Industriarbetarnas tidning

Regeringen: Korttidsarbete från 1 maj

11 mars, 2020

Skrivet av

Staten går nu in med ett paket med åtgärder för att minska smittspridning och stötta näringslivet i den ekonomiska kris som hotar i coronavirusets spår.

Regeringspartierna S och MP, tillsammans med samarbetspartierna C och L, presenterade i dag en extra ändringsbudget till följd av Coronautbrottet i Sverige. Det handlar om slopad karensdag, stöd till korttidsarbete från den 1 maj, stärkt smittbärarpenning och möjlighet för företag att skjuta upp skatteinbetalningar på upp till ett år.

Den största åtgärden är att karensdagen slopas. Den som blir sjuk, oavsett vilken sjukdom, kommer från och med dagens datum att få sjukpenning från första dagen. Syftet är att förhindra att människor går sjuka till jobbet.

De ökade sjukkostnaderna kommer inte att belasta arbetsgivare, utan ligga på staten. Karensdagen slopas till en början i en och en halv månad, vilket kan komma att förlängas. Åtgärden beräknas kosta staten en miljard kronor i månaden.

Slopad karensdag har fackföreningsrörelsen länge förespråkat. Så sent som i morse var LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson ute i media med samma krav. Thorwaldsson pekade på tidigare undersökningar från SCB/Arbetsmiljöverket som visat att så många som sju av tio kvinnor går till jobbet trots att de är sjuka. Främst handlar det om kvinnor i LO-yrken som helt enkelt inte har råd att vara hemma.

– Nu säger myndigheterna att har man symptom även om man inte vet att det är Corona så ska man vara hemma, och då kan vi inte ha en massa sjuknärvarande människor i Sverige. Här måste regeringen och alla partierna i riksdagen ta ett beslut på en gång, sa Karl-Petter Thorwaldsson i morse.

Svenskt Näringsliv har ställt sig mer skeptisk till slopad karensdag och i stället förespråkat en mer flexibel statlig smittbärarpenning som även kan utbetalas om någon måste stanna hemma om det finns risk för smittspridning.

I dag kan man få smittbärarpenning från Försäkringskassan om man bär på en smittsam sjukdom. Ersättningen är på knappt 80 procent av den sjukpenningsgrundande inkomsten. I åtgärdspaketet skjuter regeringen till en halv miljard kronor till smittbärarpenningen.

Regeringen har tidigare lagt fram ett förslag om korttidsarbete som bygger på före detta IF Metall-ordföranden Anders Ferbes utredning som presenterades 2018. Det planerade införandet den första augusti tidigareläggs nu till den första maj. Regeringen har tidigare fått skarp kritik för sin saktfärdighet, både av fack, näringsliv och branschorganisationer.

Den nya reformen innebär att regeringen kan ge enskilda arbetsgivare stöd om det finns en överenskommelse mellan fack och arbetsgivare om att sänka arbetstiden vid en tillfällig kris.

Skillnaden från det system som redan finns sedan 2014 är att krisen inte måste vara konjunkturell och allmän, utan kan drabba enskilda arbetsgivare eller branscher. Syftet är att förhindra att företag går i konkurs under tillfälliga svackor.

En annan åtgärd, som även infördes under finanskrisen 2008, är att regeringen nu gör det möjligt för företag att skjuta upp sina skatteinbetalningar upp till ett år. Det handlar om anställdas arbetsgivaravgifter och preliminärskatt. Belopp för max två månader får nu skjutas upp i högst ett år. Syftet är att göra det möjligt för företag att minska kostnader i kristider.

I övrigt går staten in och kompenserar kommuner och regioner för sina extra kostnader samt skjuter till pengar till berörda statliga myndigheter som Folkhälsoinstitutet.

Förslagen beräknas kosta tre miljarder kronor i direkta utgifter. Skattekrediterna kan däremot handla om tiotals miljarder kronor som dock kommer in till staten i ett senare skede.
Enligt Folkhälsomyndigheten finns det nu en mycket hög risk för allmän smittspridning av coronaviruset Covid-19 i Sverige. 326 personer har hittills påvisats smittade i Sverige, flest i Stockholm och Västra Götaland.

En kommentar till “Regeringen: Korttidsarbete från 1 maj

  • Karensdagen slopas tillfälligt för att minska sjuknärvaron på jobbet under coronapandemin. Min vädjan är: låt denna förebyggande bestraffning aldrig återuppstå igen eller åtminstone, som en halvdan svensk kompromiss, bara som högst en halv arbetsdags löneavdrag!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Anders Ferbe: Stora delar av industrin har kommit igång

Anders Ferbe: Stora delar av industrin har kommit igång

Många branscher har fortfarande gigantiska problem, enligt regeringens coronasamordnare Anders Ferbe. Däremot kan stora delar av industrin vara på väg att återhämta sig. I mars, två veckor efter att du hade utsetts till coronasamordnare, sa du att ”det känns som att jag har hållit på med det här i ett halvår”. Nu har du gjort […]

”Dags att planera för en omstart efter krisen”

”Dags att planera för en omstart efter krisen”

Akutstöden har varit nödvändiga, men vi måste vrida om så att insatserna framöver stöttar snabb återgång i arbete, skriver Klas Eklund, ordförande för omstartskommissionen.

Detta gäller vid korttidsarbete

Detta gäller vid korttidsarbete

Vad gäller vid utbildning, får man jobba mer än vad avtalet säger och hur snabbt kan korttidsarbetet blåsas av? DA har fått många frågor från er läsare – här är svaren.

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

Trots att korttidsarbete används i stor omfattning sker nästan inga kompetensutvecklande insatser. Vi parter är överens om att det är viktigt – nu måste vi också se till att det blir verklighet, skriver avtalssekreterarna för Pappers, GS och IF Metall tillsammans med Industriarbetsgivarna.

”Hur var det med hedern och samvetet när krisstödet söktes”

”Hur var det med hedern och samvetet när krisstödet söktes”

Om du skickar in en ansökan om a-kassa måste du på heder och samvete intyga att du verkligen är arbetslös. Precis som företag som söker krisstöd intygar att de är i en djup ekonomisk kris, skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist.

SKF-facket befarar varsel

SKF-facket befarar varsel

SKF delar hellre ut pengar till aktieägarna än att söka statligt stöd till permitteringar. Nu väntar varsel om uppsägningar, befarar facket.

Stora aktieutdelningar ger indraget krisstöd

Stora aktieutdelningar ger indraget krisstöd

Inget statligt krisstöd till företag som gör stora aktieutdelningar. Det beskedet från Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf kom på torsdagen.

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

Staten bör kunna subventionera kompetenshöjande insatser i samband med korttidsarbete, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Här jobbar ­skiftarbetarna 40 procent

Här jobbar ­skiftarbetarna 40 procent

På Skåpafors händer inte mycket. Först stoppade man produktionen, sedan fick alla skiftarbetare gå hem. Men Pappersavdelningens ordförande Ulrik Jörback är ändå optimistisk.
– Vi brukar klara oss även i lite sämre tider.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.