Skäms inte för att själen är trasig

På arbetet måste vi kunna tala lika öppet om den psykiska ohälsan som att kroppen värker, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Vi behöver påminna oss om att de som hörs mest i sociala medier inte är flest”

Krönika, Alexandra Pascalidou. 

Foto: Lisa Arfwidson

En bra svets låter som en arg humla

Svetsa hemma.Kanske har du en gammal bil som du drömmer om att fixa eller ett smidesstaket som faller isär? Luis Olivares visar att det inte alls är svårt att lära sig svetsa – var bara nyfiken och våga.

Så lyckas du

1. Handskar i läder ger bäst skydd

Först av allt: ta av ringar, halsband och andra smycken. Om du har långt hår eller skägg, sätt upp det i en knut eller stoppa det innanför tröjan. Använd svetshjälm och ha alltid heltäckande kläder – även om det är varmt. Undvik material som lätt tar eld och ha gärna ett förkläde och ett par handskar i läder. Det skyddar allra bäst mot heta svetsloppor som kan komma flygande under svetsningen.

2. Förbered platsen där du ska svetsa

Tänk på att inte ha något brännbart i närheten av din arbetsplats. Och ha en brandsläckare nära till hands. Se också till att rummet du står i är bra ventilerat. Öppna ett par fönster och försök få till korsdrag. Du kan också använda ett punktutsug eller svetsa utomhus. För ett ännu bättre resultat bör du hålla helt rent där du svetsar.

3. Svetsen ska surra

Placera jordklämman i bordet – om det leder ström – eller direkt i det du ska svetsa. Ju närmre, desto bättre. Ställ in rätt strömstyrka beroende på hur tjockt materialet är. Prova dig fram och lyssna! Med tiden lär du dig att höra om svetsen blir bra. Om svetten spottar och fräser är något fel. En bra svets låter som en arg humla: ett aggressivt, men jämt flödande surr.

4. Lämna ett litet glapp

För att svetsen ska hålla riktigt bra måste du lämna ett glapp på någon millimeter mellan bitarna. Då kan svetsen tränga ner i mellanrummet. Börja med att svetsa en punkt längst upp och en längst ner, annars glider bitarna isär när du svetsar. Vinkla sedan svetsen lätt och för den längs med hela sträckan. Klart!


! Giftiga gaser?

Vissa material avger giftiga gaser när de hettas upp, till exempel galvaniserat stål. Andas du in gaserna finns en risk att du drar på dig zinkfeber, eller ”galvfrossa”. Kontrollera alltid om materialet har behandlats på något sätt innan du börjar svetsa.

! Slipa bort färgrester och smuts

Om du fäster jordklämman direkt i materialet som du ska svetsa, måste du först slipa bort färgrester och smuts. Detta för att jordklämman ska få bra kontakt. Då blir svetsen jämnare och resultatet bättre.

Fyra sorters svets att ha koll på
  • Pinnsvets är en bra instegssvets för den som inte har svetsat förut. Kräver inte gas, bara ström.
  • MIG/MAG-svets kan, till exempel, användas för att svetsa bildelar. Kräver gas och tar därför mer plats än en pinnsvets.
  • TIG-svets är bäst lämpad för finar­e arbeten. Också den kräve­r gas.
  • Gassvets använder två sorters gas: acetylen och syre. Fördelen jämfört med de andra svetsmetoderna är att den inte kräver ström.

LUIS OLIVARES

Född: 1975. Yrke: Smed. Projektledare på U.R. Plåt & Smide AB. Bor: Alby, Stockholm. Bakgrund: Tidigare elektriker. Fick lära sig svetsa 1999 som lärling på företaget. Jobbade seda­n i många år som smed.

Läs mer: Tips från proffset


rl@da.se

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Så kan du själv byta olja på bilen

Tips från proffsetAtt byta motorolja med jämna mellanrum är helt avgörande för om bilen ska leva länge. Bilmekanikern Aws Hashem på Bavaria bilverkstad i Solna visar hur du byter olja som ett proffs.

Rädda dina favoritjeans

Proffset tipsarFörr var jeans arbetskläder och slets ofta sönder över knäna. I dag är det vanligare att byxgrenen spricker. Skräddaren Kerstin Neumüller visar hur du enkelt kan laga dem själv.

Kängor

Ta hand om kängorna i vinter

Proffset tipsarEtt par läderkängor kan hålla i många år om du sköter dem rätt. Hovets stövelmakare Mark Beabey förklarar vad som krävs för att de ska överleva snö, slask och lera. 

T-shirt med fläckar

”Gnugga inte för hårt”

PROFFSEN TIPSAR | KLÄDVÅRDGlöm huvudvärken när du står där med gräsfläckar på byxorna. Med enkla hjälpmedel går det att få bort den mesta smutsen, berättar Madelein Gusterman på tvätteriet Berendsen.

”Lägg inte på för tjockt”

PROFFSEN TIPSAR | BREDSPACKLINGVill du jämna till väggen lite innan du målar kan det vara bra att bredspackla. Robin Norén och Muamer Delic på Eksjöhus ger sina bästa tips.

”Var noggrann i början”

PROFFSEN TIPSARHur svårt kan det vara att få ett nytt kök på plats? Inte särskilt, tycker Petur Gudmundsson på Hjältevadshus. Här är hans bästa tips.

Så tar du hand om pannan

PROFFSEN TIPSAR | GJUTJÄRNSPANNAEn äkta gjutjärnspanna äger man inte – man lånar den av sina barn. Månadens läsarproffs visar hur du får den att hålla länge.

Lager på lager för snygg vägg

PROFFSEN TIPSAR | MÅLNINGDags att byta väggfärgen där hemma? Målaren Linda Larsson på Derome Plusshus i Värö ger sina bästa tips till hemmafixaren.

Annika Rahm är sömmerska på Woolpower Östersund. Foto: Adaam Daver

”Passa på när det är rejält kallt”

Proffset tipsarNu är tiden inne för gosiga ylleunderställ. Annika Rahm på Woolpower i Östersund tipsar om hur du bäst tar hand om dem. 

Förbered din cykel för snö och slask

PROFFSEN TIPSAR | CYKELVÅRDSatsa på dubbdäck, stänkskärmar och bra olja – och rengör cykeln så ofta du orkar. Cykel­mekanikern Erik Lindgren visar hur du rullar du säkert hela vintern.

Gör bilen redo för vintern

PROFFSEN TIPSAR | DÄCKBYTEBilmekanikern Robin Ågren på Bilmetro i Sandviken har jobbat tolv säsonger med däckbyten. Här ger han sina bästa tips för att däckbytet ska bli så smidigt som möjligt.

1

Slipa yxan på rätt sätt

Proffset tipsar Häng med i DA:s nya avdelning. Först ut är Claes Larsson, yrkesslipare på Wetterlings yxfabrik, som tipsar om hur du får yxan vass igen.

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.