Svenska fönstertillverkare storvarslar
Byggkrisen fortsätter slå hårt mot underleverantörerna. Förra veckan lades de största varslen hittills på Sveriges största fönstertillverkare, Elitfönster och Svenska fönster.
Industriarbetarnas tidning
I veckan blev det definitiv klart att arbetarrörelsens äldsta folkhögskola, Brunnsvik, flyttar från de anrika lokalerna vid Väsmans strand utanför Ludvika.
Brunnsviks folkhögskola, Sveriges äldsta folkrörelsedrivna folkhögskola, flyttar nu till Borlänge efter 106 år i de anrika lokalerna utanför Ludvika. Beslutet togs av styrelsen i tisdags och meddelades till eleverna och lärarna i onsdags.
Anledningen är långvariga problem med ekonomin. Redan i december 2006 beslutade LO att göra sig med huvudmannaskapet för skolan. Och sedan 2008 fick skolan klara sig utan de centrala fackliga kurserna, som koncentrerades till Runö. De senaste åren har skolan drivits av ABF Norra Storstockholm. Men kostnaderna har tyngt verksamheten.
– Vi har haft en hyra på två miljoner och driftskostnader på fyra miljoner. Det är pengar som tas direkt från utbildningen. Det var inte hållbart i längden, säger Sofie Wiklund, rektor på skolan.
Redan i mars sade Brunnsviks folkhögskoleförening upp kontraktet för omförhandling. Men LO, som äger lokalerna via Brunnsviks förvaltning AB, vägrade gå med på en hyressänkning.
– Vi har varit i diskussioner med LO utan att hitta en lösning. Till slut fick vi ett klart nej och då fanns inga andra alternativ. I valet mellan att lägga pengarna på fastigheten eller att lägga pengarna på utbildningen och fullgöra vårt folkbildande syfte, så måste vi välja det senare, säger Sofie Wiklund.
Flyttlasset går vid årsskiftet och mellan sju och åtta personer som jobbat med servicetjänster på skolan är varslade om uppsägning. Beslutet har rört upp känslor hos både elever och lärare.
– Eleverna känner en blandning mellan besvikelse och ilska. Jag har suttit hela dagen med gråtande elever. De är i uppror mot beslutet, säger Örjan Svedberg, som är facklig representant för folkhögskolelärarna.
Han är själv upprörd och besviken över LO:s prioritering.
– Alltså, utgår man från räknenissens exempel så kan jag förstå att man tar den här hyran. Men jag måste samtidigt ställa mig frågan: Vad händer när man gör sig av med sitt historiska arv? Det här är inte vilken skola som helst vi talar om, säger han.
För Örjan Svedberg borde bevarandet av skolan vara prioriterat för arbetarrörelsen.
– Det här är en av de skolor där i princip hela 1900-talets reformverksamhet har utformats. Grundidén att bilda ABF, den drog Rickard Sandler upp på midsommardagen 1912 på Brunnsvik. Det här är en av de viktigaste delarna i den svenska arbetarrörelsens historia, säger han.
Ingen i LO-ledningen vill kommentera flytten av Brunnsviks folkhögskola. Dagens Arbete hänvisas till Kjell Ahlberg, ekonomichef på LO. Han berättar att beslutet att inte stödja verksamheten grundar sig i det beslut LO tog år 2008 om att koncentrera förbundets utbildningar till Runö.
– Vi är ingen bidragsorganisation, utan vi bedriver verksamhet. Redan 2008 sa LO-ledningen nej till att fortsätta förlägga verksamhet på Brunnsvik, liksom på Örenäs. Det handlar om att få så mycket utbildning som möjligt för våra medlemmars pengar, säger han.
När LO-ledningen nu återigen sa nej till en vädjan om bidrag från Brunnsviks folkhögskoleförening så grundades det på samma beslut från 2008, enligt Kjell Ahlberg.
– Vi ger inte bidrag till verksamheter utan vi bedriver verksamhet. 2008 beslutades att vår verksamhet inte ska bedrivas på Brunnsvik, säger han.
Kjell Ahlberg tycker inte att han är rätt person att svara på om det funnits andra värden, än strikt ekonomiska värden, som LO vägt in i beslutet. Han vill inte heller kommentera vad som nu kommer att hända med lokalerna.
– Vi kommer se över vad vi kan göra. Jag kan inte kommentera vilka förhandlingar vi för just nu, säger han.
Därför blev den internationella metallfederationen IMF ett verktyg för den amerikanska säkerhetstjänsten.