Industriarbetarnas tidning

En bra svets låter som en arg humla

24 januari, 2020

Skrivet av

Svetsa hemma.Kanske har du en gammal bil som du drömmer om att fixa eller ett smidesstaket som faller isär? Luis Olivares visar att det inte alls är svårt att lära sig svetsa – var bara nyfiken och våga.

Så lyckas du

1. Handskar i läder ger bäst skydd

Först av allt: ta av ringar, halsband och andra smycken. Om du har långt hår eller skägg, sätt upp det i en knut eller stoppa det innanför tröjan. Använd svetshjälm och ha alltid heltäckande kläder – även om det är varmt. Undvik material som lätt tar eld och ha gärna ett förkläde och ett par handskar i läder. Det skyddar allra bäst mot heta svetsloppor som kan komma flygande under svetsningen.

2. Förbered platsen där du ska svetsa

Tänk på att inte ha något brännbart i närheten av din arbetsplats. Och ha en brandsläckare nära till hands. Se också till att rummet du står i är bra ventilerat. Öppna ett par fönster och försök få till korsdrag. Du kan också använda ett punktutsug eller svetsa utomhus. För ett ännu bättre resultat bör du hålla helt rent där du svetsar.

3. Svetsen ska surra

Placera jordklämman i bordet – om det leder ström – eller direkt i det du ska svetsa. Ju närmre, desto bättre. Ställ in rätt strömstyrka beroende på hur tjockt materialet är. Prova dig fram och lyssna! Med tiden lär du dig att höra om svetsen blir bra. Om svetten spottar och fräser är något fel. En bra svets låter som en arg humla: ett aggressivt, men jämt flödande surr.

4. Lämna ett litet glapp

För att svetsen ska hålla riktigt bra måste du lämna ett glapp på någon millimeter mellan bitarna. Då kan svetsen tränga ner i mellanrummet. Börja med att svetsa en punkt längst upp och en längst ner, annars glider bitarna isär när du svetsar. Vinkla sedan svetsen lätt och för den längs med hela sträckan. Klart!


! Giftiga gaser?

Vissa material avger giftiga gaser när de hettas upp, till exempel galvaniserat stål. Andas du in gaserna finns en risk att du drar på dig zinkfeber, eller ”galvfrossa”. Kontrollera alltid om materialet har behandlats på något sätt innan du börjar svetsa.

! Slipa bort färgrester och smuts

Om du fäster jordklämman direkt i materialet som du ska svetsa, måste du först slipa bort färgrester och smuts. Detta för att jordklämman ska få bra kontakt. Då blir svetsen jämnare och resultatet bättre.

Fyra sorters svets att ha koll på
  • Pinnsvets är en bra instegssvets för den som inte har svetsat förut. Kräver inte gas, bara ström.
  • MIG/MAG-svets kan, till exempel, användas för att svetsa bildelar. Kräver gas och tar därför mer plats än en pinnsvets.
  • TIG-svets är bäst lämpad för finar­e arbeten. Också den kräve­r gas.
  • Gassvets använder två sorters gas: acetylen och syre. Fördelen jämfört med de andra svetsmetoderna är att den inte kräver ström.

LUIS OLIVARES

Född: 1975. Yrke: Smed. Projektledare på U.R. Plåt & Smide AB. Bor: Alby, Stockholm. Bakgrund: Tidigare elektriker. Fick lära sig svetsa 1999 som lärling på företaget. Jobbade seda­n i många år som smed.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Håll pärlan skinande

Biltvättsproffset Silas Mulondo skulle aldrig köra in sin Toyota i en automattvätt. Det kan repa lacken. I stället visar han hur du får fram glansen i en gör-det-själv-hall.

Håll motorsågskedjan vass

Kenneth Gabrielsson har 26 års erfarenhet som motorsågsinstruktör. Här visar han dig ­hur du slipar motorsågskedjan.

Så kan du själv byta olja på bilen

Att byta motorolja med jämna mellanrum är helt avgörande för om bilen ska leva länge. Bilmekanikern Aws Hashem på Bavaria bilverkstad i Solna visar hur du byter olja som ett proffs.

De vill ha kvar taket på 150 övertidstimmar

Arbetsgivarna på teknikavtalet vill utöka möjligheten att beordra övertid. Från dagens 150 timmar per år till 200. På IF Metalls avdelning i Sörmland avfärdas kravet.

Stora brister i Lernias yrkes­utbildning Liljeholmen

Trots att deltagarna på yrkesutbildningarna på Lernia i Liljeholmen har larmat om stora brister tog det skolledningen över ett år att agera.

Nu tändas tusen juleljus för barnen

I över trettiofem år har svetsaren Tommy Wallentin klätt villan utanför Stockholm med tiotusentals juleljus. Nu gör han det för sista gången.

Rädda dina favoritjeans

Förr var jeans arbetskläder och slets ofta sönder över knäna. I dag är det vanligare att byxgrenen spricker. Skräddaren Kerstin Neumüller visar hur du enkelt kan laga dem själv.

Ta hand om kängorna i vinter

Ett par läderkängor kan hålla i många år om du sköter dem rätt. Hovets stövelmakare Mark Beabey förklarar vad som krävs för att de ska överleva snö, slask och lera. 

T-shirt med fläckar

”Gnugga inte för hårt”

Glöm huvudvärken när du står där med gräsfläckar på byxorna. Med enkla hjälpmedel går det att få bort den mesta smutsen, berättar Madelein Gusterman på tvätteriet Berendsen.

”Lägg inte på för tjockt”

Vill du jämna till väggen lite innan du målar kan det vara bra att bredspackla. Robin Norén och Muamer Delic på Eksjöhus ger sina bästa tips.

Arbetsrätt Striden om las

”Använd strejken mot försämringarna som föreslås”

Det finns ingen anledning att sätta sig vid ett förhandlingsbord där försämringar kommer att bli vägledande, skriver sex tidigare förtroendevalda inom IF Metall.

”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

En stark industri kräver yrkesskickliga industriarbetare med uppdaterade kunskaper och trygga jobb, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Facklig självmordsstategi att förhandla las under fredsplikt”

Om vi inte åtminstone försöker använda fackets enda motmakt när grundläggande intressen hotas så kommer allt fler att ställa sig frågan varför de alls ska vara organiserade, skriver Volvoarbetaren och skribenten Lars Henriksson.

LO-förbunden eniga: Las-förhandlingarna återupptas

På ett extrainsatt representantskap på fredagen beslutades att förhandlingarna om las, lagen om anställningsskydd, ska fortsätta.

Pontus Georgsson

Pappers vill ha en ”tredje väg” i las-förhandlingarna

Pappers planerar att säga nej till fortsatta förhandlingar om anställningstryggheten. I stället föreslår förbundet en ”tredje väg” – att föra in frågan i avtalsrörelsen.

Industriarbetsgivarna: Vi ska inte förhandla utifrån politikernas förslag

Mer fokus på kompetens än turordning. Det hoppas Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf blir resultatet när parterna de närmaste månaderna ska förhandla om anställningsskyddet.

Öppnare förhandlingar ska lösa vårens LO-kaos

En rejäl omstart, mer insyn och inflytande och några röda linjer som inte får korsas – så hoppas LO läka ihop sprickan som uppstått under diskussionerna om arbetsrätten.

Kom två minuter för sent – fick inte jobba kvar på Textilia

Nebije kom några minuter för sent vid två tillfällen. Det räckte för att inte få ett nytt kontrakt på Textilia i Rimbo. Där är en tredjedel av arbetsstyrkan visstidsanställd – en otrygghet som tär.