Bemanningsanställda: Önskar vi hade samma villkor
Bemanningsanställda rök först när Volvo stängde. När produktionen drar igång igen står de sist i kön för att få tillbaka jobben. Än så länge är Joel Gustafsson och Mikael Olsson utan arbete.
Industriarbetarnas tidning
19 mars, 2020
Skrivet av Marcus Derland
DA reder ut Detta gäller vid korttidspermittering för dig som är medlem i IF Metall eller jobbar på ett företag som har kollektivavtal med IF Metall.
Från när gäller systemet?
Systemet träder i kraft 7 april 2020 men gäller retroaktivt från 16 mars.
Gäller korttidsavtalet alla anställda?
Ja, fast anställda och visstidsanställda. Dock inte bemanningsanställda som har sin anställning hos en annan arbetsgivare.
Krävs ett avtal?
Ja, det krävs att korttidspermittering finns med i det centrala avtal som gäller för din arbetsplats. Men det krävs också ett lokalt avtal om korttidsarbete på din arbetsplats.
Hur går det till?
Fackklubben och företaget genomför MBL-förhandlingar där man gemensamt analyserar företagets ekonomiska situation på kort och lång sikt.
Vad gäller för löner och arbetstidsminskning?
Det är procentsatserna i lagen om korttidspermittering som gäller. Din arbetstid kan minska med 20, 40 eller 60 procent. Din lön minskas då med 4, 6 eller 7,5 procent.
Facket och företaget kan inte komma överens om andra nivåer.
Vad ska finnas med i ett lokalt avtal?
Vilka arbetstagare som omfattas och vilka som ska undantas. Också under vilken period korttidsarbetet ska pågå och vilka tider som gäller.
Viktigt att också ha med hur snabbt korttidsarbetet kan avvecklas eller förändras.
Hur blir det med löner och andra ersättningar?
De fördelas jämt under perioden för korttidsarbete. Det gäller även om arbetstidsminskningen varierar vecka för vecka.
Vad gäller vid uppsägningar eller egen uppsägning?
Den som sagts upp på grund av arbetsbrist omfattas inte av korttidsarbete. Om någon säger upp sig själv slutar korttidsarbetet omedelbart att gälla.
Vad gäller med utbildningar under korttidsarbete?
Det är något klubben och företaget får komma överens om i det lokala avtalet.
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.