Förhandlingar om försäkringar igång – kamp mot klockan
LO kräver tjänstepension till fler och mindre krångel vid arbetsskador. Förhandlingarna om avtalsförsäkringarna ska vara på plats innan de vanliga avtalsförhandlingarna är klara.
Industriarbetarnas tidning
5 december, 2019
Skrivet av Anna Julius
1. Vad är tjänstepension?
Tjänstepension är en löneförmån, extra pengar som en arbetsgivare betalar in utöver din lön och som du kan ta ut när du är äldre, vanligtvis tidigast vid 55 års ålder.
2. Hur vet jag om jag har tjänstepension?
Har arbetsplatsen du jobbar på kollektivavtal betalar den också tjänstepension. Men för privat anställda finns det åldersgränser: Du får inte någon tjänstepension inbetald om du är under 25 eller har fyllt 65. Det gäller till exempel de som jobbar i industrin, både arbetare och tjänstemän.
3. Om jag inte har kollektivavtal då?
Arbetsgivare utan kollektivavtal behöver inte betala tjänstepensionspremier, men kan välja att göra det ändå. Kolla vad som gäller på din arbetsplats. Din rätt till tjänstepension har alltså inget att göra med om du är med i facket eller inte, utan om arbetsgivaren har kollektivavtal.
4. Hur mycket pengar handlar det om?
De flesta som jobbar inom industrin har Avtalspension Saf-LO. Det betyder att motsvarande 4,5 procent av din årslön betalas in. Har du till exempel en månadslön på 25000 kronor, är årslönen 300 000 och arbetsgivaren betalar in 13 500 kronor om året till tjänstepensionen. För årsinkomster över 7,5 inkomstbasbelopp (2019 är det 483 000 kronor) betalar arbetsgivarna in 30 procent. Fora tar en förmedlingsavgift på 1,5 procent av beloppet.
5. Vad händer med pengarna?
Arbetsgivaren betalar in pengar till Fora, som är en så kallad valcentral. Där kan du själv påverka hur pengarna placeras. Du kan välja mellan en traditionell försäkring, som garanterar en viss avkastning, eller en fondförsäkring, som innebär en högre risk men kan ge högre avkastning. Om du inte gör något val placeras dina pengar i en traditionell försäkring.
6. Vem har bestämt hur tjänstepensionen ska se ut?
Avtalspension Saf-LO bygger på en överenskommelse mellan facket genom LO och arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv. De har förhandlat fram villkoren.
7. Varför finns det en åldersgräns på 25 år?
Det är ett resultat av förhandlingarna mellan LO och Svenskt Näringsliv. 2008 förhandlade LO sig till att arbetarna skulle ha lika hög premie som tjänstemännen, 4,5 procent. I gengäld fick man gå med på att höja åldersgränsen till 25 år, som var tjänstemännens gräns.
8. Gäller de här åldersgränserna för alla som arbetar?
Nej. Personer som är anställda inom kommun, landsting eller stat har ingen nedre åldersgräns utan får tjänstepension så fort de börjar jobba. Privatanställda tjänstemän får liksom privatanställda arbetare tjänstepension när de fyller 25. Det finns också en del mindre avtal med andra regler.
9. Är tjänstepensionen det enda jag får i pension?
Nej, du får pension från fler håll:
10. När kan jag ta ut tjänstepension?
Avtalspension Saf-LO börjar betalas ut automatiskt när du fyller 65. Vill du ha den tidigare (tidigast när du är 55) eller senare behöver du anmäla det.
Fotnot: Om inget annat står gäller det ovan nämda Avtalspension Saf-LO. Uppgifterna om åldersgränser i olika avtal gäller dem som börjar jobba nu.