Avtalsrörelsen kan komma att skjutas fram. Det pågår diskussioner bland fackförbunden. Men ännu har inget meddelats officiellt.
Det var Sveriges Radio Ekot som först berättade att avtalsrörelsen kan komma att skjutas upp.
Dagens Arbete har flera uppgifter som bekräftar att diskussioner pågår. Osäkerheten och djupdykningen i delar av svensk ekonomi efter Coronautbrottet gör att fackförbunden drar sig för att teckna avtal i nuläget. Det handlar också om praktiska bekymmer för både fack och arbetsgivare att samla sina delegationer med folk från hela landet. Särskilt höga chefer på de stora bolagen har reseförbud och får inte resa till Stockholm.
Inga representanter för varken fackförbund eller arbetsgivarorganisationer som Dagens Arbete pratar med vill kommentera hur diskussionerna går, utan säger att förhandlingarna pågår som vanligt.
IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä säger att situationen är exceptionell och att man påverkas starkt av allt som händer i omvärlden. Huruvida avtalet kommer att förlängas kan han inte säga.
– Det här är en jättesvår situation, man funderar på en massa olika alternativ. Det finns inga beslut tagna, och då gäller planen att vi kör på som vanligt.
Ett eventuellt beslut om att skjuta fram avtalsrörelsen kan komma att tas i slutet av denna vecka, erfar Dagens Arbete.
Hur länge avtalsrörelsen kan komma att skjutas upp är oklart.
Henrik Stäfberg, biträdande förhandlingschef på arbetsgivarorganisationen Ikem, vill inte kommentera uppgifterna och säger att det är för tidigt att säga något om en eventuell förlängning av avtalen. Det är ändå tydligt att Coronakrisen påverkar avtalsrörelsen.
– Det är svårare att göra en bedömning av möjliga kostnadsökningar i industrin. På så sätt har läget försvårats, både när det gäller avtalets längd och innehåll, säger han.
Ikems medlemsföretag finns inom branscher som kemi, läkemedel och raffinaderier, men den bransch som påverkats mest är tvätterierna. När besöksnäringen störtdykt blir det mindre tvätt från till exempel hotellen.