare med åldern, tycker hon. Det vore jätte­bra om deltidspensionen kunde byggas ut ännu mer.

– Jag skulle gärna minska arbetstiden redan på måndag. Jag älskar trädgården och att vara ute i naturen. Jag har fyra barnbarn och skulle äntligen kunna vara mer med dem.

Vice ordförande Peter Mångs och klubbordförande Sandra Särnholm. Foto: Lisa Arfwidson

På Svenska Fönster i Edsbyn har de som går ner i tid ganska stor möjlighet att själva bestämma hur jobbet läggs upp. Varken klubbordförande Sandra Särn­holm eller vice ordförande Peter Mångs har hört att någon haft problem med att få ledigt så som de önskar.

– Vi hade en som började med fyradagarsvecka, som sen gick ner till tredagarsvecka innan han gick i pension. De flesta väljer att vara lediga på fredagar, säger Peter Mångs.

Med över 600 anställda i produktionen är det en tillräckligt stor arbetsplats för att det ska fungera med personliga lösningar, tror han.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Okej med korttidsarbete, bara lönetappet inte blir för stort”

”Okej med korttidsarbete, bara lönetappet inte blir för stort”

Många företag har infört korttidsarbete på grund av coronakrisen. DA frågade fyra industriarbetare: Är du beredd att gå ner i tid och inkomst för att säkra jobbet? 

”Det är skönt att komma ifrån jobbet”

”Det är skönt att komma ifrån jobbet”

Sugen på att jobba mindre när du blir äldre? Möjligheten finns, men det är svårt för de flesta att få det att gå runt ekonomiskt. I stålindustrin, däremot, har man sparat extra till pensionen länge.

Hundratals förlorar jobbet i byggkrisen

Hundratals förlorar jobbet i byggkrisen

Den värsta byggkrisen på många år slår hårt mot husföretagen och deras underleverantörer. Svenska fönster tvingas nu säga upp nästan hundra industriarbetare. 

”Jag hade ingen aning om att de tog 25 procent”

”Jag hade ingen aning om att de tog 25 procent”

Två år efter olyckan skulle Jimmy Hildingsson söka försäkringspengar för ärr och invaliditet. Men en knapptryckning på nätet var nära att kosta honom 25 000 kronor.

Tiden kan vi aldrig köpa tillbaka

Tiden kan vi aldrig köpa tillbaka

Arbetad tid kan omvandlas till pengar men åt andra hållet är det inte lika lätt, skriver Lars Henriksson.

”Låglöne­satsningen ett villkor för avtal”

”Låglöne­satsningen ett villkor för avtal”

Ett längre avtal måste fyllas med bra innehåll, säger GS:s ordförande Per-Olof Sjöö, om att Facken inom industrin kan vara beredda att teckna ett treårigt avtal.

Kampen om din arbetstid

Kampen om din arbetstid

Tiden står på spel i årets avtalsrörelse. Arbetsgivarna vill ha större makt över när och hur länge du arbetar. Facket säger nej.

Förhandlingar om försäkringar igång – kamp mot klockan

LO kräver tjänstepension till fler och mindre krångel vid arbetsskador. Förhandlingarna om avtalsförsäkringarna ska vara på plats innan de vanliga avtalsförhandlingarna är klara.

Avtalsrörelsen från a till ö

Avtalsrörelsen från a till ö

Vad betyder lönepott, fredsplikt, reallön? Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra. Från a till ö.

Vem vinner matchen?

Vem vinner matchen?

Lönen, flexibiliteten och arbetsmiljö är några de stora frågorna som står på spel i avtalsrörelsen.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.