Industriarbetarnas tidning

10 frågor om tjänstepension

5 december, 2019

Skrivet av

1. Vad är tjänstepension?
Tjänstepension är en löneförmån, extra pengar som en arbetsgivare betalar in utöver din lön och som du kan ta ut när du är äldre, vanligtvis tidigast vid 55 års ålder.

2. Hur vet jag om jag har tjänste­pension?
Har arbetsplatsen du jobbar på kollektivavtal betalar den också tjänstepension. Men för privat anställda finns det åldersgränser: Du får inte någon tjänste­pension inbetald om du är under 25 eller har fyllt 65. Det gäller till exempel de som jobbar i industrin, både arbetare och tjänstemän.

3. Om jag inte har kollektivavtal då?
Arbetsgivare utan kollektivavtal behöver inte betala tjänstepensionspremier, men kan välja att göra det ändå. Kolla vad som gäller på din arbetsplat­s. Din rätt till tjänstepension har alltså inget att göra med om du är med i facket eller inte, utan om arbetsgivaren har kollektivavtal.

4. Hur mycket pengar handlar det om?
De flesta som jobbar inom industrin har Avtalspension Saf-LO. Det betyder att motsvarande 4,5 procent av din årslön betalas in. Har du till exempe­l en månads­lön på 25000 kronor, är årslönen 300 000 och arbetsgivaren betalar in 13 500 kronor om året till tjänste­pensionen. För årsinkomster över 7,5 inkomstbasbelopp (2019 är det 483 000 kronor) betalar arbetsgivarna in 30 procen­t. Fora tar en förmedlingsavgift på 1,5 procent av beloppet.

5. Vad händer med pengarna?
Arbetsgivaren betalar in pengar till Fora, som är en så kallad valcentral. Där kan du själv påverka hur pengarna placeras. Du kan välja mellan en traditionell försäkring, som garanterar en viss avkastning, eller en fondförsäkring, som innebär en högre risk men kan ge högre avkastning. Om du inte gör något val placeras dina pengar i en traditionell försäkring.

6. Vem har bestämt hur tjänstepensionen ska se ut?
Avtalspension Saf-LO bygger på en överenskommelse mellan facket genom LO och arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv. De har förhandlat fram villkoren.

7. Varför finns det en åldersgräns på 25 år?
Det är ett resultat av förhandlingarna mellan LO och Svenskt Näringsliv. 2008 förhandlade LO sig till att arbetarna skulle ha lika hög premie som tjänstemännen, 4,5 procent. I gengäld fick man gå med på att höja åldersgränsen till 25 år, som var tjänstemännens gräns.

8. Gäller de här åldersgränserna för alla som arbetar?
Nej. Personer som är anställda inom kommun, landsting eller stat har ingen nedre åldersgräns utan får tjänstepension så fort de börjar jobba. Privatanställda tjänstemän får liksom privatanställda arbetare tjänstepension när de fyller 25. Det finns också en del mindre avtal med andra regler.

9. Är tjänstepensionen det enda jag får i pension?
Nej, du får pension från fler håll:

  • 1. Allmän pension.
    Grunden i pensionen betalas av staten till alla som jobbar och betalar skatt. Motsvarande 18,5 procent av din pensionsgrundande inkomst avsätts varje år till den allmänna pensione­n, upp till inkomster på 7,5 inkomstbasbelopp (2019 var det 483 000 kronor). Pensionsgrundande inkomst är inkomst du betalar skatt på – som lön, a-kassa, föräldrapenning och sjukersättning.
  • 2. Eget sparande.
    Det finns inte längre något speciellt pensionssparande. Många väljer att spara på så kallade ISK-konton.
  • 3. Kompletterande pensions­premier
    Många får till exempel deltidspensions­avsättning eller livsarbetstidspremie. Det är ett slags tjänstepension, och betalas normalt in från när du börjar jobba.

10. När kan jag ta ut tjänstepension?
Avtalspension Saf-LO börjar betalas ut automatiskt när du fyller 65. Vill du ha den tidigare (tidigast när du är 55) eller senare behöver du anmäla det.

Fotnot: Om inget annat står gäller det ovan nämda Avtals­pension Saf-LO. Uppgifterna om åldersgränser i olika avtal gäller dem som börjar jobba nu.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Förhandlingar om försäkringar igång – kamp mot klockan

LO kräver tjänstepension till fler och mindre krångel vid arbetsskador. Förhandlingarna om avtalsförsäkringarna ska vara på plats innan de vanliga avtalsförhandlingarna är klara.

Anders, 22, sparar till pensionen

Anders, 22, sparar till pensionen

När Anders Engberg, 22, förstod att inga premier betalas in till tjänstepensionen innan 25 års ålder slängde han ihop en kalkyl. Resultatet – det kan betyda en miljon kronor mindre när han går i pension.

Nu avgörs om LO får driva sina krav på bättre försäkringar

Det låter som en byråkratisk detalj – men det kan vara avgörande för vad du får i pension eller ersättning om du blir sjuk av jobbet. Nu avgörs striden om förhandlingsordningen.

Han fixade 13 miljoner till arbets­kamraterna

Han fixade 13 miljoner till arbets­kamraterna

Stålbolaget Ovako missade pensionsinbetalningar under flera år. Försäkringsexperten ”Lärs” detektivarbete lönade sig.

Det här behöver du ha koll på om pensionen

Det här behöver du ha koll på om pensionen

Satsa på att jobba så många år som möjligt – det är viktigare än att spara till pensionen, tycker pensionsekonomen Kristina Kamp

Så får du rätt pengar

Så får du rätt pengar

Sedan 2013 har de flesta industriarbetare delpension. Du ska få extra inbetalning till tjänstepensionen. Men alla arbetsgivare betalar inte, och det är bara du som kan kolla att det blir rätt. Vi hjälper dig!

Arbetsgivare missar betala in pensionspengar

Arbetsgivare missar betala in pensionspengar

Har du koll på att du får pengar till den nya delpensionen? Anställda kan förlora tusenlappar när arbetsgivare missar att betala in premien. Vi visar hur du kollar ditt pensionsbesked.

Ta kommandot över dina försäkringar

Ta kommandot över dina försäkringar

Krångliga förkortningar och invecklade blanketter. Fackets försäkringar kan verka snåriga, men det kan finnas pengar att hämta. Här får du hjälp med ditt skyddsnät vid allt från uppsägning och olyckor till föräldraledighet och dödsfall.

”Pension är en ungdomsfråga”

Alla ska omfattas av SAF/LO-pension. Det menar Pontus Georgsson, avtalsansvarig på Pappers. Pensionsfrågan kommer att vara het under vårens avtalsrörelse.

Så snuvas unga på pension

Så snuvas unga på pension

Tvåtusen kronor i månaden. Så mycket förlorar du på att arbetsgivarna betalar in pensionspremien först från det år du fyller 25. Det visar siffror som DA tagit fram.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.