Så håller du liv i bokcirkeln
Gillar du att prata böcker – och hänga med vänner en helkväll då och då? Här är bästa tipsen.
Industriarbetarnas tidning
19 februari, 2020
Skrivet av Harald Gatu
När LO för sju år sedan stängde Brunnsviks folkhögskola slängdes bibliotekets unika boksamling i containrar. Men nu är en av arbetarrörelsens mest omskrivna kulturskatter tillbaka. Bokstugan på Brunnsvik har öppnat igen.
Utbildningsminister Anna Ekström, för dagen titulerad folkbildningsminister, talade vid återinvigningen som fyllde biblioteket i Brunnsviks folkhögskola utanför Ludvika.
– Utan folkbildningen, studieförbunden och folkhögskolorna hade Sverige inte fått en generation politiker som kunde ta och förvalta makten på ett så klokt och humanistiskt sätt, sa Anna Ekström, väl medveten om den klassiska mark hon stod på.
Här startade LO sin folkhögskola 1906, här bildades ABF 1912, här har regeringschefer, ministrar, författare och framför allt generationer av fackliga medlemmar fått sin utbildning. När LO sålde Brunnsvik för sju år sedan väckte det en omfattande diskussion om fackföreningsrörelsens ansvar för folkbildning och kultur.
Idag ägs anläggningen av Ludvika kommun. Men folkhögskolan lever kvar och har fått nytt liv. Fyra av de sjutton byggnaderna hyrs nu gemensamt av ABF, LO och den regionala arbetarrörelsen i Dalarna, Gävleborg och Örebro län. Jörgen Hammarin är tillbaka som lärare.
– Fantastiskt att vara tillbaka. Nu har vi fullbokade kurser och kan se framtiden an. Det finns ett sug efter bildning och kunskap i denna tid av rykten, nätskvaller och fake news.
Hammarin berättar om bedrövelsen över att bevittna hur bokskatten okänsligt hamnade i containrar när LO stängde skolan 2013, men också om glädjen över att nu kunna ta fram böckerna igen och återuppliva Brunnsviks klassiska bokstuga, ett bibliotek öppet även för allmänheten.
– Det har varit ett jättejobb att sortera och få alla böcker på plats igen. Men vi har haft god hjälp av alla volontärer som har ställt upp.
Bredvid står skoleleven Vilho Pitkänen och lyssnar. Han valde att göra sin prao på Brunnsvik och självklart är han på plats vid återinvigningen.
Av alla böcker du sorterade, var det någon som du fastnade för?
– Ja det fanns en som jag lånade hem. Den handlade om Rosa Luxemburg.
Biografin över den mördade polsk-tyska revolutionären är bara en av 20 000 titlar som återtagit sin plats i hyllorna.
– En unik bokskatt, inte minst när det gäller arbetarlitteratur, påminner Jörgen Hammarin. Många författare har ju själva gått här.
En av dem, poeten Stig Sjödin, citerades av folkbildningsministern. Uppväxt på tolfte våningen i Stockholmsförorten Farsta, berättade Anna Ekström hur hon och hennes kompisar kunde stoja i trappuppgången men hur de hyssjades av mamman: ”ni måste vara tysta, annars stör ni poeten”. I grannlägenheten bodde just Stig Sjödin.
Sedan läste Anna Ekström Stig Sjödins klassiska och folkkära dikt Bandvalsaren om arbetaren vars söner får möjlighet att ta studenten och läsa vidare. ”Han andades och levde genom dem, de blev trappor mot solen”. Men, de kommer hem på helgerna och talar med främmande röster och ”deras kvinnor har kalla ögon och föraktar honom när han äter med kniv. Han ska aldrig förstå vem som murat hans ensamhet”.
Ministern såg närmast förlägen ut när den välfyllda bibliotekssalen utbrast i en spontan applåd efter dikten.
En del av bokskatten finns inrymd i ett särskilt rum uppkallat efter en av Brunnsviks legendariska rektorer, filosofen och författaren Alf Ahlberg. Bokstugans Alf Ahlberg-rum har iordningställts av bland andra volontären Vilda Sjöberg från Ludvika, en av många ungdomar som har hjälpt till.
– Helt fantastiskt att få röra sig bland alla dessa böcker som handlar om livets viktigaste frågor, om psykologi, religion, filosofi, historia. En kunskapsskatt, helt enkelt.
Men bland de 70 hyllmetrarna, med böcker från 1823 och framåt, är det ändå samlingen med August Strindberg som fängslat henne mest.
– Han är svår att motstå. Man känner sig oerhört peppad att läsa honom när man står här bland de här vackra gamla böckerna.
Många ville hälsa Bokstugan välkommen tillbaka denna kväll. Den mest bejublade hälsningen kom från en som inte fanns på plats, 107-årige Gösta Vestlund, Brunnsviks äldste nu levande lärare. Från hemmet i Gagnef lät han hälsa: låt inte Bokstugan bli ett museum, det ska vara liv kring böckerna!