Stark återhämtning i bilindustrin
”Det är bra snurr helt enkelt”, säger Fordonskomponentgruppens vd Fredrik Sidahl.
Industriarbetarnas tidning
2 mars, 2020
Skrivet av Harald Gatu
Corona-krisen närmar sig den svenska bilindustrin. Ett 20-tal av fordonsindustrins underleverantörer står utan nödvändiga komponenter inom tre veckor.
Fordonskomponentgruppen, alltså underleverantörernas intresseorganisation, genomför löpande enkätundersökningar bland sina medlemsföretag. Ett 70-tal av företagen är beroende av leveranser från Kina.
Bland dessa företag har en mindre del ännu inte sett några problem. Hälften av de Kina-beroende företagen är däremot osäkra hur länge de kan hålla produktionen uppe. En tredjedel av företagen säger att de redan märker av störningarna och leveranserna kommer att ta slut inom tre veckor. Redan nästa vecka kan flera tvingas stänga.
Fordonskomponentgruppens vd Fredrik Sidahl reserverar sig för exaktheten i web-enkäten. Men han anser ändå att krisen rycker allt närmare och att det börjar bli bråttom med det utlovade korttidsstödet som ännu inte passerat riksdagen.
– Det går alldeles för långsamt. Inför det nu, med detsamma!
Hur många av medlemsföretagen skulle vara intresserade?
– Allihopa, svarar Fredrik Sidahl.
– Visserligen har vi inte ställt frågan, men som det ser ut i dag så har vi inte några alternativ än att varsla. Stora, rika företag har möjlighet att parera nedgångar på andra sätt men det kan inte våra små företag med liten kassa göra.
Han har ingen uppfattning om hur många företag som just i dag skulle vilja införa korttidsarbete med statligt stöd.
– Men det vore bra att få det på plats. Säg att företagen måste stänga i ett par månader. Under den tiden skulle man kunna utbilda personalen i den omställning som är på gång med elektrifieringen.
Corona-krisen aktualiserar även en annan fråga, enligt Fredrik Sidahl.
– Är det verkligen hållbart, ur många aspekter, att skicka komponenter mellan kontinenterna? Jag tror att det vore bättre om vi kunde satsa på mera närproducerat. Inte minst för miljöns skull.
Men våra löner är ju högre?
– Lönekostnaden betyder allt mindre eftersom vi automatiserar allt mer. Jag brukar säga att mindre arbete ger fler jobb. Vi har ökat vår konkurrenskraft rejält bland våra företag tack vare robotar och automation. Den stora kostnaden handlar istället om material, energi och transporter.