Industriarbetarnas tidning

Brunnsvik flyttar efter 106 år

28 september, 2012

Skrivet av Mikael Färnbo

I veckan blev det definitiv klart att arbetarrörelsens äldsta folkhögskola, Brunnsvik, flyttar från de anrika lokalerna vid Väsmans strand utanför Ludvika.

Brunnsviks folkhögskola, Sveriges äldsta folkrörelsedrivna folkhögskola, flyttar nu till Borlänge efter 106 år i de anrika lokalerna utanför Ludvika. Beslutet togs av styrelsen i tisdags och meddelades till eleverna och lärarna i onsdags.

Anledningen är långvariga problem med ekonomin. Redan i december 2006 beslutade LO att göra sig med huvudmannaskapet för skolan. Och sedan 2008 fick skolan klara sig utan de centrala fackliga kurserna, som koncentrerades till Runö. De senaste åren har skolan drivits av ABF Norra Storstockholm. Men kostnaderna har tyngt verksamheten.

– Vi har haft en hyra på två miljoner och driftskostnader på fyra miljoner. Det är pengar som tas direkt från utbildningen. Det var inte hållbart i längden, säger Sofie Wiklund, rektor på skolan.

Redan i mars sade Brunnsviks folkhögskoleförening upp kontraktet för omförhandling. Men LO, som äger lokalerna via Brunnsviks förvaltning AB, vägrade gå med på en hyressänkning.

– Vi har varit i diskussioner med LO utan att hitta en lösning. Till slut fick vi ett klart nej och då fanns inga andra alternativ. I valet mellan att lägga pengarna på fastigheten eller att lägga pengarna på utbildningen och fullgöra vårt folkbildande syfte, så måste vi välja det senare, säger Sofie Wiklund.

Flyttlasset går vid årsskiftet och mellan sju och åtta personer som jobbat med servicetjänster på skolan är varslade om uppsägning. Beslutet har rört upp känslor hos både elever och lärare.

– Eleverna känner en blandning mellan besvikelse och ilska. Jag har suttit hela dagen med gråtande elever. De är i uppror mot beslutet, säger Örjan Svedberg, som är facklig representant för folkhögskolelärarna.

Han är själv upprörd och besviken över LO:s prioritering.

– Alltså, utgår man från räknenissens exempel så kan jag förstå att man tar den här hyran. Men jag måste samtidigt ställa mig frågan: Vad händer när man gör sig av med sitt historiska arv? Det här är inte vilken skola som helst vi talar om, säger han.

För Örjan Svedberg borde bevarandet av skolan vara prioriterat för arbetarrörelsen.

– Det här är en av de skolor där i princip hela 1900-talets reformverksamhet har utformats. Grundidén att bilda ABF, den drog Rickard Sandler upp på midsommardagen 1912 på Brunnsvik. Det här är en av de viktigaste delarna i den svenska arbetarrörelsens historia, säger han.

Ingen i LO-ledningen vill kommentera flytten av Brunnsviks folkhögskola. Dagens Arbete hänvisas till Kjell Ahlberg, ekonomichef på LO. Han berättar att beslutet att inte stödja verksamheten grundar sig i det beslut LO tog år 2008 om att koncentrera förbundets utbildningar till Runö.

– Vi är ingen bidragsorganisation, utan vi bedriver verksamhet. Redan 2008 sa LO-ledningen nej till att fortsätta förlägga verksamhet på Brunnsvik, liksom på Örenäs. Det handlar om att få så mycket utbildning som möjligt för våra medlemmars pengar, säger han.

När LO-ledningen nu återigen sa nej till en vädjan om bidrag från Brunnsviks folkhögskoleförening så grundades det på samma beslut från 2008, enligt Kjell Ahlberg.

– Vi ger inte bidrag till verksamheter utan vi bedriver verksamhet. 2008 beslutades att vår verksamhet inte ska bedrivas på Brunnsvik, säger han.

Kjell Ahlberg tycker inte att han är rätt person att svara på om det funnits andra värden, än strikt ekonomiska värden, som LO vägt in i beslutet. Han vill inte heller kommentera vad som nu kommer att hända med lokalerna.

– Vi kommer se över vad vi kan göra. Jag kan inte kommentera vilka förhandlingar vi för just nu, säger han.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.